τεχνολογία

ΦΟΥΛ Η ΨΗΦΙΑΚΗ ΑΚΑΤΑΣΤΑΣΙΑ..

Η ψηφιακή «ακαταστασία», που αυξάνεται λόγω της έκρηξης της χρήσης εφαρμογών και της αυξημένης χωρητικότητας της μνήμης των smartphones και tablets, πνίγει τους χρήστες τους. Την ίδια στιγμή, η ελλιπής συντήρηση των εφαρμογών αφήνει τις συσκευές ευάλωτες απέναντι σε απειλές που σχετίζονται με την ασφάλειά τους. Μια νέα έρευνα της Kaspersky Lab έρχεται να δείξει το μεγάλο μέγεθος του προβλήματος της ψηφιακής «ακαταστασίας» που αντιμετωπίζουν πλέον οι χρήστες του Διαδικτύου παγκοσμίως.
Η έρευνα αποκάλυψε συγκεκριμένα ότι οι χρήστες εγκαθιστούν συνήθως 12 Android εφαρμογές κάθε μήνα, ενώ διαγράφουν τις 10, κάτι που σημαίνει ότι προσθέτουν 2 εφαρμογές στις συσκευές τους κάθε μήνα. Ομως, με την αύξηση των εφαρμογών στις συσκευές, η αποτελεσματική διαχείρισή τους είναι αναγκαία ώστε να προλαμβάνεται η ψηφιακή «ακαταστασία». Ωστόσο, σύμφωνα με την Kaspersky, μόνο οι μισοί χρήστες (55%) ανανεώνουν και αναθεωρούν τα περιεχόμενα της συσκευής τους, διαγράφοντας αχρησιμοποίητα έγγραφα και εφαρμογές.
Ειδικότερα, από την έρευνα προέκυψε, πως η εκκαθάριση και η αναβάθμιση των εφαρμογών είναι σημαντικότερες από ποτέ, προκειμένου να καταπολεμηθεί το κακόβουλο λογισμικό που χρησιμοποιεί τα τρωτά σημεία των εφαρμογών με σκοπό να παραβιάσει ολόκληρη τη συσκευή. Παρ' όλα αυτά, μόλις το 28% των χρηστών αναβαθμίζει τις εφαρμογές στη συσκευή του όταν είναι αναγκασμένο να το κάνει, ενώ το 10% δεν πραγματοποιεί καμία αναβάθμιση. Μια από τις βασικές απειλές εντοπίζεται στο ότι οι εφαρμογές από μόνες τους μπορούν να θέσουν τα δεδομένα του χρήστη και των συσκευών του σε κίνδυνο μέσω της καθημερινής τους δραστηριότητας.
Τα ευρήματα της Kaspersky δείχνουν ότι από τις 100 Android εφαρμογές που οι χρήστες μπορούν να διαχειριστούν (εγκατάσταση και διαγραφή) οι 83 έχουν πρόσβαση σε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα του χρήστη, όπως επαφές, μηνύματα και δεδομένα, ενώ μπορούν ακόμα να πραγματοποιούν κλήσεις και να στέλνουν μηνύματα SMS ακόμα και χωρίς την άδεια του χρήστη. Κατά μέσον όρο, οι χρήστες διαθέτουν 66 εφαρμογές στην Android συσκευή τους, από τις οποίες οι 54 ξεκινούν στο παρασκήνιο καταναλώνοντας, κατά μέσον όρο, 22 Mb κίνηση την ημέρα, χωρίς καμία αλληλεπίδραση του χρήστη! Παρά το γεγονός αυτό, η έρευνα διαπίστωσε ότι μόνο το 40% των χρηστών προσαρμόζει σκόπιμα τις ρυθμίσεις τής κάθε εφαρμογής στο smartphone του. Επιπλέον, μόνο το 32% ενδέχεται να αρνηθεί να εγκαταστήσει μια mobile εφαρμογή εάν δεν είναι ικανοποιημένο με το περιεχόμενο της άδειας χρήσης

About Freegr network

Από το Blogger.