επιστήμη

H NASA λανσάρει νέο τηλεσκόπιο το 2018

Ενώ το Hubble Space Telescope γιορτάζει 25 χρόνια στο διάστημα αυτή την εβδομάδα, η NASA και οι διεθνείς συνεργάτες της κατασκευάζουν ένα νέο, βελτιωμένο και πολύ πιο ισχυρό εργαλείο που θα μας δώσει μια ακόμα πιο καθαρή ματιά στο σύμπαν.
Το James Webb Space Telescope (JWST) θα είναι 100 φορές ισχυρότερο του προκατόχου του, και αναμένεται να σταλεί μέσα στο 2018 σε τροχιά, με σκοπό να δώσει στους αστρονόμους μια πιο σαφή εικόνα των πρώτων γαλαξιών που δημιουργήθηκαν στο πρώιμο σύμπαν. «Το JWST θα είναι σε θέση να δει πίσω στο χρόνο, σχεδόν 200 εκατομμύρια χρόνια μετά το Big Bang», γράφει η NASA στην επίσημη ιστοσελίδα της.
Το τηλεσκόπιο περιγράφεται σαν «μια πανίσχυρη χρονομηχανή με υπέρυθρη όραση που θα κοιτάξει 13,500 εκατομμύρια χρόνια πίσω και θα μας επιτρέψει να δούμε τη γέννηση των πρώτων αστεριών και το σχηματισμό των γαλαξιών».Όπως αναφέρει ο επιστήμονας Mark Clampin, το τηλεσκόπιο αυτό, πέρα από το γεγονός ότι θα είναι σε θέση να περιγράψει τους πρώτους γαλαξίες του σύμπαντος και τις γεννήσεις των αστεριών, θα είναι επίσης σε θέση να «ρίξει φως» σε σκοτεινά μέρη του σύμπαντος που ακόμα δεν έχουν εξερευνηθεί. 
Το συγκεκριμένο πρότζεκτ έχει πολύ υψηλότερο κόστος από το προβλεπόμενο. Η αρχική εκτίμηση υπολόγιζε το κόστος στα 3,5 δισ. δολάρια, πλέον όμως εκτιμάται στα 8,8 δισ. δολάρια. 
Το JWST θα ζυγίζει 6,4 τόνους, η πρόσοψή του θα έχει διάμετρο 6,5 μέτρα και θα είναι τρεις φορές μεγαλύτερο από το Hubble. Επίσης, θα φέρει τέσσερα εργαλεία, συμπεριλαμβανομένων φωτογραφικών μηχανών και φασματόμετρων που θα είναι σε θέση να συλλέξουν εξαιρετικά αμυδρά σήματα. 
Η υπέρυθρη όρασή του θα του επιτρέπει να παρατηρεί πολύ μακρινά ουράνια σώματα, ενώ το κλείστρο των φωτογραφικών μηχανών θα μπορεί αν μένει ανοικτό για μεγάλα διαστήματα, όπως εξηγεί ο Matt Greenhouse, επιστήμονας που εργάζεται πάνω στο τηλεσκόπιο. 
«Το JWST θα έχει 70 φορές καλύτερη ικανότητα συγκέντρωσης φωτός από το Hubble. Ο συνδυασμός του μεγάλου μεγέθους με την υπέρυθρη όραση θα μας δώσουν την ικανότητα να παρατηρήσουμε το εντυπωσιακό παρελθόν του διαστήματος». 
Μια από τις σημαντικότερες συμβολές του JWST είναι ότι θα πραγματεύεται επίσης την αναζήτηση ζωής σε άλλα μέρη του σύμπαντος, ανοίγοντας ένα νέο παράθυρο σε πλανήτες εκτός του ηλιακού μας συστήματος, γνωστοί ως εξωπλανήτες, που μπορεί να έχουν αποθέματα νερού και να βρίσκονται σε φυσιολογική απόσταση από τον Ήλιο. 
Μέχρι στιγμής, το τηλεσκόπιο Kepler Space telescope που λάνσαρε η NASA το 2009 έχει βοηθήσει τους αστρονόμους να ανακαλύψουν χιλιάδες εξωπλανήτες. Το νέο τηλεσκόπιο αναμένεται να αναγάγει την έρευνα σε πολύ ανώτερα επίπεδα. 
«Το JWST πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να βρει αποδείξεις ότι υπάρχει ζωή στο διάστημα», δηλώνει ο Greenhouse. 
«Το σκάφος περιλαμβάνει τον κατάλληλο εξοπλισμό και τους κατάλληλους αισθητήρες που θα μας δώσουν τη δυνατότητα να μελετήσουμε την ατμόσφαιρα των εξωπλανητών φασματοσκοπικά. Έτσι θα είμαστε σε θέση να καταλάβουμε τη δομή αυτού του είδους ατμόσφαιρας. Μπορούμε να σημειώσουμε μεγάλη πρόοδο στην αναζήτηση ζωής». 

About Freegr network

Από το Blogger.