τεχνολογία

Η Tesla παρέδωσε τα κλειδιά των πρώτων Model 3

Του Alan Ohnsman
Ο Elon Musk και η Tesla βρίσκονται σε εγρήγορση μετά την επίσημη παρουσίαση του Model 3, του πρώτου ηλεκτροκίνητου οχήματος με (περίπου) προσιτή τιμή για το ευρύ καταναλωτικό κοινό. Προς το παρόν, δεν πρόκειται ακριβώς για το αυτοκίνητο των 35.000 δολαρίων που ο Musk είχε υποσχεθεί πως θα άλλαζε τα δεδομένα στην αγορά της αυτοκίνησης, μιας και αυτή η έκδοση θα βγει στην παραγωγή αργότερα μέσα στη χρονιά. Αναμφίβολα, όμως, το αυτοκίνητο είναι μια αξιοθαύμαστη εφεύρεση: ένα μικρό, στυλάτο, σπορ, πολυτελές σεντάν που μπορεί να ικανοποιήσει τους εκατοντάδες χιλιάδες καταναλωτές που επιθυμούν να το αποκτήσουν. Πριν από την εκδήλωση της παρουσίασης του Model 3 στο εργοστάσιο της Tesla στην Καλιφόρνια, κατά τη διάρκεια της οποίας 30 εργαζόμενοι του Musk απέκτησαν πρώτοι το νέο ηλεκτροκίνητο, η εταιρεία έδωσε την ευκαιρία σε δημοσιογράφους να δοκιμάσουν την οδηγική εμπειρία του προσιτού ηλεκτρικού αυτοκινήτου.
 Το Forbes ήταν ανάμεσα στα μέσα που δοκίμασαν το αυτοκίνητο, και εκπλαγήκαμε ευχάριστα από τη συνολική εμπειρία οδήγησης του Model 3. Το όχημα που δοκίμασε το Forbes θα έχει λιανική τιμή πώλησης 50.000 δολάρια, στην οποία περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων 44.000 δολ. για το πακέτο Long Range, 5.000 δολ. για το premium εσωτερικό σχεδιασμό και το σύστημα ήχου, καθώς και 1.000 δολ. για την επιλογή χρώματος που η εταιρεία ονομάζει "Midnight Silver Metallic". Οι πρώτες φωτογραφίες που είχαν κυκλοφορήσει για το Model 3 άφηναν να υπονοηθεί πως ο εσωτερικός διάκοσμος θα ήταν λιτός. Στην πραγματικότητα, ο εσωτερικός χώρος είναι μινιμαλιστικός αλλά δεν φαίνεται καθόλου φθηνός, τουλάχιστον με την premium αναβάθμιση. Όπως τα Model S και Model X, έτσι και το Model 3 έχει ένα "frunk", δηλαδή έναν μικρό αποθηκευτικό χώρο στο μπροστινό τμήμα, αρκετό για να τοποθετήσετε εκεί τις τσάντες από τις αγορές σας, καθώς επίσης πορτμπαγκάζ και πίσω καθίσματα που αναδιπλώνονται - ο συνδυασμός των οποίων μπορεί να εξασφαλίσει ακόμη μεγαλύτερο χώρο για να μεταφέρετε αντικείμενα, συγκριτικά με οποιοδήποτε άλλο όχημα της κατηγορίας του. Η Tesla, προκειμένου να κρατήσει τον μινιμαλιστικό σχεδιασμό που μας έχει συνηθίσει, δεν έχει προσθέσει μετρητές παρά λίγα μόνο πλήκτρα στο ταμπλό του αυτοκινήτου. Απεναντίας, όλη την προσοχή μας συγκεντρώνει η επίπεδη οθόνη των 15 ιντσών, από την οποία ελέγχουμε το αυτοκίνητο. 
Η πλοήγηση, ο ήχος, ο έλεγχος των κλιματολογικών συνθηκών-θερμοκρασίας και όλες οι λειτουργίες του Model 3 διενεργούνται μέσω αυτής της οθόνης. Στο πακέτο που δοκιμάσαμε θα υπάρχει και ο φωνητικός έλεγχος, ο οποίος όμως προσώρας δεν ήταν διαθέσιμος. Ένα ακόμη χαρακτηριστικό που εντυπωσιάζει είναι το γεγονός πως δεν υπάρχει το "κλασικό" σύστημα κλιματισμού, όπως το γνωρίζουμε. Αντ' αυτού, υπάρχει μια εσωτερική εσοχή που περνάει όλο το ταμπλό εξασφαλίζοντας την παροχή αέρα τόσο στους μπροστινούς όσο και στους επιβάτες των πίσω καθισμάτων με τον ίδιο τρόπο. 
Η γυάλινη οροφή, επίσης, που επεκτείνεται στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου δίνει την αίσθηση του περισσότερου χώρου στα πίσω καθίσματα, σαν να βρίσκεσαι σε ένα δωμάτιο. Σε αντίθεση με τα Model S και Model X, στα οποία οι πόρτες ξεκλείδωναν καθώς πλησίαζε ο οδηγός, αναγνωρίζοντας τον αισθητήρα που φέρουν τα κλειδιά, στο Model 3 ο οδηγός αρκεί να αγγίξει ελαφρά τη δεξιά πλευρά του χερουλιού, και αυτό ανοίγει κομψά επιτρέποντας την είσοδο στο εσωτερικό του.

About Freegr network

Από το Blogger.