ειδήσεις

2020 τεχνολογικές προβλέψεις ή όχι;

Η δεκαετία που μόλις τελείωσε θα μείνει στην ιστορία ως μία από τις πιο σημαντικές από τεχνολογικής άποψης. Παρόλο δηλαδή που δεν σημειώθηκαν ουσιαστικές τεχνολογικές επαναστάσεις, όπως θεωρήθηκε κάποτε η γέννηση του Ίντερνετ, η ταχύτητα με την οποία συνέβησαν όλες οι ψηφιακές καινοτομίες ήταν τόσο μεγάλη, που είχε τελικά σημαντικές επιδράσεις στην κοινωνία.   
 Ανάμεσα λοιπόν στις τεχνολογίες που ξεχώρισαν από το 2010-2019 ανήκει φυσικά το deep learning, το cloud, οι "έξυπνοι ομιλητές" (smart speakers), η σαρωτική επέλαση των social media, οι streaming πλατφόρμες για μουσική και ταινίες, το blockchain και τα κρυπτονομίσματα.    Για να καταλάβει κανείς καλύτερα την ταχύτητα με την οποία εξελίχθηκαν όλες οι παραπάνω τεχνολογίες τα τελευταία δέκα χρόνια, φτάνει να γνωρίζει ότι το 2010 το Facebook είχε 500 εκ. χρήστες (σήμερα ξεπερνά τα 2,4 δις) και το Instagram δεν είχε κανέναν! 
Παράλληλα, το Netflix ήταν διαθέσιμο μόνο στις Η.Π.Α., το Spotify θεωρούνταν ακόμη μια «περίεργη» καινοτομία που κανείς δε χρησιμοποιούσε, ενώ μόνο το 7% του παγκόσμιου πληθυσμού είχε smartphone!   Τα γυαλιά με τους «έξυπνους» φακούς Αν θα έπρεπε να επιλέξουμε μία εικόνα που να χαρακτηρίζει τεχνολογικά τη νέα χρονιά (και ίσως και τη νέα δεκαετία), τότε αυτή θα ήταν τα γυαλιά με φακούς επαυξημένης πραγματικότητας, τους λεγόμενους "έξυπνους" φακούς. Οι συγκεκριμένοι φακοί θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως ένα «εργαλείο συγχώνευσης» του ψηφιακού με τον φυσικό κόσμο, καθώς, μεταξύ άλλων, θα μας δώσουν τη δυνατότητα να βλέπουμε τις οδηγίες του Google Maps πάνω στο δρόμο αλλά και να εμφανίζονται οι ειδοποιήσεις μας στα social media κυριολεκτικά μπροστά στα μάτια μας.    Με άλλα λόγια, τα "έξυπνα" γυαλιά φαίνεται πως θα είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που θα μας απασχολήσουν τεχνολογικά το 2020, καθώς, σύμφωνα με τις προβλέψεις, η είσοδός τους στη μαζική αγορά θα είναι εντυπωσιακή.      Play 00:00 -06:16 Mute Settings Enter fullscreen Play   Τα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό Για πολλούς, τα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό αποτελούν απλώς ένα κακό ανέκδοτο που ακούμε ολοένα και συχνότερα τα τελευταία πολλά χρόνια, χωρίς όμως κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα.
 Ωστόσο, η εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης όσον αφορά την οδήγηση είναι τόσο ταχεία, που πλέον μπορεί να αναγνωρίζει αν υπάρχουν πεζοί στις διαβάσεις, να ακολουθεί ορισμένες οδηγίες αλλά και να κρατάει αποστάσεις ασφαλείας από τους περαστικούς.        Η εποχή της κβαντικής υπεροχής Το 2019 μπήκαμε και επίσημα στον κόσμο της κβαντικής υπεροχής. Συγκεκριμένα, ερευνητές της Google ανακοίνωσαν ότι πέτυχαν το ιστορικό ορόσημο της «κβαντικής υπεροχής» στους υπολογιστές, δηλαδή μπόρεσαν να δημιουργήσουν ένα κβαντικό υπολογιστή που έλυσε ένα συγκεκριμένο πρόβλημα, για το οποίο ακόμη και ο πιο ισχυρός συμβατικός υπερυπολογιστής θα χρειαζόταν χιλιάδες χρόνια.   Χάρη στην επίσημη ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε πριν μερικούς μήνες, ο κβαντικός επεξεργαστής Sycamore της Google, που διαθέτει 54 υπεραγώγιμα κβαντικά δυφία ή qubits (το ένα τελικά δεν λειτούργησε κανονικά, οπότε απέμειναν 53), εκτέλεσε μέσα σε μόλις τρία λεπτά και 20 δευτερόλεπτα έναν υπολογισμό, που ο κορυφαίος παγκοσμίως αμερικανικός υπερυπολογιστής Summit (δημιούργημα της ΙΒΜ) θα χρειαζόταν περίπου 10.000 χρόνια για να τον λύσει.   Αν και θα χρειαστεί ακόμη αρκετός καιρός μέχρι οι κβαντικοί υπολογιστές να μας φανούν πραγματικά χρήσιμοι, είναι γεγονός ότι η χρονιά που ξεκίνησε θα αποτελέσει ορόσημο για τον κόσμο της πληροφορικής.   
   Το 5G θα γίνει (επιτέλους!) πραγματικότητα  Δεδομένου ότι υπάρχει μια άτυπη «παράδοση» να εμφανίζεται ανά δεκαετία η επόμενη γενιά στα ασύρματα δίκτυα, φέτος φαίνεται πως είναι η χρονιά του 5G. Χάρη σε αυτό το καθοριστικό βήμα που θα αλλάξει την ψηφιακή μας ζωή, οι συσκευές θα μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους σε πραγματικό χρόνο, πράγμα που με τη σειρά του θα οδηγήσει στο λεγόμενο "Διαδίκτυο των Πραγμάτων" (Internet of Things).    Οι εφαρμογές της παραπάνω τεχνολογίας θα είναι φυσικά τεράστιες και θα εκτείνονται σε τομείς όπως η ιατρική και η γεωργία, καθώς οι γιατροί θα μπορούν να χειρουργούν τους ασθενείς τους ακόμη κι αν αυτοί βρίσκονται χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, ενώ οι αγρότες θα μπορέσουν...

About Freegr network

Από το Blogger.