Ελλάδα

Ουραγός η Ελλάδα στον παγκόσμιο ψηφιακό χάρτη

Την υστέρηση της Ελλάδας τόσο όσον αφορά στις υποδομές όσο και στην αξιοποίηση και τη σωστή χρήση των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών δείχνει μία τελευταία έρευνα που δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα καταλαμβάνει την 24η θέση μεταξύ των 25 οικονομιών που βασίζονται στη καινοτομία (innovation - drive economies) και οι οποίες συμπεριελήφθησαν στο Connectivity Scorecard 2009, μία ετήσια μελέτη που πραγματοποιείται από τον όμιλο παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών LEGG με την υποστήριξη της Nokia Siemens Networks.
Ποιοτικά κριτήρια: Η μελέτη διαφοροποιείται στο ότι δεν εξετάζει μόνο ποσοτικά κριτήρια (διείσδυση τεχνολογιών, ύπαρξη υποδομών κ.ά.) αλλά λαμβάνει υπόψη της και ποιοτικά κριτήρια όσον αφορά το πώς αξιοποιούνται οι ψηφιακές τεχνολογίες από τις επιχειρήσεις, την κυβέρνηση και τους απλούς καταναλωτές.
Με άριστα το 10, η βαθμολογία της Ελλάδας είναι μόλις 2,62, ξεπερνώντας μόνο την Πολωνία (2,49). Στην πρώτη θέση βρίσκονται οι Ηνωμένες Πολιτείες με βαθμολογία 7,71, ακολουθούν η Σουηδία (7,47) και η Δανία (7,18), ενώ την πεντάδα κλείνουν η Ολλανδία (6,75) και η Νορβηγία (6,51). Όπως, πάντως, επισήμανε ο συγγραφέας της έρευνας και καθηγητής στο London Business School, Λέοναρντ Γουέβερμαν, ακόμη και οι χώρες που βρίσκονται στην πρώτη θέση δεν σημαίνει ότι δεν έχουν ακόμη πολλά περιθώρια βελτίωσης του τρόπου αξιοποίησης των ψηφιακών τεχνολογιών.
Μάλιστα, ερωτώμενος για το σχέδιο του Μπαράκ Ομπάμα για την κάλυψη του 100% των ΗΠΑ με ευρυζωνικές υποδομές υποστήριξε ότι πρόκειται μεν για θετική κίνηση αλλά απαιτούνται και άλλες ενέργειες, όπως, για παράδειγμα, ανάπτυξη υποδομών οπτικών ινών μέσα στις πόλεις. Κατά τον κ. Γουέβερμαν, η ύπαρξη υποδομών δεν είναι από μόνη της πανάκεια και απαιτεί πολλές ακόμη δράσεις και κυρίως ενημέρωση του κοινού.

Πηγή: 'Ημερησία'

About Freegr network

Από το Blogger.