ειδήσεις

μεγάλης έκτασης ηλεκτρονική κατασκοπεία - στα θύματα και η Ελλάδα

Ερευνητές τής Kaspersky, αποκάλυψαν πως τα τελευταία οκτώ χρόνια ήταν σε εξέλιξη μεγάλης έκτασης ηλεκτρονική κατασκοπεία μέσω της οποίας κλάπηκαν πληροφορίες από 40 χώρες στις οποίες βρίσκεται και η Ελλάδα.
Πάνω από 350 στόχοι επλήγησαν από αυτή την "εκστρατεία", στους οποίους περιλαμβάνονται κυβερνητικές υπηρεσίες, ερευνητικά κέντρα, πανεπιστήμια, στρατιωτικές υπηρεσίες, πρεσβείες, πυρηνικές εγκαταστάσεις, εταιρείες πετρελαίου, τηλεπικοινωνιών και νανοτεχνολογίας.
Η κλοπή των πληροφοριών έγινε μέσω ενός malware που ονομάστηκε "NetTraveler" και σχεδιάστηκε να κλέβει ευαίσθητα δεδομένα, να καταγράφει πληκτρολογήσεις και να αποσπά διάφορα αρχεία Office και PDF.
Από την Kaspersky υπολογίζουν πως η ομάδα που βρίσκεται πίσω από το NetTraveler αριθμεί περίπου 50 άτομα, τα περισσότερα εκ των οποίων έχουν σαν μητρική γλώσσα τα κινέζικα.
Οι περισσότερο πληγείσες χώρες είναι η Μογγολία η Ινδία και η Ρωσία, ενώ στη λίστα των θυμάτων περιλαμβάνεται και η χώρα μας.
Τα πρώτα δείγματα του malware χρονολογούνται από το 2005, αλλά υπολογίζεται πως η δράση του ξεκίνησε το 2004. Μερικά από τα θύματα του NetTraveler είχαν πληγεί και από το Red October που ανακαλύφθηκε τον περασμένο Οκτώβριο, και με ανάλογη μέθοδο δρούσε από το 2007, αποσπώντας πληροφορίες από κρατικούς και ιδιωτικούς οργανισμούς και εταιρείες.

About Freegr network

Από το Blogger.