τεχνολογία

GPU των ASUS και MSI έρχονται με υψηλότερα clocks

Το TechPowerUp έφερε στο φως ένα θέμα το οποίο διεγείρει υποψίες για ορισμένα δείγματα καρτών γραφικών GTX 1080 και GTX 1070 που δόθηκαν σε reviewers από τις ASUS και MSI. Το θέμα αφορούσε το "πειραγμένο BIOS" που φορούσαν οι κάρτες έχοντας προεπιλεγμένο το εκάστοτε OC profile κάτι που δεν υφίσταται στις retail κάρτες οι οποίες χρησιμοποιούν το προφίλ Game mode που στην ουσία είναι μερικά MHz χαμηλότερα. Οι τελικοί χρήστες που θα αγοράσουν την υλοποίηση θα έχουν στη κατοχή τους την ίδια κάρτα καθώς δεν αλλάζει κάτι στη δομή ή την ποιότητα των υλικών, όμως σύμφωνα με το TechPowerUp δεν εκπροσωπεί πλήρως τις πραγματικές επιδόσεις που θα πρέπει να έχει retail κάρτα, αυτή που θα αγοράσουμε από κάποιο κατάστημα. Το OC mode όμως είναι διαθέσιμο από την εφαρμογή που δίνει ο κατασκευαστής και στις δύο περιπτώσεις, τόσο στη περίπτωση της MSI GTX 1080 GAMING X όσο και στην ASUS GTX 1080 Strix οπότε οι επιπλέον επιδόσεις βρίσκονται εκεί για όποιον θέλει να τις αξιοποιήσει.
Ο λόγος βέβαια που οι retail παραλλαγές δεν διαθέτουν το συγκεκριμένο profil ενεργό από την αρχή παραμένει άγνωστος με το TPU να αναφέρει το πιο προφανές, πως κάπως έτσι καταφέρνουν να βρεθούν πρώτες στις μετρήσεις των παρουσιάσεων κάτι που φυσικά είναι κάθε άλλο παρά θεμιτό για τη συγκεκριμένη αγορά. Οι διαφορές στα clocks είναι περίπου 25MHz, από 1683MHz της retail κάρτας στα 1709MHz του δείγματος στο review (καθώς και 10MHz στις μνήμες) κάτι που μεταφράζεται σε περίπου 1% διαφορά στις τελικές επιδόσεις. Η ASUS εξέδωσε δήλωση στην οποία αναφέρει μεταξύ άλλων πως οι δύο GTX 1080 και 1070 Strix που διαθέτει στην αγορά συνοδεύονται από το αποκλειστικό πρόγραμμα GPU Tweak II που επιτρέπει στον χρήστη να επιλέξει μεταξύ των προφίλ silent, gaming, OC ανάλογα με τις απαιτήσεις που έχει.
Όπως αναφέρει το OC mode επιλέχθηκε για να 'δείξει στον reviewer τις μέγιστες επιδόσεις που μπορεί να καταφέρει η κάρτα' ενώ παράλληλα με την εν λόγω επιλογή μπορούμε να δείξουμε τόσο τις μέγιστες επιδόσεις όσο και την αποτελεσματικότητα του συστήματος ψύξης μας. Οι retail κάρτες έρχονται με το Gaming mode προεπιλεγμένο κάτι που μπορεί να αλλάξει μέσω του προγράμματος GPU Tweak II. Το προφίλ αποτελεί τη μέση λύση ησυχίας και επιδόσεων όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η εταιρία στη δήλωσή της κάτι που σε καμία περίπτωση δε μπορεί να μην διεγείρει "ερωτήματα" για τον λόγο που ακολουθείται αυτή η τακτική.

About Freegr network

Από το Blogger.