freegr.gr

Η τεχνολογία του χτες και του σήμερα

Από τους φορητούς υπολογιστές, στα «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα, τα tablets και τα… «έξυπνα» ρολόγια.
Η τεχνολογία αποτελεί το κεντρικό σημείο αναφοράς της σύγχρονης ζωής, κουλτούρας και πραγματικότητας.
Πώς ήταν όμως τα πράγματα μερικές δεκαετίες πριν;
Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980 μια τεράστια ποικιλία καταναλωτικών, καινοτόμων, ηλεκτρονικών προϊόντων κατέκλυσαν την αγορά, καθώς τότε κυκλοφόρησαν πολλές από τις πρώτες εκδόσεις των σημαντικών τεχνολογιών που γνωρίζουμε σήμερα, σε πολύ πιο εξελιγμένη μορφή.

Οι σημερινοί τριαντάρηδες (και κάτι παραπάνω) θα θυμηθούν με νοσταλγία πολλές από αυτές.
Τι θα λέγατε να ρίξουμε μια ματιά στην τεχνολογία του χτες… και του σήμερα, μέσα από ένα σχετικό αφιέρωμα του Business Insider;



1.
Το Touch Tablet Atari κυκλοφόρησε το 1984 και η τιμή κυμαινόταν περίπου στα 90 δολάρια. Το λογισμικό του επέτρεπε στους χρήστες να σχεδιάζουν σχήματα και γραμμές. Σήμερα το iPad Air 2 ξεκινά περίπου στα 500 δολάρια και μπορεί να προσαρμοστεί στις ανάγκες των χρηστών μέσα από μια τεράστια ποικιλία διαφορετικών εφαρμογών. 



2.
Το DeLorean DMC-12 σπορ αυτοκίνητο της DeLorean Motor Company με τις χαρακτηριστικές πόρτες «φτερά γλάρου» και το καινοτόμο σώμα από υαλοβάμβακα (fiberglass) πάνω στο οποίο στερεώνονταν τα εξωτερικά πάνελ του αμαξώματος ήταν κάποτε το σύμβολο της φουτουριστικής πλευράς των μεταφορών, χάρη κυρίως στις εμφανίσεις του στην τριλογία ταινιών «Επιστροφή στο Μέλλον» ως ένα αυτοκίνητο-μηχανή του χρόνου. Σήμερα το Model S της Tesla είναι ένα πλήρως ηλεκτρικό σεντάν και για πολλούς το σύμβολο των ηλεκτρικών αυτοκινήτων του μέλλοντος.



3.
Τη δεκαετία του 1980 οι βιντεοκάμερες ήταν πολύ μεγάλες σε μέγεθος και πολύ βαριές. Επιπλέον, έπρεπε να διατηρεί ολόκληρες ντουλάπες ή βιβλιοθήκες με βιντεοκασέτες. Σήμερα, οι βιντεοκάμερες είναι πολύ ελαφριές και ευέλικτες και χωρούν στην παλάμη του ενός χεριού. Και φυσικά, είναι ψηφιακές.



4. Τα πρώτα κινητά τηλέφωνα που πωλήθηκαν στο εμπόριο (1984) ήταν μια σειρά συσκευών της Motorola (DynaTac) και φαντάζουν γιγαντιαία μπροστά στα πολύ λεπτά iPhone 6 που κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά.



5.
Τη δεκαετία του 1980 η Puma κυκλοφόρησε ένα πολύ περίεργο μοντέλο παπουτσιών: τα RS Computer Shoes. Τα αθλητικά παπούτσια αυτά ήταν εξοπλισμένα με μικροεπεξεργαστές και ένα διακόπτη που μπορούσε να καταγράφει την ταχύτητα και την απόσταση που είχε διανύσει ο δρομέας. Σήμερα υπάρχουν πάρα πολλοί fitness trackers, που φοριούνται σα βραχιόλι και παρακολουθούν τις επιδόσεις των χρηστών.



6.
Πλέον είναι πάρα πολύ εύκολο να παρακολουθεί κανείς ταινίες. Πριν από μερικές δεκαετίες είχαμε τις μεγάλες κασέτες VHS. Σήμερα μπορεί κανείς να παρακολουθήσει τις αγαπημένες του ταινίες σε «έξυπνες» τηλεοράσεις πατώντας μόνο μερικά κουμπιά μέσα στο θαυμαστό κόσμο του διαδικτύου.



7. Τη δεκαετία του 1980 ακούγαμε μουσική στο «γουόκμαν». Σήμερα παίζουμε τα αγαπημένα μας κομμάτια μέσα από ψηφιακές, μουσικές βιβλιοθήκες.



8.
Το Compaq SLT/286 κυκλοφόρησε το 1988. Είχε πάχος 22 εκατοστά και ζύγισε σχεδόν 6,5 κιλά. Το νέο MacBook έχει διαστάσεις μόλις 13,1 χιλιοστά και ζυγίζει κάτω από ένα κιλό.



9.
Το ρολόι-κομπιουτεράκι C-80 Calculator Watch της Casio βγήκε το 1980 και επέτρεπε την επίλυση περίπλοκων μαθηματικών προβλημάτων… στον καρπό! Σήμερα έχουμε το Apple Watch. 



10.
Κατά τη διάρκεια των δεκαετιών 1980-1990 οι κλασικές δισκέτες για την αποθήκευση δεδομένων και την εγκατάσταση προγραμμάτων ήταν το απαραίτητο αξεσουάρ κάθε τεχνολογικά προχωρημένου χρήστη. Σήμερα αποθηκεύουμε δεδομένα και πληροφορίες «στα σύννεφα». 



Bonus: 
Τα παλαιότερα χρόνια είχαμε τις φωτογραφικές μηχανές Polaroid. Η σύγχρονη εκδοχή τους είναι πλέον το… Instagram, μια εφαρμογή που επιτρέπει στους χρήστες να τραβούν φωτογραφίες, να τις επεξεργάζονται με διάφορα φίλτρα και να τις μοιράζονται άμεσα με τους φίλους τους σε όλον τον κόσμο.

About Freegr network

Από το Blogger.