freegr

MSI και ASUS παρουσιάζουν καινοτόμους μηχανισμούς ασφαλούς εξαγωγής GPU

 


Στην έκθεση Gamescom 2024, οι κολοσσοί της τεχνολογίας MSI και ASUS παρουσίασαν νέες μητρικές κάρτες με καινοτόμους μηχανισμούς γρήγορης απελευθέρωσης καρτών γραφικών, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή στην ευκολία συναρμολόγησης και αναβάθμισης υπολογιστών.

Η ASUS αποκάλυψε τη μητρική ROG X870E Hero, η οποία διαθέτει δύο σημαντικές βελτιώσεις: έναν μηχανισμό γρήγορης απελευθέρωσης για την κύρια υποδοχή M.2 και το 'PCIe Q Release Slim' για την κάρτα γραφικών. Όπως μας δείχνει ο διάσημος overclocker, Der8auer, ο νέος σχεδιασμός επιτρέπει την αυτόματη εξαγωγή της κάρτας γραφικών όταν τραβηχτεί προς τα έξω από το μπροστινό μέρος, καταργώντας την ανάγκη για χειροκίνητη αφαίρεση.

Από την άλλη πλευρά, η MSI παρουσίασε τη μητρική Z890 MPG Edge για τους επεξεργαστές Intel Arrow-Lake S, εξοπλισμένη με τον μηχανισμό 'EZ PCIe Release'. Σε αντίθεση με την προσέγγιση της ASUS, η MSI τοποθέτησε τον διακόπτη απελευθέρωσης πάνω από το οριζόντιο μήκος της κάρτας γραφικών, δίπλα στην υποδοχή DIMM. Αν και αυτή η λύση μπορεί να μην είναι τόσο εύχρηστη όσο το νέο σύστημα Q-release της ASUS, παραμένει πιο βολική από τις ευρέως χρησιμοποιούμενες μεθόδους.

Οι νέοι αυτοί μηχανισμοί έρχονται να αντιμετωπίσουν ένα διαχρονικό πρόβλημα των φίλων και των επαγγελματιών του χώρου. Καθώς οι κάρτες γραφικών γίνονται ολοένα και μεγαλύτερες σε πλάτος και μήκος, η αφαίρεσή τους από τη motherboard γίνεται όλο και πιο δύσκολη, ειδικά όταν υπάρχουν εμπόδια όπως ογκώδεις ψύκτρες CPU ή υποδοχές M.2.

Η εισαγωγή αυτών των καινοτομιών δεν αφορά μόνο την ευκολία χρήσης, αλλά και την ασφάλεια των εξαρτημάτων. Οι νέοι μηχανισμοί μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο πρόκλησης ζημιάς στα ακριβά αυτά εξαρτήματα κατά τη διαδικασία αφαίρεσης ή αντικατάστασης.

Παραμένει άγνωστο αν αυτές οι λειτουργίες γρήγορης απελευθέρωσης θα επεκταθούν και σε πιο οικονομικές motherboards στο εγγύς μέλλον. Ωστόσο, η υιοθέτησή τους από δύο μεγάλους κατασκευαστές όπως η ASUS και η MSI δημιουργεί προσδοκίες για μια ευρύτερη εφαρμογή της τεχνολογίας στον κλάδο.

Η εξέλιξη αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια νέα τυποποίηση από την PCI-SIG, τον οργανισμό που καθορίζει τα πρότυπα PCIe. Μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να οδηγήσει σε καθολική υιοθέτηση βελτιωμένων συστημάτων εξαγωγής των GPU, ανεξάρτητα από την τιμή της motherboard.

Η βιομηχανία των υπολογιστών έχει ιστορικό υιοθέτησης προτύπων που καθιερώνονται από μεμονωμένους κατασκευαστές, όπως συνέβη με τη διάταξη αντίστροφου συνδέσμου. Παραμένει η ελπίδα ότι στο μέλλον, κάποιος κατασκευαστής θα καινοτομήσει και στον τομέα των συνδέσεων του μπροστινού πάνελ, προσφέροντας μια πιο απλοποιημένη λύση σύνδεσης. insomnia.gr

image.png

About Freegr network

Από το Blogger.