ειδήσεις

Οι πιο επικίνδυνες καταλήξεις αρχείων

Τα αρχεία στον υπολογιστή είναι σαν τα μανιτάρια: τα περισσότερα από αυτά ασφαλή και χρήσιμα, ορισμένα όμως είναι "δηλητηριώδη" - και το να μπορούμε να τα ξεχωρίζουμε είναι εξαιρετικά σημαντικό.
Πριν συνεχίσουμε, θα πρέπει να βεβαιωθούμε πως οι καταλήξεις των αρχείων στο σύστημά μας είναι ορατές. Δυστυχώς, τόσο τα Windows XP όσο και τα Windows 7 θεωρούν πως "προστατεύουν" το χρήστη, με το να αποκρύπτουν την κατάληξη των αρχείων τα οποία αναγνωρίζει το σύστημα.
Είναι αλήθεια πως η κατάληξη είναι ένα ζωτικό μέρος του ονόματος του αρχείου. Για παράδειγμα, αν έχουμε ένα αρχείο κειμένου του Microsoft Word με το όνομα "keimena.doc" και αλλάξουμε με οποιονδήποτε τρόπο την κατάληξη ".doc" (π.χ. keimena.do ή keimena.oc ή keimenadoc) το σύστημα πλέον δεν θα το αναγνωρίζει σαν ένα αρχείο του word και δεν θα μπορεί πλέον να το ανοίξει, μέχρι να επαναφέρουμε την αρχική κατάληξη ".doc".
Το να παραμένει κρυφή όμως η κατάληξη είναι πολύ επικίνδυνο. Γιατί, στο παραπάνω παράδειγμα, αν η κατάληξη είναι κρυφή, μπορεί κάποιος να μας στείλει ένα αρχείο με το όνομα keimena, που να έχει το εικονίδιο του Word, αλλά το πλήρες του όνομα να είναι keimena.exe. Το να μην γνωρίζουμε την κατάληξη του αρχείου και να τρέξουμε το keimena.exe μπορεί να οδηγήσει σε καταστρεπτικές συνέπειες, από το να εγκατασταθεί στον υπολογιστή μας ένα πρόγραμμα που να διαβάζει οτιδήποτε γράφεται στο πληκτρολόγιο (password, αριθμοί πιστωτικών καρτών) μέχρι να παραδώσουμε ολοκληρωτικά τον έλεγχο του υπολογιστή μας σε κάποιον κακόβουλο.
Ευτυχώς, το να εμφανίσουμε τις καταλήξεις των αρχείων στον υπολογιστή μας είναι μία εξαιρετικά εύκολη διαδικασία.
Στα Windows XP, σε ένα οποιοδήποτε ανοιχτό παράθυρο πηγαίνουμε στο μενού Tools-->Folder Options. Στο παράθυρο που θα ανοίξει πηγαίνουμε στη δεύτερη καρτέλα, View. Στα Advanced settings φροντίζουμε να ΜΗΝ είναι τσεκαρισμένη η επιλογή "Hide extensions for known file types".
Αντίστοιχη είναι η διαδικασία και στα Windows 7.
Έχοντας κάνει αυτό λοιπόν, ιδού, σε αλφαβητική σειρά οι πιο επικίνδυνες επεκτάσεις αρχείων που μπορούν να βρεθούν στο σύστημά μας.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι παρακάτω καταλήξεις μπορεί να είναι επικίνδυνες μόνο αν είναι αμφίβολη η προέλευσή τους (για παράδειγμα, είναι συνημμένα αρχεία σε κάποιο e-mail ή εμπεριέχονται στο φλασάκι που μας δίνει ένας φίλος). Αν τα αρχεία έχουν εγκατασταθεί στο σύστημα στα πλαίσια κάποιου νόμιμου προγράμματος, τότε όχι μόνο είναι ασφαλή, αλλά είναι και απαραίτητα για τη λειτουργία του συγκεκριμένου προγράμματος.
Γι' αυτό, ΜΗΝ αρχίσετε να σβήνετε όποιο αρχείο με τις παρακάτω καταλήξεις βρείτε στο σύστημά σας. Αλλά αν σας έχει έρθει κάποιο από τα παρακάτω αρχεία με e-mail, μην διανοηθείτε να το ανοίξετε.
.bat
.ceo
.cer
.chm
.cmd
.cnf
.com
.cpl
.exe
.hta
.ins
.its
.job
.js
.jse? (κάθε κατάληξη 4ων ή περισσοτέρων γραμμάτων που ξεκινάει με jse)
.lnk
.mad
.maf
.mag
.mam
.maq
.mar
.mas
.mat
.mau
.mav
.maw
.mda
.mdz
.mhtml
.pif
.prf
.pst
.reg
.scf
.scr
.sct
.shb
.shs
.tmp
.vbe
.vbs
.vsmacros
.vss
.vst
.vsw
.wmf
.ws
.wsc
.wsf
.wsh
.xnk

Τα μόνα από τα παραπάνω αρχεία που θα συναντάτε τακτικά στην καθημερινότητά σας είναι τα αρχεία με την κατάληξη .exe. Κάθε εφαρμογή που εγκαθιστάτε ή τρέχετε στον υπολογιστή (Word, Excel, Outlook, οποιοδήποτε παιχνίδι) έχει σαν εκτελέσιμο αρχείο ένα αρχείο .exe.
pcsteprs

About Freegr network

Από το Blogger.