freegr

Τηλεπικοινωνίες: Αυξάνει η παροχή των οπτικών ινών, παραμένει χαμηλά η ζήτηση


 
Σε χαμηλά επίπεδα διατηρείται η ζήτηση για οπτικές ίνες, παρά τις επενδύσεις των παρόχων που προχωρούν κανονικά και ενισχύουν την διαθεσιμότητα των δικτύων υπερυψηλών ταχυτήτων. Το γεγονός, το οποίο έχει αποτυπωθεί στο παρελθόν στις σχετικές αναφορές του δείκτη Desi, επιβεβαιώθηκε χθες και σε σχετική συζήτηση του τηλεπικοινωνιακού συνεδρίου, InfoCom World 2023, που οργανώνει η Smartpress, με τη Nova μάλιστα να επισημαίνει ότι οι υψηλές τιμές χονδρικής είναι αυτές που διατηρούν τη ζήτηση σε χαμηλά επίπεδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν χθες η κάλυψη σε συνδέσεις FTTH στη χώρα μας βρίσκεται στο 36% όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος φτάνει στο 57%. Οι στόχοι όμως για καθολική κάλυψη με δίκτυα FTTH έως το 2030 αναμένεται να πιαστούν χάρη στις επενδύσεις που δρομολογούνται αυτή την περίοδο και από τους τρεις τηλεπικοινωνιακούς παρόχους.

Remaining Time 0:00
 

Παρά την αύξηση της διαθεσιμότητας βέβαια, οι συνδρομητές του FTTH αριθμούν περί τις 350 χιλιάδες, περίπου δηλαδή το 7% των συνολικών συνδέσεων, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος φτάνει το 30%. Δεδομένων των παραπάνω, το βασικό πρόβλημα που αναμένεται να αντιμετωπίσει η τηλεπικοινωνιακή αγορά είναι η υστέρηση της ζήτησης των συνδέσεων οπτικών ινών.Σύμφωνα με τον κ. Γιάννη Κωνσταντινίδη, Chief Officer Στρατηγικής – Μετασχηματισμού και Παρόχων του Ομίλου ΟΤΕ, «η ζήτηση δεν είναι αυτή που θα έπρεπε, ούτε αυτή που είχαν υπολογίσει στα επιχειρηματικά πλάνα του Ομίλου εξαιτίας της έλλειψης εφαρμογών που δημιουργούν την ανάγκη στους πολίτες για μεγαλύτερες ταχύτητες». Ανασταλτικός παράγοντας ωστόσο είναι και οι εργασίες εγκατάστασης που απαιτούνται ανά περίπτωση στις κτιριακές υποδομές ώστε να προχωρήσει η εγκατάσταση.

«Συνολικά η Ευρώπη είναι πίσω στη συνδεσιμότητα σε σχέση με Κίνα και ΗΠΑ και αυτό έχει άμεση σχέση με την χαμηλή απόδοση των επενδύσεων» ανέφερε χαρακτηριστικά ο διευθύνων Σύμβουλος της Vodafone, κ Χάρης Μπρουμίδης, εκτιμώντας ωστόσο πως η χαμηλή ζήτηση δεν εδράζεται αποκλειστικά στις τιμές και η έμφαση θα πρέπει να δοθεί στην ποιότητα και την αξιοπιστία των δικτύων.

Ώθηση εκτιμάται ότι θα δώσει το νέο κουπόνι επιδότησης το οποίο αναμένεται το επόμενο έτος. Ήδη άλλωστε το 50% των υπαρχουσών συνδέσεων FTTH προέκυψαν μέσω του προηγούμενου αντίστοιχου προγράμματος του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που έτρεχε όλο το προηγούμενο διάστημα μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2022.

«Για αυτό το λόγο, ζητήσαμε πρόσβαση στα έγγραφα για τη διαδικασία επιλογής του αναδόχου (που επιλέγει η ΕΕΤΤ για το μοντέλο). Οφείλουμε όλοι να αναδείξουμε τα θέματα του μοντέλου βάζοντας ως γνώμονα να μπει η ίνα στα σπίτια των πολιτών το γρηγορότερο δυνατόν. Ενδεικτικά θα πω ότι στο μοντέλο που χρησιμοποιείται λαμβάνει υπόψη του ταχύτητες εκτός πραγματικότητας και έχει κοστολογήσει πολύ ακριβά τις ταχύτητες του FTTH από 100 Mbps και πάνω. Έχουμε επανειλημμένως εκθέσει το θέμα ότι οι τιμές χονδρικής άνω των 100Mbps έχουν καθηλώσει την αντίστοιχη ζήτηση» ανέφερε χαρακτηριστικά. Προσέθεσε μάλιστα ότι «βάσει του παρατηρητηρίου τιμών χονδρικής σε 11 Ευρωπαϊκές χώρες, έχουμε την 2η υψηλότερη τιμή χονδρικής σε 1 Gbps στην Ευρώπη ακριβότερη από την Ισπανία, Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο».

About Freegr network

Από το Blogger.