τεχνολογία

Νέο πρωτόκολλο ασφαλείας WPA3 για τις WiFi συνδέσεις

Τον Οκτώβριο του 2017 είχε αποκαλυφθεί ότι είχε βρεθεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό κενό ασφαλείας του πρωτοκόλλου κρυπτογράφησης WPA2 το οποίο αναλαμβάνει να διατηρήσει ασφαλή τα WiFi δίκτυά μας. Το κενό ασφαλείας αυτό, βρισκόταν στον πυρήνα του Wi-Fi Protected Access WPA, επηρεάζοντας το σύνολο των συσκευών που το υλοποιούσαν, ακόμα και αν το υλοποιούσαν σωστά. Το πρόβλημα λυνόταν με ένα απλό firmware update στις συσκευές WiFi και κυρίως στους routers, ενώ και οι κατασκευαστές λειτουργικών συστημάτων κυκλοφόρησαν σχετικά άμεσα διορθώσεις για τα λειτουργικά τους. 
Ήταν όμως φανερό ότι χρειαζόταν μια νέα έκδοση του WPA η οποία να παρέχει ισχυρότερη ασφάλεια και να διορθώνει τυχόν ευπάθειες του WPA2. Έτσι στις αρχές του 2018 η Wi-Fi Alliance ανακοίνωσε ότι εντός του 2018 θα είχαμε μία νέα έκδοση του WPA, την WPA3, με υψηλότερα επίπεδα ασφαλείας, αλλά και νέα χρήσιμα χαρακτηριστικά για τις σύγχρονες συσκευές. Στις 25 Ιουνίου η Wi-Fi Alliance ανακοίνωσε και επίσημα το νέο Wi-Fi CERTIFIED WPA3™, το οποίο έρχεται να διαδεχθεί το WPA2. Το WPA3 θα είναι διαθέσιμο σε WPA3-Personal και WPA3-Enterprise εκδόσεις, κάτι που ίσχυε και για το WPA2, προσφέροντας αυξημένη ασφάλεια, ιδίως σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε αγορές όπου απαιτείται αυξημένη ασφάλεια, μέσω νέας ισχυρότερης κρυπτογράφησης των δεδομένων. 
Ειδικότερα η έκδοση WPA3-Enterprise θα προσφέρει κρυπτογράφηση δεδομένων επιπέδου 192bit, κατάλληλη για χρήση από επιχειρήσεις και οργανισμούς που ανταλλάσσουν συνεχώς ιδιαίτερα ευαίσθητα δεδομένα. Για τους απλούς χρήστες, που οι συσκευές τους θα χρησιμοποιούν το WPA3-Personal, το WPA3 φέρνει ακόμα ισχυρότερη ασφάλεια στον τομέα του συνθηματικού, ακόμα και όταν αυτό δεν είναι ιδιαίτερα ισχυρό, μέσω του νέου Simultaneous Authentication of Equals (SAE) ασφαλούς πρωτοκόλλου δημιουργίας κλειδιών, μεταξύ δύο συσκευών. Στα νέα χαρακτηριστικά του WPA3 περιλαμβάνεται και το νέο Wi-Fi Easy Connect, το οποίο επιτρέπει την πιο εύκολη και ασφαλή ρύθμιση των παραμέτρων ασφαλείας συσκευών που δεν διαθέτουν κάποιο εύκολο user interface για την ρύθμισή τους. Αν και το WPA3 ανακοινώθηκε πριν λίγες μέρες, αναμένεται να πάρει χρόνια μέχρι να καθιερωθεί ως το στάνταρ στην αγορά, με πολλές συσκευές να συνεχίσουν να βασίζονται στην ασφάλεια που προσφέρει το WPA2.

About Freegr network

Από το Blogger.