ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΣΟΥΗΔΟΙ ΜΕ MICROCHIP ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΤΟΥΣ

Χιλιάδες Σουηδοί επιλέγουν να βάλουν microchips μέσα στο σώμα τους, τα οποία μπορούν να  λειτουργούν σαν πιστωτικές κάρτες, κλειδιά, ακόμη και εισιτήρια τραίνων. Από την στιγμή που το chip θα μπει κάτω από το δέρμα οι κάτοχοι του δε θα έχουν πλέον να ανησυχούν μήπως ξεχάσουν την κάρτα της δουλειάς ή το εισιτήριο τους για το τραίνο, καθώς αυτές οι πτυχές της ζωής τους θα αυτοματοποιηθούν. Για πολλούς ανθρώπους όμως η ιδέα και μόνο ενός chip μέσα στο σώμα τους θυμίζει περισσότερο την εικόνα ενός δυστοπικού μέλλοντος που η κυβέρνηση προσπαθεί να ελέγξει τους πολίτες της, παρά μια δημοκρατική κοινωνία που ευημερεί και σέβεται την ιδιωτικότητα. Ωστόσο πάνω από 3.000 Σουηδοί έχουν ένα NFC (near-field communication) chip κάτω από το δέρμα τους ανάμεσα στον αντίχειρα και τον δείκτη. Γεγονός αποτελεί ότι αυτά τα chips αποκτούν μια πιο επίσημη διάσταση λόγω του ότι η σουηδική κρατική σιδηροδρομική SJ θα τα αναγνωρίζει πλέον ως μέσο πληρωμής για τα δρομολόγια.
Τί είναι όμως αυτό που ωθεί τους Σουηδούς να κάνουν κάτι τέτοιο; Γιατί να θέλει κανείς να βάλει ένα microchip στο σώμα του; Προφανώς οι χιλιάδες Σουηδοί που το επέλεξαν δεν είναι αφελείς και ούτε το έκαναν σαν μια κίνηση εντυπωσιασμού. Αυτό το ερώτημα είναι πολύ πιο περίπλοκο από ότι φαίνεται και οι λόγοι που κάποιοι επιλέγουν να ενσωματώσουν chips στο σώμα τους είναι αρκετοί. Ας δούμε όμως λίγο πιο αναλυτικά όλους τους παράγοντες που έκαναν τους Σουηδούς τους πρώτους που ενσωμάτωσαν το chip και όχι τους πολίτες κάποια άλλης χώρας.
Κατά την άποψη μου ίσως ο πιο προφανής λόγος που οι Σουηδοί δέχθηκαν ένα microchip στο σώμα τους χωρίς ιδιαίτερες καχυποψίες, είναι το υψηλό βιωτικό επίπεδό τους και η μεγάλη εμπιστοσύνη που δείχνουν στον τρόπο που λειτουργούν οι κρατικοί μηχανισμοί στη χώρα τους. Ωστόσο υπάρχουν και άλλοι παράγοντες εξίσου σημαντικοί που δεν μπορούν να παραβλεφθούν. Για παράδειγμα οι Σουηδοί λατρεύουν την τεχνολογία και πιστεύουν βαθύτατα στην θετική επίδρασή της σε μια κοινωνία όπως η δική τους. Αυτό μπορεί πολύ εύκολα να φανεί στο γεγονός ότι τις δύο τελευταίες δεκαετίες όλες οι κυβερνήσεις που πέρασαν από την εξουσία έχουν επενδύσει βαρύτατα σε υποδομές τεχνολογίας.
Αυτή η αγάπη των Σουηδών για την τεχνολογία έχει ένα τεράστιο αντίκτυπο στον επαγγελματικό τους προσανατολισμό. Πάρα πολλές τεχνολογικές φίρμες και μεγάλα ονόματα του τεχνολογικού τομέα προέρχονται από την πληθυσμιακά μικρή χώρα της Σουηδίας. Εταιρίες όπως Spotify, Skype, Ericsson, Electrolux, Volvo και προσωπικότητες όπως Niklas Zennström (Skype), Martin Lorentzon (Spotify), Daniel Ek (µTorrent και Spotify), δείχνουν πως πρόκειται για μια χώρα με καθαρά τεχνολογικό προσανατολισμό. Η Στοκχόλμη είναι το σπίτι 22.000 εταιριών τεχνολογίας τη στιγμή που το 18% του εργατικού δυναμικού της πόλης εργάζεται σε ρόλους που έχουν να κάνουν με την τεχνολογία. Επίσης η χώρα καταφέρνει να επενδύει το 3.6% του ΑΕΠ της σε έρευνα και ανάπτυξη ενώ ο στόχος για άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι να φτάσουν το 3% μέχρι το 2020.

, , , ,

ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΟ FORUM

Το δημοφιλεστερο τεχνολογικο blog. Ειδησεις και σχολια για τα καλά νεα της τεχνολογια από την πλευρα των χρηστων.

Related Posts with Thumbnails

FACEBOOK

LIVE RADIO

Live Radio

Social Icons

Sample Text

Followers

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟ FREEGR

ΤΟ FREEGR.GR ΣΥΝΤΟΜΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ.