ειδήσεις

Η αγορά gadget στην Ελλάδα για το τρίτο τρίμηνο του έτους

Ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία ανακοίνωσε σήμερα ο οργανισμός ερευνών αγοράς Gfk Hellas σχετικά με την ανάπτυξη του τζίρου για τα τεχνολογικά καταναλωτικά αγαθά στη χώρα μας και τις επιμέρους επιδόσεις των πιο δημοφιλών κατηγοριών. Συγκεκριμένα η αγορά των τεχνολογικά καταναλωτικών προϊόντων ανήλθε στα 426,7 εκατομμύρια ευρώ το 3ο τρίμηνο του 2013, παρουσιάζοντας μια πτώση της τάξεως του 10,3% σε σύγκριση με το αντίστοιχο 3ο τρίμηνο του 2012. Έντονη πτώση σημείωσαν τα ηλεκτρονικά καταναλωτικά προϊόντα η οποία έφτασε το 31,9% στο 3ο τρίμηνο, λόγω της χαμηλής απόδοσης που είχαν οι Τηλεοράσεις. Βασική αιτία για την πτώση των Τηλεοράσεων υπήρξε η αλλαγή του ψηφιακού σήματος στην Αθήνα την περσινή χρονιά η οποία ξεκίνησε στα τέλη του Ιουλίου και οδήγησε την κατηγορία σε θετική πορεία το 3ο τρίμηνο του 2012.
Σταθερή διατήρησαν την αξία τους οι συσκευές αποθήκευσης (USB και Κάρτες Μνήμης) εκμεταλλευόμενες την έντονη δυναμική που παρουσιάζουν στην αγορά συσκευές όπως τα Smartphones, τα Tablets και οι Τηλεοράσεις με δυνατότητα απευθείας εγγραφής προγράμματος. Όσον αφορά τον τομέα των φωτογραφικών μηχανών, κατέγραψε αρνητική πορεία το 3ο τρίμηνο με πτώση της τάξης του 8,8% επηρεαζόμενος κυρίως από την απόδοση των μηχανών με σταθερούς φακούς. Εν τούτοις οι μηχανές SLR καθώς επίσης και οι Mirrorless μηχανές (αμφότερες με Εναλλάξιμους Φακούς) διατήρησαν τους ταχύτατους ρυθμούς ανάπτυξης επιβεβαιώνοντας την ανάγκη του καταναλωτή για Κάμερες με ανώτερα τεχνικά χαρακτηριστικά και δυνατότητες. Ο τομέας των Τηλεπικοινωνιών μειώθηκε κατά 15,4% το 3ο τρίμηνο του 2013, φθάνοντας σε αξία τα 104.5 εκατομμύρια ευρώ. Η αγορά των κινητών τηλεφώνων συνεχίζει να συρρικνώνεται ενώ τα smartphones παρουσίασαν οριακή αύξηση σε τεμάχια ενώ μειώθηκαν σε αξία λόγω της πτώσης των τιμών. Ένα νέο τμήμα του προϊόντος εμφανίζεται - οι smartphones συσκευές με μεγαλύτερες οθόνες, που ονομάζονται phablets - υπόσχονται να ανανεώσουν το ενδιαφέρον των καταναλωτών και να αυξήσουν τις πωλήσεις του τομέα. Ο τομέας των Προϊόντων τεχνολογίας παρουσιάζει την μεγαλύτερη ανάπτυξη για το 3ο τρίμηνο του 2013 στην ελληνική αγορά (13,6%).
Φθάνοντας σε αξία τα 92,8 εκατομμύρια ευρώ. Η κινητήρια δύναμη αυτής της ανάπτυξης παραμένει η κατηγορία των tablets που παρουσίασαν την θεαματική αύξηση πωλήσεων της τάξεως του 270% σε τεμάχια. Η σημαντικά μειωμένη μέση τιμή με περισσότερες πωλήσεις συσκευών 7'' WiFi, κάνει τα tablets μια πολύ ελκυστική προσφορά. Η επαναφορά σε θετική εικόνα του τομέα των Προϊόντων Τεχνολογίας δεν περιορίζεται μόνο στην ανάπτυξη της κατηγορίας των tablets. Υπολογιστές και οθόνες παρουσιάζουν εξίσου θετική εξέλιξη της αξίας. Η μειωμένη μέση τιμή οδηγεί σε μείωση της αξίας για Notebooks, διατηρώντας τους όμως σταθερά σε μονάδες.

About Freegr network

Από το Blogger.