τεχνολογία

Η ασθένεια που κάνει τα ελάφια ζόμπι ίσως πάει..σε ανθρώπους

Μια ασθένεια έχει χτυπήσει τα ελάφια σε δεκάδες πολιτείες των ΗΠΑ και σε δύο επαρχίες του Καναδά, η οποία έχει ταιριαστά ονομαστεί “ελάφι ζόμπι”. Τα ελάφια και οι τάρανδοι λοιπόν φαίνεται να έχουν χτυπηθεί από Chronic Wasting Disease (CWD), έναν ιό ο οποίος επιτίθεται στον εγκέφαλο, τη σπονδυλική στήλη και τους ιστούς των μολυσμένων ζώων, προκαλώντας επιθετικότητα, απώλεια συγκέντρωσης, έλλειψη φόβου προς τους ανθρώπους, νωθρότητα και έκκριση υγρών από το στόμα. Τώρα όμως, το Κέντρο Έρευνας Μεταδιδόμενων Ασθενειών του Πανεπιστημίου της Μινεσότα εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία προειδοποιεί για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει ο ιός στους ανθρώπους.
 Είμαστε σε αχαρτογράφητες περιοχές. Είναι πιθανό περιπτώσεις ανθρώπων με CWD που σχετίζονται με κατανάλωση μολυσμένου κρέατος να κάνουν την εμφάνισή τους τα επόμενα χρόνια. Είναι πιθανό αυτές οι περιπτώσεις ανθρώπινων μολύνσεων να είναι αρκετές και να μην είναι απομονωμένα περιστατικά. Η ασθένεια παρομοιάζεται σε έκταση με αυτή των Τρελών Αγελάδων η οποία άλλαξε για πάντα τις εισαγωγές και εξαγωγές κρέατος στο εμπόριο τη δεκαετία του '90 και ήταν υπεύθυνη για το θάνατο 160 ανθρώπων. Ο πιθανότερος τρόπος μόλυνσης του ανθρώπου με την ασθένεια “ελάφι ζόμπι” είναι η κατανάλωση κρέατος, αφού ετήσια καταναλώνονται περίπου 15.000 τέτοια ζώα στις ΗΠΑ.
Ωστόσο το Κέντρο προειδοποιεί και τους κυνηγούς και τους συνιστά να φορούν γάντια και να μην έρχονται σε απευθείας επαφή με τα θηράματά τους. Η πιθανότητα μεταφοράς του ιού στους ανθρώπους δεν έχει εξακριβωθεί, αλλά πρόσφατες έρευνες έδειξαν πως κάποια είδη πιθήκων μολύνθηκαν από κατανάλωση του κρέατος. Η CWD δεν είναι νέα ασθένεια και υπάρχει εδώ και δεκαετίες, αλλά το τελευταίο διάστημα έχει αυξηθεί δραματικά η έκταση στην οποία έχει μολύνει τα ζώα χωρίς να δείχνει σημάδια επιβράδυνσης.

About Freegr network

Από το Blogger.