Προέρχονται στην πλειονότητά τους από χώρες της Ασίας (Κίνα, Νότιος Κορέα, Βιετνάμ, Φιλιππίνες, Ινδονησία). Στοιβαγμένοι σε sweatshops και οπλισμένοι με πληκτρολόγια και ποντίκια, μάχονται από οθόνης μέχρι και 14 ώρες ημερησίως «άγοντας και φέροντας» ψηφιακούς πολεμιστές σε εικονικούς, συνεχείς κόσμους (persistent worlds). Κατά μέσο όρο κερδίζουν 145 δολάρια τον μήνα έκαστος, ενώ συνολικά, όλοι μαζί τζιράρουν περισσότερα από 500 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο κοντράροντας σε μέγεθος ακόμη και τη βιομηχανία πληροφορικής της Ινδίας, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ. Ακούνε στο όνομα gold farmers και αποστολή τους είναι, με όχημα τους χαρακτήρες που διατηρούν στα online παιχνίδια ρόλων, να δρέπουν (farming) εικονικό «χρυσό» (gold) τον οποίο έπειτα μεταπωλούν έναντι πραγματικών χρημάτων μέσω RTM (Real Money Trading) σε άλλους παίχτες, κυρίως δυτικής προέλευσης.
Κάθε MMORPG έχει κάποιο νόμισμα συναλλαγής (γενικά επονομαζόμενο gold) το οποίο επιτρέπει στους χρήστες του να αγοράζουν καθώς και να πωλούν αντικείμενα (πανοπλίες, όπλα, ξόρκια, αξεσουάρ, κ.λπ.) στο πλαίσιο του φανταστικού κόσμου στον οποίο διαβιούν εξελίσσοντας και ενδυναμώνοντας κατά αυτό τον τρόπο, τους πολεμιστές-χαρακτήρες τους.
ΔικλίδεςΤέσσερα εκατ. παίχτες MMORPG επιλέγουν, επί του παρόντος, να αγοράζουν «χρυσό» online. Οι gold farmers έρχονται ως ιδιότυποι, ηλεκτρονικοί μισθοφόροι να σβήσουν τη «δίψα» των εν λόγω παιχτών είτε κινώντας και εξελίσσοντας (power leveling) κατά παραγγελία τον χαρακτήρα κάποιου άλλου χρήστη είτε αναλαμβάνοντας για λογαριασμό τρίτων όλη τη «λάντζα» (κοινώς, τις εξαιρετικά χρονοβόρες και ανιαρά επαλαμβανόμενες κινήσεις που συχνά απαιτούνται για την απόκτηση αγαθών και την ανέλιξη στον εικονικό κόσμο ενός ΜΜΟRΡG).
Στους κόλπους των gamers, οι απόψεις διίστανται σε ό,τι αφορά το εν λόγω δούναι και λαβείν. Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι το θεωρούν «απατεωνιά» και δεν διστάζουν μάλιστα να επιτίθενται εικονικά σε όποιον farmer τυχόν πέσει στην αντίληψή τους.
Κατασκευάστριες MMORPGs όπως η Blizzard Entertainment, η Jagex και η Sony, από τη μεριά τους, προσπαθούν να περιορίσουν το φαινόμενο εισάγοντας ποικίλες δικλίδες ασφαλείας.
Οι εταιρείες κυνηγούν τα «GΟLD FΑRΜΙΝG»Το gold farming (το οποίο, σημειωτέον, δεν είναι κάτι καινούργιο, αντιθέτως, συνοδεύει το online gaming από τις απαρχές του), θεωρείται έκνομη δραστηριότητα καθώς παραβιάζει τους κανόνες χρήσης (terms of use) των περισσοτέρων παιχνιδιών.
Οποιοσδήποτε συλληφθεί να πουλά ή να αγοράζει «χρυσό» online, απειλείται με διωγμό από το εκάστοτε παιχνίδι και παύση του λογαριασμού του (παύσεις ύποπτων παιχτών έχουν παρατηρηθεί, ενδεικτικά, στα World of Warcraft, Final Fantasy, RuneScape, Guild Wars και Rohan: Blood Feud, μεταξύ άλλων). Παρά τις όποιες αντιδράσεις, ωστόσο, η πρακτική του gold farming ανθεί σε ευθεία αναλογία με την αύξηση της δημοφιλίας των MMOGs οι χρήστες των οποίων ανέρχονται, πλέον, σε 20 εκατομμύρια. Ολόκληρες εταιρείες με πλήθος υπαλλήλων, ηλεκτρονικές διευθύνσεις και διαφημίσεις στον Ιστό, έχουν συσταθεί προκειμένου να καλυφθούν οι σύγχρονες ανάγκες σε «χρυσό». Επίκεντρο του εν λόγω εμπορίου θεωρείται η Κίνα, καθώς εκεί εδρεύει το 80% της βιομηχανίας τα εντυπωσιακά κέρδη της οποίας έχουν προσελκύσει στο παιχνίδι και πολλούς απατεώνες που στήνουν ιστοσελίδες πουλώντας έναντι πραγματικών χρημάτων όχι εικονικό «χρυσό» αλλά αέρα κοπανιστό.
Οι άγνωστοι μισθοφόροι στο Διαδίκτυο!
Τρίτη, Σεπτεμβρίου 16, 2008
Blizard
,
Finalfanatacy
,
freegr.gr
,
games
,
goldfamers
,
internet
,
MMOGs
,
online
,
RTM
,
Wow
0 Post a Comment:
Δημοσίευση σχολίου