ειδήσεις

Ηλεκτρονική βασιλόπιτα με Ελληνικό χρώμα!

Η φετινή κοπή θα γίνει την Παρασκευή, 6 Φεβρουαρίου από τις 22:00 έως τις 24:00, ώρα Ελλάδας στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.vasilopita.gr/. Τους απανταχού έλληνες και φιλέλληνες φιλοδοξεί να ενώσει για άλλη μια χρονιά η εικονική (virtual) βασιλόπιτα, που από το 2003 διοργανώνει η εταιρεία «Διακτινισμός», σε συνεργασία με το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ).
Η έως τώρα εμπειρία έδειξε ότι μπορεί να λείπει η γεύση από αυτή την εικονική πίτα, αγγίζουν όμως τους συμμετέχοντες τα βαθύτερα νοήματα της κοπής της παραδοσιακής βασιλόπιτας, όπως ισότητα, αγάπη, ομόνοια, φιλοξενία, σεβασμός, επικοινωνία, δικαιοσύνη, αναφέρουν οι διοργανωτές. Και φυσικά αγγίζει ιδιαίτερα τους απόδημους, όπου γης, για τους οποίους η τέλεση των παραδόσεων και η συνέχισή τους αποτελεί κύριο χαρακτηριστικό του, λειτουργώντας ως ισχυρό συνδετικό κρίκο με την πατρίδα, τις ρίζες, την ιστορία και την ταυτότητά μας.
Το πρώτο κομμάτι της εικονικής πίτας θα κόψει ο Πρόεδρος του ΣΑΕ Στέφανος Ταμβάκης από τον υπολογιστή του στα γραφεία της οργάνωσης στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι Συντονιστές των επτά Περιφερειών του ΣΑΕ και των νεοσύστατων Δικτύων Νεολαιών. Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά από το δορυφορικό πρόγραμμα της ERT World εκπομπή «Οδύσσεια», με τους δημοσιογράφους Αντώνη Αλαφογιώργο και Αφέντρα Βαρσαμακίδου.Στην e-βασιλόπιτα θα υπάρχουν εννέα χρυσά κωνσταντινάτα (αντίγραφα κοπής 324μχ), αφιερωμένα στον άγνωστο απόδημο έλληνα, των φιλελλήνων, των αποδήμων σε κάθε ήπειρο, στην Ελλάδα και την Κύπρο. Θα υπάρχουν επίσης αρκετά σημάδια, όπως φασόλι, φύλλο ελιάς, κουκί, κλαδάκι, καλαμπόκι, κουκουνάρι, σιτάρι κ.α., όπως τοποθετούσαν στις παραδοσιακές βασιλόπιτες σε κάποιες περιοχές της Ελλάδος. Η σημασία των σημαδιών αυτών περιγράφεται στην ιστοσελίδα της e-βασιλόπιτας από την λαογράφο Α. Τζηνίκου.

About Freegr network

Από το Blogger.