ειδήσεις

Sapphire Edge HD4 Review: μια ανάλυση επι ελληνικού εδάφους

Στο άκουσμα του ονόματος Sapphire θα περιμέναμε κάτι από τα γνωστά, όπως για παράδειγμα τα keywords “Dual-X” “Vapor-X” και όλα αυτά να συνοδεύονται από έναν αριθμό μοντέλου GPU της AMD. Αμ δε! Για την ακρίβεια, η Sapphire έχει σταθερή παράδοση στον χώρο των Nettops. To Sapphire HD4 απλώς αποτελεί μια ακόμα προσθήκη στην ήδη μεγάλη γκάμα nettops της εταιρίας!

Sapphire Edge HD4 Review: Nothing but Net-topSapphire Edge HD4 Review: Nothing but Net-top


Ανοίγοντας την συσκευασία, ερχόμαστε αντιμέτωποι με την μονάδα του HD4, αλλά αυτό είναι κάτι με το οποίο θα καταπιαστούμε στην συνέχεια. Εντός της συσκευασίας συναντάμε τον απαραίτητο μετασχηματιστή για την τροφοδοσία της μονάδας, τα εγχειρίδια χρήσης, καθώς και ένα stand το οποίο στηρίζει το HD4 σε κάθετη τοποθέτηση.

Sapphire Edge HD4 Review: Nothing but Net-topSapphire Edge HD4 Review: Nothing but Net-topSapphire Edge HD4 Review: Nothing but Net-top



Η κεντρική μονάδα του HD4 είναι εντυπωσιακή στην πρώτη ματιά. Ξεχωριστή αίσθηση προκαλεί το μαλακό ελαστικό φινίρισμα, το οποίο μπορεί να μην προσδίδει την γυαλάδα μιας Glossy βαφής, αλλά σίγουρα προστατεύει σαφώς καλύτερα την μονάδα από διάφορες γρατσουνιές και κακουχίες (για παράδειγμα, το Intel NUC ήρθε by default με γρατσουνιές!). Αισθητικά, η Sapphire επέλεξε ένα πιο μακρόστενο σχήμα, με πλάτος που είναι κατιτίς μεγαλύτερο από ένα Samsung Note II αλλά και αρκετά slim, με πάχος περίπου 2 εκατοστά. Για να συμπληρώσει το design, η Sapphire επέλεξε ένα σχήμα με καμπύλες ακμές.

Sapphire Edge HD4 Review: Nothing but Net-topSapphire Edge HD4 Review: Nothing but Net-topSapphire Edge HD4 Review: Nothing but Net-top



Το hardware που ενσωματώνει το HD4 είναι αρκετά παρόμοιο με κάποιο mainstream laptop. Έχοντας κατασκευαστή της μητρικής την Pegasus, το HD4 ενσωματώνει τον Intel Celeron 847, έναν διπύρηνο -χωρίς Hyper Threading- ULV (Ultra Low Voltage) επεξεργαστή χρονισμένο στο 1,1 GHz και φέρει την HD2500 iGPU. Η συχνότητα αυτή επελέγη από πλευράς Intel ώστε οι ενεργειακές απαιτήσεις να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, ενώ ταυτόχρονα η χαμηλή τάση λειτουργίας αποτρέπει την συντήρηση υψηλών θερμοκρασιών που μπορεί να δημιουργηθούν σε μια τόσο μικρή μονάδα. Το κατά πόσο αυτό επηρεάζει τις επιδόσεις θα το δούμε σε επόμενο κεφάλαιο. Το πακέτο έρχεται να συμπληρωθεί με 4GB DDR3 1033MHz SO-DIMM μνημών, ενώ στο αποθηκευτικό κομμάτι υπάρχει ένας σκληρός δίσκος 2,5 ιντσών με ονομαστική χωρητικότητα 320GB και περιστροφή στις 5400 σ.α.λ. Τέλος η τροφοδοσία του HD4 γίνεται αποκλειστικά και μόνο με την χρήση του εξωτερικού τροφοδοτικού – μετασχηματιστή, όπως βρίσκουμε σε όλα τα laptops.

Sapphire Edge HD4 Review: Nothing but Net-topSapphire Edge HD4 Review: Nothing but Net-top


Θετικό γεγονός είναι η ενσωμάτωση, έστω και μιας, θύρας USB 3.0, όπου βρίσκεται τοποθετημένη στην μπροστινή πλευρά του HD4 κάτω από ένα αφαιρούμενο κάλυμμα, παρέα με μια συμπληρωματική USB 2.0. Οι υπόλοιπες θύρες βρίσκονται στο πίσω μέρος του HD4, στο I/O Panel, όπου και θα συναντήσουμε τις εξής:

Rear I/O Panel
1 x HDMI Port
1 x VGA(D-sub) Port
1 x RJ-45 Gigabit Lan
3 x USB 2.0 Port
1 x Audio-in
1 x Line-out
1 x USB 3.0 Port

Κλείνοντας, η τοποθέτηση του stand γίνεται βιδωτά στην κάτω πλαϊνή επιφάνεια του HD4. Η τοποθέτηση είναι μια εξαιρετικά εύκολη διαδικασία που θα διαρκέσει μόλις μερικά δευτερόλεπτα και δεν απαιτείται η χρήση κάποιου εργαλείου! Τέλος, το Sapphire Edge HD4 έρχεται με προ-εγκατεστημένο το FreeDOS, ένα κλασσικό DOS κέλυφος που θα σας επιτρέψει να εκκινήσετε την εγκατάσταση οποιουδήποτε λειτουργικού συστήματος.

About Freegr network

Από το Blogger.