τεχνολογία

Φθηνά Android κινητά πωλούνται με εγκατεστημένα RAT

Η αφθονία και ποικιλία των Android κινητών είναι ένας από τους λογούς που τα Android έχουν γίνει τόσο δημοφιλή τα τελευταία χρόνια. Δυστυχώς όμως, τα τόσο φθηνά κινητά μπορεί να σημαίνουν λιγότερα κέρδη για την εταιρεία που τα παράγει, καθώς όμως και χαμηλότερο ποιοτικό έλεγχο. Αυτό είναι το τι συνέβη  με ένα φθηνό Android κινητό των 110 δολαρίων που πωλείται από την εταιρεία του με προ εγκατεστημένο RAT (remote access trojan) λογισμικό σύμφωνα με την Sophos.
Το 2017 ερευνητές του Sophos διάβασαν ένα post στο xda-developers.com, όπου ένας χρήστης ανέφερε ότι το πρόγραμμα ασφαλείας της Sophos έβγαζε συνεχώς ειδοποιήσεις για μια εφαρμογή με όνομα Sound Recorder που ήταν προ εγκατεστημένη στην συσκευή.
Η Sophos αποφάσισε να αγοράσει την συσκευή που ανέφερε ο χρήστης του forum ότι είχε, το uleFone S8 Pro. Όταν ανέλυσαν την εφαρμογή, παρατήρησαν ότι όντως υπήρχε ένα επιπρόσθετο είδος RAT επάνω στο Sound Recorder. Όπως μπορείτε να δείτε και στην παρακάτω εικόνα, η έκδοση της εφαρμογής που έρχεται προ εγκατεστημένη στο S8 Pro διαφέρει από την κανονική εφαρμογή που μπορούν οι χρήστες να κατεβάσουν από το Play Store.
Η Sophos ανέφερε ότι όσο έτρεχε το RAT, αρκετές πληροφορίες της συσκευής αποστέλλονταν σε κάποιον απομακρυσμένο server. Η πληροφορίες αυτές περιλαμβάνουν τον τηλεφωνικό αριθμό, πληροφορίες GPS, πληροίς για τον επεξεργαστή και για τον χώρο αποθήκευσης (RAM και ROM) καθώς και πολλά άλλα.
Επίσης η εφαρμογή είχε ισχυρά δικαιώματα στην συσκευή και θα μπορούσε να λειτουργήσει σαν backdoor καθώς είχε το δικαίωμα να κατεβάσει και να εγκαταστήσει εφαρμογές χωρίς την έγκριση του χρήστη, να απεγκαταστήσει εφαρμογές, να εκτελέσει shell commands, και να ανοίξει διευθύνσεις URL (αν και αυτή η λειτουργία φαίνεται να ήταν σε δοκιμαστικό στάδιο).
Σύμφωνα με το Avast, δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Το 2016 είχε αναφερθεί ότι αρκετές Android συσκευές είχαν προεγκατεστημένες κακόβουλες εφαρμογές, άλλα ακόμα και αφού ενημερώθηκαν οι κατασκευαστές τους, δεν άλλαξε κάτι. Κάτι παρόμοιο έγινε και τώρα με την Sophos, η οποία μετρά από προσπάθεια εβδομάδων να επικοινωνήσει με τις κατασκευάστριες εταιρείες του επεξεργαστή και του λογισμικού, δεν έχει λάβει απάντηση.

About Freegr network

Από το Blogger.