Πάνω από 160.000 άγνωστοι ιοί εντοπίστηκαν με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, στο πλαίσιο μιας εκτεταμένης μελέτης που δείχνει την των ιών, δηλαδή, που κατοικούν στα πολλά περιβάλλοντα της Γης.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης που ονομάζεται LucaProt, το οποίο εντόπισε αγνώστους RNA ιούς σε βάσεις δεδομένων γενετικού υλικού που προέρχονται από οικοσυστήματα σε όλο τον κόσμο.
Οι RNA ιοί, στους οποίους περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων και οι κορονοϊοί, έχουν γενετικό υλικό που αποτελείται από μία μόνο αλυσίδα ριβονουκλεϊκού οξέος (RNA), σε αντίθεση με το δίκλωνο DNA που έχουν οι DNA ιοί, όπως είναι οι ιοί του έρπητα.
Η μελέτη δείχνει πόσο «μετασχηματιστική» έχει γίνει η Τεχνητή Νοημοσύνη για τους επιστήμονες «που προσπαθούν να προσδιορίσουν πρωτεϊνικές δομές και να βρουν αποκλίνοντες ιούς», ανέφερε ο ιολόγος Έντι Χολμς, του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ στην Αυστραλία, ο οποίος και από τους επικεφαλής της έρευνας.
Ο αλγόριθμος LucaProt AI που χρησιμοποιήθηκε στη μελέτη λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο με το σύστημα AlphaFold για το οποίο απονεμήθηκε το φετινό βραβείο Νόμπελ Χημείας. Το έργο στην Τεχνητή Νοημοσύνη αναγνωρίστηκε επίσης και από το Νόμπελ Φυσικής.
Η Τεχνητή Νοημοσύνη βοηθά τους επιστήμονες να γίνουν viral
Ο Χολμς και οι συνεργάτες του περιέγραψαν το σύστημα LucaProt ως ένα σύστημα που ανατέμνει τη «σκοτεινή ύλη» του γενετικού υλικού.
Ξεκίνησαν με «μεταγονιδιωματικά» δείγματα γενετικού υλικού – ένα χάος πληροφοριών από φυτά, ζώα, μύκητες, βακτήρια και «μη ζωντανό» υλικό όπως οι ιοί.
Μέσα στα γνωστά κομμάτια του DNA υπήρχαν γραμμές άγνωστου κώδικα: «Πράγματα που δεν ταιριάζουν με τίποτα από όλα όσα ξέρουμε στις βάσεις δεδομένων μας», λέει ο Χολμς.
Ο αλγόριθμος LucaProt εκπαιδεύτηκε για να προβλέψει ποιες γενετικές πληροφορίες στη σκοτεινή αυτή ύλη προέρχονταν από είδη RNA ιών.
Σε ένα και μόνο μεταγονιδιωματικό δείγμα 50 γραμμαρίων που λήφθηκε από έναν γεωργικό σταθμό νότια του Σίδνεϊ, ο Χολμς είπε ότι βρέθηκαν περισσότεροι από 1.600 νέοι ιοί.
Συνολικά, η ομάδα ανέλυσε περισσότερα από 10.000 παρόμοια μεταγονιδιωματικά δείγματα, τα οποία οδήγησαν στην ανακάλυψη 161.979 πιθανών ειδών RNA ιών και 180 υπερομάδων RNA ιών.
Αλλά 160.000 ιοί δεν είναι παρά σταγόνα στον ωκεανό των ιών που δεν έχουν βρεθεί ακόμη, πιθανώς λιγότερο από το 0,1% αυτών. Οι συγγραφείς λένε ότι αυτό δείχνει την πραγματική κλίμακα της παγκόσμιας ιόσφαιρας.
Σύμφωνα με τον Μπεν Λόνγκντον, εξελικτικό βιολόγο στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ, στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο αλγόριθμος LucaProt είναι ένα απίστευτα χρήσιμο εργαλείο για τον εντοπισμό ιών. Μάλιστα, τον χρησιμοποιεί και ο ίδιος στην έρευνά του για τις νέες ιογενείς ασθένειες.
Ο LucaProt, ανέφερε, δείχνει πώς η τεχνητή νοημοσύνη βοηθά στην ανακάλυψη «πολλών πραγμάτων» σχετικά με τους ιούς, σε βαθμό που ξεπερνά ακόμη και την ικανότητά μας να τους καταγράψουμε και να τους δώσουμε ονόματα.
Νέες απειλές για τον άνθρωπο;
Η μελέτη αυτή αποκαλύπτει νέες ιικές απειλές για τον άνθρωπο; Μάλλον όχι, λέει ο Χολμς, καθώς οι ιοί που βρέθηκαν στη μελέτη τους δεν μπορούν πιθανότατα να μολύνουν τον άνθρωπο.
«Από τους 160.000 νέους, κανένας από αυτούς δεν είναι κοντά στους ιούς των θηλαστικών, δεν νομίζω ότι κάποιος από αυτούς θα μπορούσε ποτέ να μολύνει έναν άνθρωπο», λέει ο Χολμς.
Και ακόμη και αν μπορούσαν να μολύνουν τον άνθρωπο, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι θα ήταν επικίνδυνοι ή ιοί που προκαλούν ασθένειες. Όπως συμβαίνει και με τα βακτήρια, υπάρχουν και «καλοί» ή «φιλικοί» ιοί που μπορεί να είναι ευεργετικοί για την υγεία.
Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι οι ιοί είναι ακίνδυνοι, η γνώση της ύπαρξής τους είναι ζωτικής σημασίας, τονίζει ο Λόνγκντον.
«Αν θέλουμε να κατανοήσουμε τις νέες μολυσματικές ασθένειες που κάνουν την εμφάνισή τους, πρέπει να καταλάβουμε τι ιοί υπάρχουν εκεί έξω, πώς μοιράζονται και ποιοι παράγοντες καθορίζουν την ικανότητά τους να περνούν από το ένα είδος ξενιστή στο άλλο», αναφέρει σύμφωνα με την Deutsche Welle.
Όπως λέει, τα ευρήματα αποτελούν ένα ακόμη βήμα για την κατανόηση της ποικιλομορφίας των ιών και του τρόπου με τον οποίο μπορούν να εξελιχθούν ώστε να γίνουν περισσότερο ή λιγότερο μολυσματικοί.
Πηγή: iatropedia.gr
0 Post a Comment:
Δημοσίευση σχολίου