freegr

Η Intel ανασχεδιάζει την αρχιτεκτονική x86 με το νέο X86S

 


Η Intel συνεχίζει τις εργασίες της για την ανασχεδιασμένη αρχιτεκτονική X86S, ανακοινώνοντας την έκδοση 1.2 της νέας ISA (Instruction Set Architecture). Η νέα αυτή έκδοση φέρνει σημαντικές αλλαγές, με την Intel να στοχεύει σε μια πιο απλοποιημένη και μοντέρνα προσέγγιση, αφαιρώντας κυρίως την υποστήριξη για 16-bit και 32-bit λειτουργίες, οι οποίες θεωρούνται πλέον παρωχημένες. Παράλληλα, η Intel προσθέτει έναν "32-bit compatibility mode," χωρίς ωστόσο να είναι σαφές τι ακριβώς προσφέρει αυτή η λειτουργία.

 

Το X86S καταργεί την εγγενή υποστήριξη για 32-bit συστήματα, κάτι που έχει μειωμένη αξία από τη στιγμή που οι 64-bit επεξεργαστές έγιναν στάνταρ από τις αρχές της δεκαετίας του 2000. Οι περισσότερες σύγχρονες πλατφόρμες, όπως το Steam, έχουν ήδη σταματήσει να υποστηρίζουν 32-bit λειτουργικά συστήματα. Με αυτόν τον εκσυγχρονισμό, η Intel στοχεύει να απλοποιήσει την αρχιτεκτονική της x86, η οποία παραμένει από τις πιο διαδεδομένες στον κόσμο.

 

Ωστόσο, η απομάκρυνση από την υποστήριξη παλαιότερων λειτουργιών και λογισμικών θέτει σημαντικά ερωτήματα, καθώς η συμβατότητα με το παρελθόν ήταν πάντα ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της αρχιτεκτονικής x86. Η αλλαγή αυτή θα μπορούσε να δημιουργήσει προκλήσεις για το οικοσύστημα των Windows, που παραδοσιακά βασίζονται σε αυτή τη συμβατότητα.

 

Ένα άλλο ερώτημα που προκύπτει είναι η στάση της AMD, της άλλης μεγάλης σχεδιάστριας της αρχιτεκτονικής x86. Η AMD ήταν καθοριστική στην εξέλιξη της 64-bit έκδοσης του x86 (γνωστή ως x86-64 ή AMD64) και η επιτυχία της επισκίασε το Itanium της Intel. Εάν η Intel προχωρήσει σοβαρά με το X86S, ενδέχεται να χρειαστεί να εξασφαλίσει τη συνεργασία της AMD για να αποφευχθεί μια πιθανή διχοτόμηση στη μελλοντική υποστήριξη legacy τεχνολογιών.

About Freegr network

Από το Blogger.