τεχνολογία

Όταν η τεχνολογία φτάνει την επιστημονική φαντασία και τι φοβήθηκε η Μέρκελ!

Η νέα γενιά των ρομπότ, που παρουσιάστηκε στο Hannover Messe, τη μεγαλύτερη βιομηχανική έκθεση τεχνολογίας στον κόσμο, στη Γερμανία από 13 έως 17, υπόσχεται την επανάσταση στον τομέα της τεχνολογίας αλλά και την αλλαγή στο τοπίο των βιομηχανιών και της παγκόσμιας οικονομίας.
Σύμφωνα με το Boston Consulting Group, οι δαπάνες για τα ρομπότ σε παγκόσμιο επίπεδο αναμένεται να εκτοξευθούν στα 67 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2025, από μόλις 15 δισεκατομμύρια δολάρια που ήταν το 2010.

Τα τρία τέταρτα των ρομποτικών εφαρμογών στην επόμενη δεκαετία αναμένεται να συγκεντρώνονται σε τέσσερις τομείς: στον εξοπλισμό των μεταφορών, συμπεριλαμβανομένου και του τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, στον τομέα των ηλεκτρονικών υπολογιστών και λοιπών προϊόντων, στον ηλεκτρικό εξοπλισμό αλλά και στα μηχανήματα.
Με βάση τα εργατικά κόστη τα οποία έχουν ανέβει σε χώρες όπως η Κίνα, δημοφιλής χώρα για την εξωτερική ανάθεση της παραγωγής, οι τεχνολογικές εξελίξεις αναμένεται να τους επιτρέπουν μεγαλύτερη ευελιξία.Από τα σύγχρονα επιτεύγματα πολλά ήταν εκείνα που έκλεψαν την παράσταση με τις ιδιαίτερη λειτουργικότητα τους. Ενδεικτικά τα ρομπότ σε ρόλο μπάρμαν σέρβιραν μπύρα στους επισκέπτες εντυπωσιάζοντας του, ενώ άλλα μαγείρεψαν εδέσματα ή ανέλαβαν ρόλο μπάτλερ εκπλήσσοντας τους θεατές. Για την ευκινησία και την ευελιξία τους βέβαια εντυπωσίασαν και τα ρομποτικά μυρμήγκια και πεταλούδες που έδωσαν έναν άλλο αέρα στο χώρο διεξαγωγής της...

Ρομπότ μπάρμαν




Η γερμανική εταιρεία Kuka έχει δημιουργήσει ένα ρομποτικό μπάρμαν. Το ρομπότ έχει τη δυνατότητα να πάρει, να κρατήσει και να γεμίσει ένα ποτήρι, να ανοίξει ένα μπουκάλι και να σερβίρει την μπύρα ή το ποτό στον ιδιοκτήτη ή και στον καλεσμένο του...

Ρομποτική κουζίνα



Τη λύση στις δυσκολίες του νοικοκυριού υποσχέθηκε να δώσει η Βρετανία, προμηθεύοντάς μας με ένα ρομπότ μάγειρα ή αλλιώς μια ρομποτική κουζίνα η οποία υπόσχεται να προετοιμάζει το πρωινό, το γεύμα και το δείπνο σας. Το εν λόγω ρομπότ δημιούργησε η Ρομποτική εταιρεία Moley, στο Ηνωμένο Βασίλειο.



Ρομποτικά μυρμήγκια και πεταλούδες



Το ρητό που παρομοιάζει τα μυρμίγκια με ακούραστους εργάτες φαίνεται πως αποτέλεσε την έμπνευση για μια γερμανική μηχανολογική εταιρεία, η οποία κατασκεύασε μικροσκοπικές μηχανές, ρυθμισμένες να συνεργάζονται με ακρίβεια, όπως ακριβώς ένα σμήνος εντόμων. 

Όπως δήλωσαν εκπρόσωποι της εταιρείας η πεποίθησή τους είναι πως η δημιουργία μηχανών που μιμούνται τη συμπεριφορά των ζώων, μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη χρήσιμης τεχνολογίας, όχι μόνο για χάρη της έρευνας αλλά και για εμπορική εφαρμογή. Οπότε είναι πολύ πιθανόν στο μέλλον τα ρομποτικά μυρμήγκια να προτιμώνται αντί των ανθρώπων, από τα εργοστάσια.



Το ρομπότ που περνάει την κλωστή από την βελόνα



Το «Yumi» είναι ένα ρομπότ συναρμολόγησης που έχει τη δυνατότητα να δει και να αισθανθεί. Η ελβετική πολυεθνική ABB, που το κατασκεύασε ισχυρίζεται πως το ρομπότ μπορεί να χειριστεί από τα ευαίσθητα μέρη ενός ρολογιού χειρός έως και tablets και κινητά τηλέφωνα και είναι τόσο επιδέξιος που μπορεί να περάσει την κλωστή στη βελόνα.



Ο μπάτλερ του μέλλοντος



Ο ευγενικός cyborg, δημιουργήθηκε από την Fraunhofer IPA και την εταιρεία κατασκευής SCHUNK, και έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα στο Hannover Messe. Όπως λένε οι δημιουργοί του, το εν λόγω ρομπότ είναι ένα «ορόσημο» στον τομέα των κινητών ρομπότ υπηρεσίας αφού είναι πιο ευκίνητο και ευέλικτο από τους προκατόχους του.

About Freegr network

Από το Blogger.