DDR4

OI νέες τεχνολογίες DDR5, LPDDR5 και PCIe 5.0 από AMD και Intel

Η AMD αναμένεται να υποστηρίξει την επόμενη γενιά DDR5 μνημών μέχρι το 2022, σύμφωνα με αναφορά του MyDrives που βασίζεται σε πηγές από τη βιομηχανία τεχνολογίας. Βρισκόμαστε κοντά σε μια αλλαγή στα πρότυπα της μνήμης RAM για τα PC, καθώς η τεχνολογία DDR4 μετράει ήδη 4 χρόνια και σταδιακά θα αρχίσει να εξασθενεί τα επόμενα 3 χρόνια. Κορυφαίοι κατασκευαστές, όπως η SK Hynix, έχουν ήδη υπονοήσει ότι η μαζική παραγωγή DDR5 θα ξεκινήσει από το 2020. Όπως και με τη DDR4, η Intel πιθανότατα να είναι η πρώτη εταιρεία που θα υιοθετήσει την τεχνολογία DDR5, ίσως με τους "Sapphire Rapids" Xeon επεξεργαστές. Η AMD, από την άλλη μεριά, πιθανόν να υιοθετήσει το νέο πρότυπο μνήμης με τη σειρά επεξεργαστών αρχιτεκτονικής Zen 4 που αναμένεται να παρουσιαστεί το 2021, με ευρεία διαθεσιμότητα το 2022.

Οι επεξεργαστές Zen 4 θα κατασκευάζονται με κλίμακα ολοκλήρωσης 5nm, φυσικά από την TSMC. Από πλευράς I/O αυτό θα είναι ένα σημείο μετάβασης για την εταιρεία, καθώς θα υποστηρίξει DDR5 για τις λύσεις στο Desktop και στο Enterprise, LPDDR5 στο Μobile μέρος της αγοράς και PCI-Express gen 5.0 στα πάντα όλαΤο PCIe 5.0, εκτός από τον κλασικό διπλασιασμό της διαμεταγωγής, αναμένεται να καθιερώσει πρότυπα που θα διευκολύνουν την επεκτασιμότητα και θα ευνοήσουν υλοποιήσεις computer clusters που χρησιμοποιούνται ευρέως στο Εnterprise. Η τεχνολογία CDNA2 της AMD έχει εισάγει πολλά από αυτά τα χαρακτηριστικά, με το ιδιοταγές CXL interconnect που θα αξιοποιείται από τους επερχόμενους, εντός του 2020, Zen 3 επεξεργαστές. Παρ' όλα αυτά, οι επεξεργαστές Zen 3 θα αξιοποιούν DDR4 και PCIe gen 4.

H μνήμη DDR5 θα πετυχαίνει χρονισμούς από 3.200 MHz έως και 8.400 MHz, πυκνότητες single-rank 32 GB UDIMMs και χαρακτηριστικά φυσικού επιπέδου όπως same-bank refresh.

About Freegr network

Από το Blogger.