Δεδομένου οτι οι τρείς κύριοι κατασκευαστές με διπλή κάμερα είναι η Apple, η LG και η Huawei, θα σας εξηγήσουμε την δική τους προσέγγιση στην τεχνολογία της διπλής κάμερας, διότι η κάθε εταιρία έχει διαφορετική άποψη και τεχνική:
Η ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΗΣ APPLE
H Αpple διάλεξε να τοποθετήσει διπλή κάμερα μόνο στο Plus μοντέλο του iPhone 7. Έτσι, η εταιρία προσπάθησε να φέρει λύση σε ένα μεγάλο πρόβλημα των smartphone: το zoom. Τα περισσότερα κινητά έχουν digital zoom, κάτι το οποίο καταστρέφει την λεπτομέρεια και φέρνει το optical zoom που έχουν και οι περισσότερες φωτογραφικές μηχανές.
Η Apple, λοιπόν, προσπαθεί να φέρει το οπτικό ζούμ με έναν παράξενο τρόπο που δουλεύει αρκετά καλά: η δεύτερη κάμερα χρησιμοποιεί ένα διαφορετικό τρόπο ζουμ, με τα λεγόμενα telephoto lens (τηλεφακό δηλαδή), καταφέρνοντας να εστιάσει με διάφορους τρόπους στην απεικόνιση της φωτογραφίας. Μπορεί αυτό να φαίνεται κάπως παράξενο, αλλά η ανάλυση που τελικά κάνει το λογισμικό, φέρνει ένα αποτέλεσμα που πλησιάζει σε φωτογραφία με optical zoom.
Ένας άλλος λόγος που η Apple χρησιμοποίησε διπλή κάμερα αποτελεί το γεγονός ότι οι δύο κάμερες έχουν διαφορετικά focal lengths (εστιακά μήκη), μία μέθοδος που μετουσιώνεται στο Portrait Mode (βλέπε και φωτογραφία παραπάνω). Πώς δουλεύει η τεχνολογία; Στην ουσία και οι δύο κάμερες τραβούν φωτογραφία ξεχωριστά, το λογισμικό τις συνδυάζει και δημιουργείται ένα πορτραίτο όπου φαίνεται (εστιάζει) μόνο στον άνθρωπο μπροστά, ενώ το background αποκτά μία καλλιτεχνική θολούρα. Πολλά έχουν ειπωθεί γι’αυτήν την τεχνολογία, καθώς ήρθε έπειτα απο την κυκλοφορία του iPhone 7 Plus με αναβάθμιση και άλλοτε λειτουργεί καλά, άλλοτε οι φωτογραφίες είναι λιγότερο αποδεκτές.
Εν πάσει περιπτώσει, η Apple παρουσίασε με το iPhone 7 Plus την δική της οπτική για την τεχνολογία της διπλής κάμερας και ευχόμαστε να την εξελίξει στο μέλλον για να αποτελεί λιγότερο «gimmick» επιλογή. Σημειωτέον, ότι φέτος στο CES, η Αsus παρουσίασε το Zenfone 3 Zoom, το οποίο κάνει την ίδια δουλεία αλλά με τριπλό ζούμ και μας έδειξε πως λειτουργεί καλύτερα απο την επιλογή της Apple.
Η ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΗΣ LG
Πρίν την Apple, η LG παρουσίασε την δική της οπτική για την τεχνολογία της διπλής κάμερας στο LG G5 και την συνεχίζει στο νέο LG G6, με έναν ακόμα πιο βελτιωμένο δεύτερο αισθητήρα και νέο λογισμικό.
Η LG, λοιπόν, κάνει ακριβώς το αντίθετο απο αυτό της Apple: Εκεί που το iPhone κάνει zoom-in για την φωτογραφία πορτραίτου, η LG κάνει zoom-out, για ευρύτερο οπτικό πεδιό στην φωτογραφία, όπως μπορείτε να δείτε στην σύγκριση παραπάνω. Η μέθοδος αυτή είναι σπάνια σε smartphone αλλά δεδομένου οτι περιμένουμε καλές πωλήσεις με το G6, βλέπουμε κι άλλες εταιρίες να υιοθετούν παρόμοιες τεχνικές. Βασικό μειονέκτημα αποτελεί οτι οι φωτογραφίες με ευρυγώνιο φακό παραμορφώνουν την εικόνα στις άκρες της αλλά το αποτέλεσμα δεν είναι καθόλου κακό.
Η ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΗΣ HUAWEI
H ιδέα της εταιρίας που έχει εφαρμοστεί σε πληθώρα smartphone της και η ίδια τεχνολογία βρίσκεται και στο νέο Huawei P10 είναι η πιο τεχνολογικά περίπλοκη. Εδώ υπάρχουν πάλι δύο κάμερες, μόνο που η μία τραβά φωτογραφίες μόνο ασπρόμαυρες (εξού και το παραπάνω monochrome mode). Στην θεωρία αυτό σημαίνει επίσης, πέρα απο τις όμορφες ασπρόμαυρες φωτογραφίες, ότι οι αισθητήρες είναι περισσότερο ευαίσθητοι στο φώς κι έτσι θα έχουμε καλύτερες φωτογραφίες σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού.
Μάλιστα, οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες είναι οι καλύτερες απο κάθε άλλο smartphone και με μεγάλη λεπτομέρεια. Βασικό μειονέκτημα της μεθόδου; Τα videoτα οποία είναι εξαιρετικά μέτρια για ναυαρχίδα, ιδίως στην ποιότητα.
Παρόμοια τεχνολογία με της Huawei, παρουσίασε και η Qualcomm με το όνομα Clear Sight technology, η οποία κάνει τα ίδια με την Huawei αλλά με μικρότερο κόστος για τους κατασκευαστές. Ήδη, η Xiaomi στο Mi 5s Plus χρησιμοποιεί αυτή την τεχνολογία και το αποτέλεσμα δεν είναι κακό.
ΤΙ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ;
Βλέπουμε διάφορες προσεγγίσεις στην τεχνολογία της διπλής κάμερας, όλες έχουν τα θετικά και τα αρνητικά τους, ωστόσο η τεχνολογία αυτή ακόμα δεν έχει τελειοποιηθεί και έχουμε να δούμε πολλά αν παραμείνει μόδα. Θυμίζουμε βέβαια οτι το πρώτο HTC Evo 3D χρησιμοποιούσε την διπλή κάμερα για 3D στερεοσκοπικές φωτογραφίες χωρίς γυαλιά, ωστόσο η τεχνολογία εγκαταλείφθηκε (περίπου την ίδια τεχνολογία χρησιμοποιεί και το Nintendo 3DS).
Άλλη μία εκδοχή αποτελεί αυτό που κάνουν πολλά mid-range κινητά ιδίως της Huawei και της HTC, με παράδειγμα το honor 6X, όπου χρησιμοποιούν την διπλή τους κάμερα (μία με καλή ανάλυση και μία με μικρότερη ανάλυση) για να μιμηθούν την τεχνολογία στις κάμερες των ναυαρχίδων με μέτρια αποτελέσματα, ίσως όμως τίμια για τα λεφτά τους.
Η Oppo παρουσίασε πρόσφατα την δική της εκδοχή για διπλή κάμερα με «lossless» επί 5 οπτικό zoom, το οποιό ισχυρίζεται ότι παράγει αποτελέσματα καλύτερα του iPhone και πολλά περισσότερα. Ωστόσο ακόμα δεν έχουμε δεί την τεχνολογία σε κάποιο smartphone και την περιμένουμε στο εγγύς μέλλον.
Μία άλλη χρήση είδαμε και στην σειρά Tango της Google, που παρουσιάζονται τώρα, με σκοπό την «επαυξημένη πραγματικότητα». Εντάξει, για να δουλέψει αυτή η τεχνολογία δεν χρειάζεται μόνο δύο κάμερες αλλά τρείς, όπως βλέπετε στην φωτογραφία παραπάνω με το Lenovo Phab 2. H τεχνολογία βρίσκεται στα αρχικά στάδια αλλά έχει πολύ μέλλον διότι η Google προσβλέπει σ’αυτήν για μελλοντικές τεχνολογίες virtual reality και όχι μόνο.
0 Post a Comment:
Δημοσίευση σχολίου