bios

Review σε Χ58 μητρικές για Corei7!

Το guru3d κατάφερε να αναλύσει στα εργαστήρια μια ολοκαίνουρια eVGA X58 SLI μητρική, ίσως την καλύτερη μητρική για Core i7 στην αγορά. Όπως είναι γνωστόε το Χ58 είναι το μοναδικό chipset για Ci7 αυτή τη στιγμή στην αγορά, αν και η nVidia βρίσκεται στα δικαστήρια για να μπορέσει να βγάλει δικές της εκδόσεις, η eVGA κατάφερε να υποστηρίξει SLI στο chipset αυτό δεν είναι όμως η μόνη. Η αρχική έκδοση όπως θα δούμε, είχε κάποια θέματα που όμως με τον καιρό και μετά από μερικά BIOS updates διορθώθηκαν κι έτσι ωρίμασε σαν καλό κρασί.
Εκτός από τα προφανή χαρακτηριστικά όμως, υπάρχουν και οι λεπτομέρειες. Αυτό που διακρίνει κανείς άμεσα στις φωτογραφίες είναι το ψηφιακό κύκλωμα PWM της Volterra με 10-phase διάταξη που επιτρέπει μέχρι και 600W να φτάσουν στον επεξεργαστή. Γιατί τόσο πολλά θα αναρωτιέστε... Οι καινούριοι 8πύρηνοι Corei7 που θα έρθουν και θα ξεπερνάνε τα 5Ghz, εύκολα χρειάζονται περισσότερα από 400W, οπότε το όριο των 600W ακούγεται λογικό για μιά ακριβή μητρική που δε θα χρειαστεί να την αλλάξετε στην επόμενη αναβάθμιση επεξεργαστή. Αλλά η προσοχή στις μνήμες ήταν ανάλογη με του επεξεργαστή. Εκεί βρίσκουμε κύκλωμα 4-phase σε συνεργασία με 3-phase στο NorthBridge. Και φυσικά επειδή το όνομα eVGA είναι ομώνυμο του SLI, δε θα μπορούσε να μην υπάρχει η ανάλογη υποστήριξη, κι έτσι βρίσκουμε σύνδεση για triple-SLI graphics technology παράλληλα με άλλη μία θύρα PCIe για να βάλουμε και μιά τέταρτη vga που θα υποστηρίζει PhysX. Για τη σωστή λειτουργία αυτών των δυνατοτήτων, το X58 συνεργάζεται με το NF200 switch chip της nVidia επιτρέποντας τη χρήση τεσσάρων x16 PCI-E slots. Το NF200 είναι μιά PCI-E 2.0 x16 γέφυρα.
Τα προτερήματα της μητρικής βέβαια δε σταματάνε εδώ. Μερικά μικρά καλούδια, που όμως μπορούν να μας λύσουν τα χέρια, βρίσκονται στη συσκευασία. Ένα από αυτά είναι το EVGA's ECP (EVGA Control Panel), μιά λύση για overclocking που επιτρέπει στο χρήστη να έχει πρόσβαση σε σημαντικές λειτουργίες χωρίς κόπο. Πέραν του software, υπάρχει και μιά πλακέτα που χρησιμοποιείται για power on/off, reset, CMOS clear, έχει μιά ένδειξη led με δεκαεξαδικούς κωδικούς που απεικονίζουν τη διαδικασία του POST, ρυθμιστή του VCore που λειτουργεί on-the-fly και τέλος διακόπτες για ενεργοποίηση/απενεργοποίηση των PCI-E. Έτσι μπορούμε να ενεργοποιήσουμε ή απενεργοποιήσουμε μιά κάρτα χωρίς να τη βγάλουμε από το κουτί, εύκολα και γρήγορα. Φυσικά αυτό δε σημαίνει ότι θα λείψει το γνωστό E-LEET tuning utility που μας δίνει τη δυνατότητα αλλαγών και overclocking μέσα από τα Windows χωρίς επανεκινήσεις.

Πηγές: Guru3d, pctechnology

About Freegr network

Από το Blogger.