ειδ

Nέα γενιά επεξεργαστών Intel «για υπολογιστές χωρίς ανεμιστήρα»

Σάντα Κλάρα, Καλιφόρνια: O γίγαντας των ημιαγωγών Ιntel λανσάρει τους επεξεργαστές Haswell, την τέταρτη γενιά τσιπ της σειράς Intel Core, οι οποίοι φέρονται να αυξάνουν τις επιδόσεις κατά 15% και να περιορίζουν την κατανάλωση ενέργειας κατά 50%, σε σχέση με την προηγούμενη γενιά. 
Σύμφωνα με την εταιρεία, οι επεξεργαστές Haswell θα αξιοποιηθούν σε «πιο ήσυχους υπολογιστές χωρίς ανεμιστήρες», κυρίως σε φορητούς υπολογιστές και συσκευές διπλής χρήσης (laptop/tablet) με μειωμένο βάρος και αυξημένη διάρκεια μπαταρίας.  Ορισμένοι επεξεργαστές Haswell θα ενσωματώνουν μάλιστα GPU (Μονάδα Επεξεργασίας Γραφικών) καταργώντας έτσι την ανάγκη για ξεχωριστή κάρτα γραφικών σε συστήματα χαμηλών απαιτήσεων. Η ενσωματωμένη GPU θα διευρύνει επιπλέον την υποστήριξη για οθόνες υψηλότερης ανάλυσης, οι οποίες ανεβάζουν τις απαιτήσεις. 
Επιπλέον, τα τσιπ Haswell ενσωματώνουν μέσα στο τσιπ έναν ελεγκτή τάσης, ο οποίος αντικαθιστά τα ξεχωριστά τσιπ που απαιτούνται σήμερα για την ίδια λειτουργία.  Ακολουθώντας την τάση των τελευταίων χρόνων, η Intel εστιάστηκε στη βελτίωση της εσωτερικής αρχιτεκτονικής των τσιπ αντί στην αύξηση και τον επανασχεδιασμό των τρανζίστορ. 
Οι επεξεργαστές Haswell περιορίζουν την κατανάλωση απενεργοποιώντας τα τμήματα του τσιπ που δεν χρησιμοποιούνται ανά πάσα χρονική στιγμή. Όταν για παράδειγμα ο χρήστης πληκτρολογεί ένα κείμενο, ο επεξεργαστής μπορεί να σταματά να λειτουργεί για ένα κλάσμα του δευτερολέπτου ανάμεσα σε δύο γράμματα. 
Σύμφωνα με την Intel, τα συγκριτικά τεστ ανάμεσα στα τσιπ Haswell και την προηγούμενη γενιά Intel Core, που φέρει την ονομασία IvyBridge, έδειξε ότι οι νέοι επεξεργαστές προσφέρουν 15% αύξηση στην επεξεργαστική ισχύ, 50% βελτίωση στη διάρκεια ενεργού χρήσης της μπαταρίας και τριπλάσιο χρόνο αναμονής στην κατάσταση standby. pathfinder

About Freegr network

Από το Blogger.