freegr.gr

Δοκιμή με τον κυρτό αισθητήρα κάμερας της Sony

Οι κυρτοί αισθητήρες του είδους, αναμένεται να δώσουν τη λύση σε διάφορα προβλήματα που συναντούμε με τους σημερινούς επίπεδους αισθητήρες, ενώ αναμένεται να συμβάλουν στη μείωση του κόστους κατασκευής, σε κάμερες μικρότερου μεγέθους ενώ αναμένεται να προσφέρουν υψηλότερης ποιότητας εικόνες σε όλες τις συνθήκες.Το πρόβλημα που παρουσιάζουν οι επίπεδοι αισθητήρες (και έχει ως συνέπεια τις παραμορφώσεις στις άκρες των εικόνων μεταξύ άλλων), και έχει την ονομασία “Επιφάνεια Petzval” (πρόκειται για μία καμπύλη επιφάνεια) προκύπτει όταν το φως περνάει από τις άκρες των φακών και προσπίπτει ακριβώς μπροστά από το εστιακό επίπεδο των αισθητήρων υπό ορισμένες συνθήκες. Οι κατασκευαστές αντιμετωπίζουν το συγκεκριμένο πρόβλημα σχεδιάζοντας φακούς με ελάχιστη καμπυλότητα εστιακού πεδίου, μια δαπανηρή διαδικασία που οδηγεί στη κατασκευή πιο πολύπλοκων και βαρύτερων φακών.

Δημοσιευμένη Εικόνα

Ο νέος, κυρτός αισθητήρας της Sony κάμπτεται λοιπόν στο σημείο που η εταιρεία ονομάζει “Επιφάνεια Petzval”. Η εταιρεία έχει ενισχύσει τη περιοχή της καμπύλης (ώστε να μη σπάσει κατά τη κατασκευή του) με ένα backplate, μία ας το πούμε επένδυση, από κεραμικό υλικό. Επομένως, οι φακοί δεν χρειάζονται πλέον να αντισταθμίζουν τη καμπυλότητα του πεδίου Petzval, αφού ο αισθητήρας το κάνει από μόνος του. Οι κατασκευαστές θα μπορούν πια να δημιουργούν φακούς με μικρότερο μήκος, ελαφρύτερους και με μεγαλύτερα διαφράγματα. Η μείωση επίσης της διάχυσης του φωτός στις άκρες των επίπεδων αισθητήρων CMOS θα επιτρέψει τη λήψη φωτογραφικών με σημαντικά μειωμένα επίπεδα θορύβου, ειδικά σε συνθήκες με χαμηλά επίπεδα φωτισμού στο περιβάλλον. Σύμφωνα με τη Sony, οι νέοι αισθητήρες είναι 1.4 φορές πιο ευαίσθητοι στο φως στο κέντρο τους, και 2 φορές περισσότερο στα άκρα από ότι οι συμβατικές λύσεις του είδους.

Δημοσιευμένη Εικόνα

Η Sony δεν έχει ακόμη φτάσει στο σημείο να παράγει κυρτούς αισθητήρες υψηλής ανάλυσης, οπότε δεν αναμένεται να δούμε τη τεχνολογία σε κάποιο εμπορικό προϊόν σύντομα.

 Site: GSMArena

About Freegr network

Από το Blogger.