τεχνολογία

Τεχνολογία, ψηφιακή καινοτομία στην ατζέντα

Θέματα ψηφιακής πολιτικής θα βρεθούν στο επίκεντρο των εργασιών, σήμερα δεύτερη ημέρα της Συνόδου. Προτεραιότητα της Συνόδου η δημιουργία ενός ασφαλούς και εποικοδοημητικού ψηφιακού μέλλοντος για τους Ευρωπαίους πολίτες σε όλους τους τομείς από την εργασία ως την βιομηχανία και από την εκπαίδευση ως τις υπηρεσίες πρόνοιας. Ταυτόχρονα η Ψηφιακή Σύνοδος στο Ταλίν επιδιώκει να διατηρήσει την Ευρώπη στην κορυφή της παγκόσμιας ψηφιακής πρωτοπορίας.
Στις διεργασίες της Ψηφιακής Συνόδου Κορυφής του Τάλιν θα βρεθεί και ο Έλληνας υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, όπου και θα παρουσιάσει τα ελληνικά επιτεύγματα, αναζητώντας ταυτόχρονα τις συνθήκες αρωγής και ευδοκίμησης των εκκολαπτόμενων startups της χώρας μας.
Ευρεία αποδοχή βρίσκει η πρόταση για τη μη εμπλοκή του ΔΝΤ στα ευρωπαϊκά ζητήματα καθώς και την αντικατάστασή του από ένα αντίστοιχο Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής, στο Ταλίν τηςΕσθονίας.
Έμφαση στις κοινωνικές πολιτικές, σχεδιασμό για το μεταναστευτικό, τις σχέσεις της Ευρώπης με την Τουρκία και τα Δυτικά Βαλκάνια, αναβάθμιση του διεθνούς και περιφερειακού ρόλου της και ενίσχυση της αμυντικής της πολιτικής, πρότεινε μεταξύ άλλων ο ‘Ελληνας πρωθυπουργός. Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι πρέπει να υπάρξει σχεδιασμός για την κοινωνική Ευρώπη βασισμένη στην ανάπτυξη και όχι στη λιτότητα.
Με το άτυπο δείπνο των ηγετών των κρατών-μελών με θέμα το μέλλον της ΕΕ το βράδυ της Πέμπτης, άρχισε ουσιαστικά η συζήτηση και έγινε το πρώτο βήμα στην πορεία προς τη λήψη των αποφάσεων για το μέλλον.
Να εργαστούν εντατικά, ώστε ο διάλογος για το μέλλον της ΕΕ να καταλήξει το καλοκαίρι του 2018 σε ουσιαστικές πρωτοβουλίες συμφώνησαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρώτη ημέρα της άτυπης Συνόδου Κορυφής.
Στη συζήτηση –κατά την πρώτη σύνοδο κορυφής μετά τις γαλλικές και γερμανικές εκλογές– ανιχνεύθηκαν οι προθέσεις για την επόμενη περίοδο.
Η θέση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα είναι ότι για να αντιμετωπιστεί η πολιτική κρίση των τελευταίων χρόνων –η οποία, όπως υποστηρίζει, έχει έρθει ως αποτέλεσμα της αδυναμίας της ΕΕ να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά και βάσει των αρχών της, τις κρίσεις στην οικονομία και στο μεταναστευτικό στην Ευρώπη, αλλά και να δώσει το στίγμα της στις παγκόσμιες και περιφερειακές εξελίξεις– είναι να γίνει κοινά αποδεκτό είναι ότι η κατάσταση δεν είναι «business as usual» και πρέπει να υπάρξει σχεδιασμός για ουσιαστικές πρωτοβουλίες μέχρι το καλοκαίρι σε συγκεκριμένους τομείς.
Σε αυτό το πλαίσιο σημείωσε στη συζήτηση ότι πρέπει να υπάρξει σχεδιασμός για ουσιαστικές πρωτοβουλίες:
α) Για την κοινωνική Ευρώπη βασισμένη στην ανάπτυξη και όχι στη λιτότητα και μια νέα αρχιτεκτονική της ευρωζώνης (επί της οποίας παρουσίασε τις προτάσεις της Ελλάδας),β) Για μια μεταναστευτική πολιτική βασισμένη στη δίκαιη κατανομή των βαρών και την αποτελεσματική αντιμετώπιση των δικτύων διακινητών,γ) Για τις ευρωτουρκικές σχέσεις,δ) Για τη Σύνοδο ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων και την αναζωογόνηση της Ατζέντας της Θεσσαλονίκης,ε) Για αναβάθμιση του διεθνούς και περιφερειακού ρόλου της ΕΕ και ενίσχυση της αμυντικής της πολιτικής.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, όπως προέκυψε από τη χθεσινοβραδινή συζήτηση για το μέλλον της ΕΕ, υπάρχουν ενδείξεις ότι υπήρξε ευρεία στήριξη για τη μη εμπλοκή του ΔΝΤ στα ευρωπαϊκά ζητήματα και αντικατάσταση του από ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο.
ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

About Freegr network

Από το Blogger.