freegr

Ο Ελον Μασκ φλερτάρει με τα εμφυτεύματα μικροτσίπ


 Αποφασισμένος να αναλάβει νέα επενδυτικά ρίσκα εμφανίζεται ο Ελον Μασκ. Σύμφωνα με το Reuters, ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχους έχει επικοινωνήσει με την εταιρεία Synchron, η οποία είναι ευθέως ανταγωνιστική της δικής του Neuralink, για να συζητήσει τις πιθανότητες συνεργασίας.

Η Neuralink δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη εμφυτεύσιμων μικροτσίπ κι έγινε ευρύτερα γνωστή όταν παρουσίασε πίθηκο να ελέγχει τον κέρσορα σε ηλεκτρονικό παιχνίδι μέσω μικροτσίπ που είχε τοποθετηθεί στον εγκέφαλό του.

Σχετικές έρευνες δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα σε ανθρώπους από τη Neuralink σε αντίθεση με τη Synchron. Ουσιαστικά με τον τρόπο αυτό ο Μασκ επιδιώκει να δει το ανθρώπινο μυαλό να συνδέεται κατευθείαν με μηχανήματα, λένε πηγές στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Η Synchron, η οποία εδρεύει στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, φέρεται να προηγείται της Neuralink στη διαδικασία να πετύχει την έγκριση των ρυθμιστικών αρχών για τις συσκευές της, ανέφεραν οι πηγές. Η εταιρεία δεν έχει αποφασίσει ακόμη εάν θα δεχτεί μια τέτοια επένδυση από τον Μασκ και καμία συμφωνία δεν είναι βέβαιη, πρόσθεσαν οι πηγές.

Οι συζητήσεις

Οπως αναφέρεται, ο ισχυρός άνδρας της Tesla επικοινώνησε με τον ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της Synchron Τόμας Οξλεϊ τις τελευταίες εβδομάδες για να συζητήσει ένα πιθανό ντιλ. Δεν έγινε γνωστό εάν οποιαδήποτε συναλλαγή θα σήμαινε συγχώνευση ή συνεργασία μεταξύ Synchron και Neuralink.

Η προσέγγιση πραγματοποιήθηκε την ώρα που ο επικεφαλής της εταιρείας κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla Inc και της εταιρείας πυραύλων SpaceX εξέφραζε την απογοήτευσή του σε υπαλλήλους της Neuralink για την αργή τους πρόοδο στην ανάπτυξη σχετικών τεχνολογιών, ανέφεραν τέσσερις νυν και πρώην υπάλληλοι της εταιρείας στο Reuters.

Δεν είναι σαφές πόσο έχει προχωρήσει η Neuralink με την αίτησή της στον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) για την έναρξη δοκιμών τέτοιων τεχνολογιών σε ανθρώπους.

Δοκιμές σε ανθρώπους

Σε παρουσίαση του 2019 η Μασκ είχε πει ότι η Neuralink, η οποία ιδρύθηκε το 2016, στόχευε να λάβει έγκριση για τις τεχνολογίες της από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές έως το τέλος του 2020. Επίσης είχε πει σε συνέδριο της «Wall Street Journal» στα τέλη του 2021 ότι ήλπιζε φέτος να ξεκινήσει δοκιμές σε ανθρώπους.

Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει ακόμη ότι η Synchron έχει αναπτύξει εγκεφαλικό εμφύτευμα που δεν θα απαιτούσε τομή στο κρανίο για να τοποθετηθεί, σε αντίθεση με το προϊόν της Neuralink. Στόχος του εμφυτεύματος είναι να βοηθήσει τους παράλυτους ασθενείς να χειρίζονται ψηφιακές συσκευές μόνο με το μυαλό τους.

Η Synchron έφτασε σε σημαντικό ορόσημο τον περασμένο μήνα, εμφυτεύοντας για πρώτη φορά τη συσκευή της σε ασθενή στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ελαβε άδεια από τον FDA για δοκιμές σε ανθρώπους το 2021 και έχει ολοκληρώσει μελέτες σε τέσσερα άτομα στην Αυστραλία, αναφέρει επίσης το Reuters.

Ανταγωνιστές

Η Synchron έχει 60 υπαλλήλους και έχει συγκεντρώσει περίπου 65 εκατομμύρια δολάρια από επενδυτές. Η Neuralink έχει 300 υπαλλήλους μοιρασμένους μεταξύ του Σαν Φρανσίσκο και του Οστιν του Τέξας. Εχει συγκεντρώσει 363 εκατομμύρια δολάρια από επενδυτές μέχρι στιγμής.

Μόνο δύο από τους οκτώ ιδρυτές της Neuralink έχουν παραμείνει στην εταιρεία – ο Μασκ και ο μηχανικός εμφυτευμάτων Dongjin «DJ» Seo, ο οποίος έχει ηγετικό ρόλο. Ο Μαξ Χόντακ, ο οποίος παραιτήθηκε από τη θέση του προέδρου της Neuralink πέρυσι είναι τώρα επενδυτής στη Synchron. Ο Μασκ έχει προσεγγίσει ανταγωνιστές της Neuralink και στο παρελθόν. Το 2020 είχε συζητήσεις με την εταιρεία τεχνολογίας Paradromics Inc, σύμφωνα με τρία άτομα που γνωρίζουν το θέμα. Ο Μασκ στη συνέχεια εγκατέλειψε αυτές τις συνομιλίες, πρόσθεσαν δύο από αυτές τις πηγές στο Reuters.

Υπενθυμίζεται ότι η νέα επενδυτική κίνηση του Μασκ έρχεται λίγες ημέρες μετά τη συζήτηση γύρω από το όνομά του που δημιούργησε ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο και ιδιοκτήτης των Space X και Tesla, Ελον Μασκ, ο οποίος με ανάρτηση στο Τwitter αποκάλυψε πως… «θα αγοράσει τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ». Κάτι που όπως διευκρίνισε αργότερα δεν το εννοούσε πραγματικά.

Πηγή: Έντυπη Έκδοση «Τα Νέα»

About Freegr network

Από το Blogger.