3D Printing: H τεχνολογία στη μάχη κατά του κορονοϊού και στην Ελλάδα

ΗΠΑ, η Ford Motor Company θα συνεργαστεί με την GE Healthcare για να επεκταθεί η παραγωγή αναπνευστήρων, όπως δήλωσε την περασμένη Τρίτη στο «CBS This Morning», ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, ενώ η πολυεθνική ανακοίνωσε πως διαθέτει τα εργοστάσια 3D εκτυπώσεων που διαθέτει στην υπηρεσία των αρχών και σχεδιάζει ήδη τη συναρμολόγηση 100.000 «τυπωμένων» οφθαλμικών ασπίδων προστασίας την εβδομάδα.
Σε παρόμοιες κινήσεις εμπλέκονται η Volkswagen και η Hewlett-Packard Company, η οποία, μάλιστα, δοκιμάζει πολλά 3D-printed εξαρτήματα για νοσοκομεία των ΗΠΑ, ενώ έχει ζητήσει από τα 3D κέντρα έρευνας και εξέλιξής της στη Βαρκελώνη της Ισπανίας, όπως και στο Όρεγκον, το Σαν Ντιέγκο και την Καλιφόρνια των ΗΠΑ να εργάζονται για πληθώρα σχετικών πρότζεκτ.
Μπορεί πριν από μερικά χρόνια οι 3D εκτυπωτές να έδιναν ένα σχετικά πρωτόγονο αποτέλεσμα, όμως σήμερα είναι ένα ακόμη νέο «όπλο» τεχνολογίας, χρήσιμο στην κατασκευή καινοτόμων εξαρτημάτων, το οποίο, με τις σημερινές ανάγκες, μπορεί να αξιοποιηθεί και στην κατασκευή υλικών και αναλώσιμων για τον κλάδο της υγείας.
Οι τρισδιάστατοι εκτυπωτές είναι βασικό εργαλείο για τον επαγγελματικό κλάδο που αναδύεται και στην Ελλάδα, τους ειδικούς του 3D Printing, που έχουν ήδη ριχτεί στη μάχη για να καλύψουν ανάγκες που προκύπτουν από την πανδημία του κορονοϊού. «Τις τελευταίες ημέρες η τρισδιάστατη εκτύπωση έχει ακουστεί, είτε με αφορμή εξελιγμένες εταιρείες, όπως αυτές της Formula 1 που διαθέτουν την τεχνογνωσία τους για να παράξουν με τεχνικές 3D εκτύπωσης όσα έχουν ανάγκη οι γιατροί και θεραπευτές, είτε με αφορμή τις προσπάθειες εθελοντών να βρουν λύσεις στις διαδικασίες θεραπείας και όχι μόνο», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Κώστας Κουτρέτσος, οικονομολόγος, ιδρυτής και project manager της 3DHUB Greece.
Όπως τονίζει ο ίδιος, η τρισδιάστατη εκτύπωση «διαθέτει σήμερα δυνατότητες άμεσης εξέλιξης ενός πρωτοτύπου ή εύκολης κατασκευής κάποιου εξαρτήματος» και είναι «σίγουρα ένα τεράστιο "όπλο" στην επίλυση πολλών προβλημάτων».
Τη δική του οπτική για τον συγκεκριμένο κλάδο και την εξέλιξη των τεχνολογιών τρισδιάστατης εκτύπωσης δίνει ο Δημήτριος Κουρτέσης, program manager του OK!Thess και μέλος της ομάδας συντονισμού της εθελοντικής δράσης «COVID-19 Response Greece» (www.covid19response.gr). Όπως τονίζει, «η μέθοδος του 3D Printing προσφέρει άμεσες λύσεις, εκεί όπου απαιτείται γρήγορη ταχύτητα αρχικής αντίδρασης, αλλά δεν απαιτείται μεγάλος όγκος παραγωγής. Συνεπώς, πρόκειται για μία πολύ καλή λύση για την αναπλήρωση κάποιων ειδικών εξαρτήματων που βρίσκονται σε έλλειψη και δεν χρειάζεται να παράγονται σε χιλιάδες τεμάχια ανά ημέρα (π.χ. βαλβίδες αναπνευστήρων, όπως έγινε στην Ιταλία). Ωστόσο, το 3D Printing δεν αποτελεί πρακτική λύση για την παραγωγή υλικού, όπως προστατευτικές ασπίδες προσώπου ή χειρουργικές μάσκες, που χρειάζονται τα νοσοκομέια άμεσα και σε πολύ μεγάλες ποσότητες. Αυτά είναι τα είδη που βρίσκονται σε μεγαλύτερη έλλειψη στο σύστημα υγείας σήμερα. Εκεί απαιτούνται έξυπνες λύσεις σχεδιασμού και παραγωγής που συνδυάζουν γρήγορη εκκίνηση με μεγάλη ικανότητα παραγωγής ανά ημέρα. Σε τέτοιες λύσεις εστιάζουν τα μέλη της δράσης "COVID-19 Response Greece"».

Το «COVID-19 Response Greece», οι δοκιμές στο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης και οι Έλληνες ιατροί 

Μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από τις εγκαταστάσεις της 3DHUB Greece, μεσημέρι της 25ης Μαρτίου 2020 και ενώ ο γενικός πληθυσμός παραμένει στο σπίτι, ακολουθώντας τις οδηγίες των ειδικών, σε μια γωνία του κέντρου της Θεσσαλονίκης οι Χάρης Γερεμτζές και Δημήτρης Μουστάκας, συνάδερφοι του ειδικού της τρισδιάστατης εκτύπωσης στη Βόρεια Ελλάδα, έρχονται σε επαφή με άλλους ειδικούς από διάφορα σημεία της Ελλάδας, με στόχο να βάλουν μπρος την παραγωγή αναλώσιμων και λοιπών υλικών για τις υγειονομικές ανάγκες της χώρας.
«Μαζί με μια μεγάλη εθελοντική ομάδα, την "COVID-19 Response Greece", έχουμε βάλει στόχο να παρέχουμε τις καλύτερες δυνατές λύσεις στις ανάγκες που έχουν αυτή τη στιγμή οι γιατροί και οι ασθενείς κατά τη διάρκεια της μάχης κατά του κορονοϊού. Είμαστε μια πάρα πολύ μεγάλη ομάδα με διαφορετικούς εθελοντές και διαφορετικά backround και έτσι ο ένας να βοηθά και συμπληρώνει τον άλλον σε αυτή την προσπάθεια», εξηγεί ο κ. Μουστάκας, που μαζί με τον κ. Γερεμετζέ είναι οι συνιδρυτές της AidPlex.
Σε ποιο σημείο όμως βρίσκεται αυτή η προσπάθεια; «Τα πρότζεκτ που αυτή τη στιγμή "τρέχουν" είναι οφθαλμικές ασπίδες προστασίας προσώπου που στόχος είναι να δοθούν στο υγειονομικό προσωπικό, όπως και μάσκες, στις οποίες υπάρχει μεγάλη έλλειψη αυτή την περίοδο. Σε όλη αυτή την προσπάθεια, δεν ασχολούμαστε μόνο με τον εξοπλισμό για την εκτύπωση αυτών των αντικειμένων, αλλά ασχολούμαστε και με ανάγκες που αφορούν σε software (σ.σ. λογισμικό)», εξηγεί ο κ. Γερεμετζές και αναφέρεται σε όσα η ομάδα πέτυχε μέχρι την 25η του Μάρτη.
«Ξεκινήσαμε αρχικά το 3D Printing με την παροχή πρωτοτύπων σε σύντομο χρονικό διάστημα, το "prototyping" όπως ονομάζεται, ώστε να δείξουμε γρήγορα κάποια δείγματα στους γιατρούς. Μετά την επιτυχημένη δοκιμή- παρουσίαση που είχαμε σε γιατρούς στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, ξεκινήσαμε να αναζητούμε τρόπους ώστε αυτά τα πρωτότυπα να βγούνε σε μαζική παραγωγή και μέσα σε λίγες ημέρες να αρχίσουμε να τροφοδοτούμε τα νοσοκομεία με χιλιάδες ασπίδες οφθαλμικής προστασίας», προσθέτει ο κ. Μουστάκας.
Τονίζει, δε, ότι αν και η χρήση του 3D printing είναι διαδεδομένη, τώρα όμως είναι «η πρώτη φορά που γίνεται κάτι μαζικό, με στόχο τη λύση ενός υπαρκτού, ευρύτερα κοινωνικού προβλήματος».
Τα δύο νεαρά μέλη της «COVID-19 Response Greece» επισημαίνουν πως ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, είναι σημαντικό το γεγονός ότι επαγγελματίες, μαζί με εθελοντές του χώρου, «βοήθησαν μέσα σε σύντομο διάστημα ώστε να βρεθεί μια ακόμη λύση στο πρόβλημα των ελλείψεων στα συγκεκριμένα υλικά», αλλά και το ότι από τη γρήγορη δημιουργία του πρωτοτύπου γίνονται άμεσα προσπάθειες για μαζική παραγωγή των υλικών με άλλες μεθόδους. Προσθέτει ακόμα ότι «η ταχύτητα με την οποία εργαζόμαστε είναι αυτή που μας δείχνει την αξία της συνεργατικότητας». 

Επαγγελματίες και εθελοντές προσπαθούν να δημιουργήσουν πανελλαδικό δίκτυο 3D Printing κατά της πανδημίας

Την ίδια ώρα, 508χλμ μακριά, στο κέντρο του Πειραιά, ο κ. Κουτρέτσος της 3DHUB Greece εξηγεί πως σε εθνικό επίπεδο η πρωτοβουλία «Hellas COVID19 3D Printing Supplies group» «αριθμεί περί τα 500 μέλη από επαγγελματίες του κλάδου» όπως και «εθελοντές με μικρότερο εξοπλισμό» για την παροχή υλικών σε συνεννόηση με το Υπουργείο Υγείας.
Ο κ. Κουτρέτσος περιγράφει πως το τελευταίο διάστημα χρησιμοποιήθηκε η 3D τεχνολογία ώστε «να δημιουργηθεί ένα διάσπαρτο εναλλακτικό δίκτυο παραγωγής εξαρτημάτων που είναι σε έλλειψη ή που καθυστερούν να έρθουν από τα εργοστάσια παραγωγής τους στο εξωτερικό λόγω των προβλημάτων σε όλα τα κράτη».
Σύμφωνα με τον ειδικό της τρισδιάστατης εκτύπωσης, ο κλάδος του 3D printing δίνει αντίστοιχες λύσεις ήδη καθημερινά στην Ελλάδα, σε δεκάδες επιχειρήσεις ή «ιδιώτες που αναζητούν κάποιο εξάρτημα που δεν το βρίσκουν στην αγορά», κάποιο προσωποποιημένο αντικείμενο που δεν θα είχε νόημα να παραχθεί μαζικά ή οποιοδήποτε άλλο ανταλλακτικό.
Σήμερα, με αντίπαλο τον Covid-19 «είναι η πρώτη φορά όμως που ενώθηκε ταυτόχρονα και η κοινότητα χρηστών, η πρώτη φορά που ακόμα και όσοι χρησιμοποιούσαν την εκτύπωση για hobby, φάνηκαν με σωστό συντονισμό συλλογικά χρήσιμοι», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Κουτρέτσος.

Τρισδιάστατη εκτύπωση: από τους κινητήρες αεροσκαφών στα προστατευτικά υλικά για γιατρούς

Η 3D εκτύπωση ξεκίνησε από βιομηχανίες- κολοσσούς, που δραστηριοποιούνται σε τομείς όπως η αεροδιαστημική, η παραγωγή αυτοκινήτων. Οι βιομηχανίες αυτές είχαν επαρκώς στελεχωμένα ειδικά τμήματα έρευνας και εξέλιξης ώστε να παράγουν εξαρτήματα με τη διαδικασία της τρισδιάστατης εκτύπωσης.
Είναι ελάχιστα γνωστό πως πάνω σε αεροσκάφος με το οποίο πετάμε, ένα σχετικά μικρό, κρίσιμο, εξάρτημα μέσα στον εκατοντάδων τόνων κινητήρα της General Electric που είναι υπεύθυνο για την έκχυση καυσίμου δεν έχει φτιαχτεί από τεχνίτες αλλά έχει «τυπωθεί» από σπάνια υλικά. Τέτοιου είδους εφαρμογές έκαναν την αρχή και, σήμερα, το 3D Printing βρίσκεται παντού, ενώ στην εποχή του Covid-19 τα τυπωμένα εξαρτήματα ίσως καταφέρουν να σώσουν ζωές. Είναι, λοιπόν, ώριμη λύση το 3D Printing για επείγοντα προβλήματα της κοινωνίας; «Είναι μεγάλο το εύρος των δυνατοτήτων. Το παράδειγμα της πανδημίας όντως μας δείχνει πως ένα αναγκαίο ιατρικό ανταλλακτικό που κανονικά θα χρειαζόταν εβδομάδες ή μήνες να φτιαχτεί, οι εταιρείες με βιομηχανικούς εκτυπωτές το εξέλιξαν και παρέδωσαν τεμάχια μέσα σε μερικές ημέρες. Επίσης, βλέπουμε και κοινότητες των ερασιτεχνών χρηστών 3D printer παγκοσμίως να συγκεντρώνονται και οργανωμένα να παρέχουν 3D εκτυπωμένα μέσα ατομικής προστασίας για νοσηλευτές με όσο πιο ασφαλή τρόπο γίνεται», απαντά ιδρυτής της 3DHUB.
«Η 3D εκτύπωση είναι πολύ παλιά σαν τεχνολογία αλλά, λόγω κόστους, προοριζόταν κυρίως για βιομηχανική χρήση. Σήμερα, οι σύγχρονες τεχνολογίες και κυρίως η λήξη κάποιων πατεντών έδωσαν ώθηση στην εξάπλωσή της καθώς δημιουργήθηκαν προσιτές εκδόσεις αυτών των εκτυπωτών και αυτοί έγιναν προσβάσιμοι τόσο σε μικρότερες επιχειρήσεις όσο και σε ερασιτέχνες», επισημαίνει ο κ. Κουτρέτσος.
Ταυτόχρονα, εξηγεί πως όταν άρχισαν να γίνονται αντιληπτά τα οφέλη της τεχνολογίας της τρισδιάστατης εκτύπωσης, ξεκίνησε παγκοσμίως μια αδιάκοπη εξέλιξη των τεχνολογιών αυτών, «σε σημείο που πλέον, με σχετικά μικρά κόστη, μπορούμε να έχουμε στο τραπέζι μας εξαιρετικά ισχυρές δυνατότητες πρωτοτυποποίησης με δεκάδες υλικά και πολύ μεγάλη ακρίβεια». 

Επαγγελματικές ευκαιρίες για τους Έλληνες σε ένα κλάδο που βρίσκεται ακόμη «στα σπάργανα» 

«Η Ελλάδα, εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν έχει ιδιαίτερα ανεπτυγμένο τον βιομηχανικό και κατασκευαστικό κλάδο, δεν έχει τόσο μεγάλη εξάπλωση στο κομμάτι των μεγάλων βιομηχανικών εκτυπωτών, είναι όμως πολύ μπροστά σε άλλους κλάδους 3D τυπώματος, όπως η οδοντιατρική (σ.σ. dental) και το κόσμημα, όπου έχει πολύ μεγάλη διείσδυση. Η τεχνογνωσία στις εταιρείες αμιγώς παροχής υπηρεσιών 3D εκτύπωσης και 3D εξοπλισμού, όπως η δική μας, είναι πολύ υψηλή, ίσως υψηλότερη από πολλές του εξωτερικού. Αυτό συμβαίνει, διότι σε ξένες, πιο υγιείς αγορές, οι αντίστοιχες επιχειρήσεις αρκούνται στο να καλύπτουν ένα με δύο μόνο κλάδους, ενώ εδώ πρέπει να υπάρχει η γνώση να καλύπτονται σχεδόν όλοι. Στην εξάπλωση της 3D εκτύπωσης, ειδικά για όσους νέους εισέρχονται στον χώρο, βοήθησε και η συγκυρία πρόσφατης επιδότησης (σ.σ νεοφυής επιχειρηματικότητα), όπου αρκετές δεκάδες νέες επιχειρήσεις μπήκαν στον κλάδο, με μικρότερης κλίμακας τοπικά καταστήματα που βοηθούν πολύ στην εξάπλωση της τεχνολογίας στο κοινό», εξηγεί ο κ. Κουτρέτσος που καλεί όσους ενδιαφέρονται να εμπλακούν στον επαγγελματικό αυτό κλάδο που δημιουργείται.
Υπάρχει, λοιπόν, χώρος για ελληνικές επιτυχίες και ελληνική καινοτομία σε αυτόν τομέα για το μέλλον; «Σίγουρα είναι ένα ανερχόμενο επάγγελμα που μπορεί να καλύψει τις ανάγκες πάρα πολλών κλάδων, όπως medical (σ.σ ιατρικός), dental (σ.σ οδοντιατρικός), education (εκπαίδευση), jewelry (κόσμημα), engineering (μηχανολογία), prototyping (δημιουργία πρωτοτύπων), industrial design (βιομηχανικός σχεδιασμός), molding (δημιουργία καλουπιών) κλπ,», αναφέρει ο κ. Κουτρέτσος και τονίζει πως είναι ένας τομέας με κάποιες ακόμη ιδιαιτερότητες.
«Σήμερα δεν υπάρχει κάθετο πρόγραμμα σπουδών σε κάποια σχολή, παρά μόνο διάσπαρτα επιμέρους courses σε διάφορες άλλες ειδικότητες, οπότε δεν υπάρχει σχετικός τίτλος σπουδών. Παράλληλα δεν έχουν θεσμοθετηθεί ακόμα σχετικοί κανόνες λειτουργίας από το κράτος ή αντίστοιχοι ΚΑΔ», εξηγεί, σημειώνοντας πως η αγορά είναι υπό διαμόρφωση και, ακόμη, ειδικών απαιτήσεων από πελάτες. 
«Σε ό,τι αφορά την αγορά γενικότερα, λόγω της σχετικά περιορισμένης παραγωγικής δυνατότητας των εκτυπωτών αλλά και του μεγάλου οφέλους που έχουν στο να διαταράσσουν την ως τώρα εφοδιαστική αλυσίδα καθώς η παραγωγή γίνεται τοπικά on demand χωρίς ανάγκη για στοκ ή μεταφορά προϊόντων από το εργοστάσιο ως το κατάστημα, υπάρχει χώρος για τοπικά καταστήματα εξυπηρέτησης τοπικών αναγκών», τονίζει ο Έλληνας ειδικός του 3D Printing, που σημειώνει με έμφαση πως σε κάθε περίπτωση «το challenge (η πρόκληση) είναι ότι ο κόσμος δεν είναι ακόμα εξοικειωμένος με το τι μπορούν να κάνουν 3D τεχνολογίες».
Ο κ. Κουτρέτσος εκτιμά ακόμη πως «χρειάζεται ενημέρωση για να αυξηθεί η ζήτηση 3D εκτυπωμένων αγαθών, εξαρτημάτων κ.ά» στη χώρα μας.

, , ,

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE

Το δημοφιλεστερο τεχνολογικο blog. Ειδησεις και σχολια για τα καλά νεα της τεχνολογια από την πλευρα των χρηστων.

Related Posts with Thumbnails

FACEBOOK

Social Icons

Sample Text

Followers

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟ FREEGR

ΤΟ FREEGR.GR ΣΥΝΤΟΜΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ.

Simple Post

Simple Post 2

New Carousel

Mag Post 2

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Labels

1080p 128bit 12Ghost 12MP 1821 1TB 1Teraflop 2012 22nmSRAM 24Mbps 24Mpbs 24W 25Gbps 25nm 28η Οκτωβρίου 28nm 32bit 32nm 3alityDigitalLLC 3D 3E 3G 3G.Nokia 3GHSDPA 3nm 3way 45nm 4890 4890x2 4GB 55nm 5800 5D 5G 5TB 64-bit 64bit 65nm 6core 6MBcache 790GX 7gBPS 80HDD 890FX 9150e 920Core7 936 945GSE 9600GT 9800GT αγορά ΑΕΠΙ Αεροπορία Αθήνα Αινστάιν ακρίβεια ανακύκλωση ανάπτυξη ανεργία άνθρωπος ανταγωνισιτκότητα απάτη απόδοση άρωμα ασύρματα ασφάλεια ασφαλιστικό αυξήσεις αυτοκίνητα βιβλία βίντεο βιομηχανία Βουλή Γη γιορτές Γκόρ γονείς γραφειοκρατία Δ.Ε.Η Δ.Ε.Η. δαιδίκτυο δεδομένα Δήμοι δημοκρατία δημόσιο δημοσιογραφία δημοσκόπηση διαδικτυο διαδίκτυο διαδίτκυο Δίας διάστημα διαφήμιση Διαφθορά δικαιοσύνη δίκτυα δικτύωση δίτκυο δρόμοι Δωρεάν Ε.Ε. Ε.Ε.Τ.Τ Ε.Ε.Τ.Τ. Ε.Ε.Χ.Ι Ε.Μ.Π Ε.Ρ.Τ Ε.Υ.Π. έγκλημα ΕΔΕΤ ΕΕΤΤ Εθνική ειδ ειδησεις ειδήσεις ειδήσιες εικόνα έκθεση εκπαίδευση εκπομπές έκφραση ελευθερία Ελλα΄δα Ελλάδα Ελλλάδα εμπόριο ενεργεια ενέργεια ενημέρωση Ένωση καταναλωτών ΕΠΑΚ επιδόσεις επικοινωνία επικοινωνίες επιστήμη επιστημονική επιχειρήσεις έρευνα έρωτας ευκρίνεια ευρυζωνικά ευρυζωνικότητα Ευρώπη ζωή Η.Π.Α Η.Π.Α. ηλεκρονικό ηλεκτρικά ηλεκτρονική ηλεκτρονικό ηλιακός θερμότητα Θεσσαλονίκη ιδιοκτησία ιδωιτικότητα Ιμια ΙΝ.ΚΑ ίνες Ιντερνετ Ιντερνέτ Ιστορία Κ.Π.Σ καινοτομία καιρός κάμερεςς Καρβέλας καρκίνος καταναλωτές καταναλωτής κβαντική Κίνα κινητά κλησεις κλήσεις Κλώνος κοινωνία Κομισιόν Κόσμος Κράτος κρίση κριτική κρυπτογράφηση Κυβέρνηση Κυπαρισσία Λαζόπουλος λειζερ λιμάνια λογισμικό μέλλον μεσσηνία Μετρό ΜΙΤ μουσική μπαταρίες Μπουκοτάζ νεα νέα νεολαία νοημοσύνη νοικοκυριά Νόμπελ Ειρήνης Ο.Τ.Α. Ο.Τ.Ε. Ο.ΤΕ. οθόνες οικογένεια οικολογία οικονομία οικοσύστημα Ολυμπιάδα ΟΟΣΑ οπτικές ΟΤΕ Παιδεία παιδιά παιχνίδια Παρατηρητήριο Παρελάσεις πειρατεία πειρατία περιβάλλον περιεχόμενο Περιφέρειες πιστωτικές Πλανητάριο Πληροφορία Πληροφορική πνευματική ποδόσφαιρο πολιτεία πολιτική πολιτικοί πορνό πορνογραφία Ρ.Α.Ε Ρ.Α.Ε. ράδιο ραδιόφωνο ρομπότ Ρουσσόπουλος Σ.Δ.Ι.Τ. ΣΑΕ ΣΑΠΤΕ σάτυρα σέξ Σηφάκης σπορ ΣΥ.ΡΙΖ.Α Σύμπαν σχολεία σχολείο σψιφι σωματίδιο ταινίες τεχ τεχνητή τεχνολογία τηλειατρική τηλεόραση τηλεπικοινωνίες τηλεφωνία Τουρισμός Τουρκία τράπεζες Τρίκαλα υγεία υπολογιστές υπολογιστής υπουργεία Υπουργέια φακελλάκι φαντασία φορ φορητοί φορητός φορτιστής φτώχεια χάκερ χειρόγραφα Χριστούγεννα ψηφιακά ψηφιακές ψηφιακή ψηφιακό A.E.P.I A.I a100fm ABL academy accurancy Acer activephase Adamo add add/remove Adobe AdobeFlash ADSL ADSLtech Advancedclock advent alcatel AM2+ AM3 AMD AMD64 AMDPuma amilo AMOLED AND Android anonymous Anti-shock antializing antivirus API Aplle apple applications APU archos ArmCortex army Arrandale Arthas Aspire4930 aspireone AsRock asus AsusTurboVEVO athens AthlonNeo AthlonX2 AthlonX3 AthlonX4 ATI ATIHDMI ATIMobilityHD ATIRadeon ATIRadeonHD Atom Atom330 AtomDuo audio avast avatar AVI Avivo Azure Backup bandogo bandwidth battery BD Beijing2008 benchmarking Bigbang bing bios BIOSTAR BIT Bizzard blackberry blackcaviar blackedition Blizard Blizzard bloggers blogs Bluetooth BluRay Bly Ray BMW Bobcat boeing bootable browser browsers BSA BT BT2.0 bug bugs BumpTop C.E.S. cache caching Caipella calc Calfeine Callibration Calpella camcorders capcom car carPC Catalyst ccleaner CE3100 Cebit CeleronD Cell Centrino2 Centrinoduo CEO CERN ces championship chat chem CherryPal chipset ChipsetH57 Chrome530gt ChromeOS Cisco Clarke cleanup ClearCMOS clockgen cloneDVD cloning cloud cloudpc cmd cmputing codecs Columbus com commodore comodo Compal computex computing concept conferences Congo conn-xTV Connection controlpanel cooler core core2duo Core2Extreme Core2Quad corei3 corei5 Corei7 Corei7Extreme corei9 CoreVpro Corsair COSMOTE cpu cpu-gpu Creative creditcard CRM CrossfireX crucial CSRF cuda cybercrime cypress D-Link Danube DART data datacenters DataTraveler DDR1066 DDR1333 DDR3 DDR4 Debian dekstop Dell demo deneb desktop Developer Devicestage Devilsmaycry4 dfi digital DigitalPro DirectX DirectX11 Displayport domain Dot doubleplay DowJones downloads DraftN Dragonplayer Drive Drivermax drivers drives DSLAM DSLR DTE DTN dualboot dualchannel DualcoreNehalem DualDVI DualGPU dualslot Dunnington DVD DVI DX11 dynabook e-commerce e-mail e-shop E.E. E3 E72 E8100 Eλλάδα EAH5850 ebay ebook eCPU EDGE EeePC EeepC1101HA EeepcT191 EETT efficiency EFI embedded emulators EN9500GT encoding energyeficient ericsson ESA eSata Ethernet Euro2008 Europe event Everex eVGA expansionpack explorer Extreme Eyefinity F6V-C1 Facebook Facebook news Facebook.internet fallout3 Fansink farcry2 FBCcache Fermi ferrariOne festival FFTH FIFA fileden filedropper filehosting files filesharing filters Finalfanatacy Firefox FireGL8650 firewall firewire800 fixes flashplayer flexible FlexiISN Flickr Flock fm Ford format Forthnet Forum FOXCONN fps framerate freegr freegr.gr Freescale frree FSB1066 FTC FTTH Fujitsu fujitsu-siemens FullHD Fusion future fx5800Quatro G-Force G300 G41 GA780SLi-DS5 gadgets gadgets tech Gameconvetion gamepad gamepay gameplay gamers games gaming gaming tech Gates Gbps GDDR3 GDDR5 Geforce Geforce220 Geforce260 Geforce9500GT Geforce9800GTX Geforcegtx280 Geforcegtx295 Geforcegtx465 Geforcegtx480 gigabit Gigabyte Gingle Glaciator globe gmaes GodofWar goldfamers Google google.tech GoogleChrome Gparted GPCPU GPRS GPS GPU gr GrandTheftAuto graphics Grass greece Greeenpower greeksubs GreenIT GSMA GT295 GT300 GTC260 gtx280 GTX295 GTX460 GTX680 Gulftown Gyy H55 hack hackers hacking hard hardcore harddrive hardwar hardware havok HCDP HD HD-DVD HD3300 HD5870 HDD HDDVD HDMI HDstreaming HDTV HDvideo Hellenic Hellenictask Hellug hgh definition highdef Hitachi hitech HMX-U10 HOL homecinema hotspot HP HPIpaq914 HSDPA HTC HTCShift HTML5.0 HTPC Huawei Hydra HydridCrosffire HydridSLI HydridSSD Hynix HyperThreading Hypertransport3 HyperXT1 I.E. I.E.8 IBM ICANN IDC IdeapdS10 Idemitsu IDF Idle IEDM IEEE IFA IFA2008 IFPI IGP Iinternet IMAGINECup imdb Inel infoquest Infosystem Intel Intel.Quad Intel945GC Intel945GSE IntelA110 IntelAtom IntelCoreDuo IntelCorei7 INTELGMAX4500 Intelmatrix IntelX58Express interface intern internet internet.E.U. internetexplorer internetradio Internettablet ION ION2 IP ip adress IPν6 iPad iphone iPlayer ipod iptv ipv6 ISP ISP. Ispironmini12 Itanium itnel Java JoliCloud K10 KatanaGTI kde-pim KDE4.1 keyboard kids Kingston Kmail Kmetalgate Konami L3cache lanparty laptop Larrabe laser law layer LCD LED Lenovo Leo LG li-ion Liano LifeSpace lifestyle Lightframe LightPeak links Linksys LiNUX live Livemesh livemessenger liveTV LLU logitech Loop LTE Lynnfield M.I.T. M93 M97 MacOS MAD Mai mainstream malware marketing matrixGTX285 Matsushita MaximusIIIFormula Mbit Meego memory messaging mews MI5remote MicroATX microSD microsoft MicroUSB MID MID. minibook mininova miniPCIe minis Mio miroamer MIT MKV MMOGs MMORPG MOBIL mobile Mobile945GM mobileWiMax mobility Moblin mobo mobos mobos785hipset models monos montevina moorestown Morph motherboard motorola mousepads movies mozilla mp3 mp3players mp4 MPEG-1 MPEG-4 Mpps msi msic msn multi-GPU multicore Multimedia Multiplayer multiplier multithreating multitouch music mybook mybookmirror myphone myspace Myunistaller NAND Nano nanotechnology NASA NASDAQ nature NC10 NEC Nehalem NeoX2 NetbookNB100 netbooks netops new news news tech Nexus NFL nForce nforce 790i nforce780 ning nintendo nokia Northbridge notebooks NSN Nvidia NvidiaGF100 NvidiaSLI nviroment Nvision2008 NVRAM Nymonyx O.T.A. O.T.E OCZ office2007 office2010 office2012 Okteta OLED OLEDTV OLPC on line online OnTelecom Open source OpenGL Openoffice3.0 Opera Operton Origami OTE OTE.ADSL Otenet overclocking Ovistore oxconn Oympic p2p P45 P55 P57 P67 P6TD Deluxe PackardBell Packet pad panasonic partition patch Pavillion pc PCB pci express pci express 3.0 PCIe PCIExpress PCIslots PDA pdf peace Penryn pentium4 pentiumE pentiumSU2700 performance PES2009 PES2010 pestaola Phenon PhenonIIX4955 PhenonX2 PhenonX49950 PhenonX6 Philips phising Phoenix phone photo Photoshop Physx PineTrail Pineview Pioneer piracy platters Playstation Playstation3 PMP portal Poulsbo power powercolor Powergate PRAM press-gr PrivateFolder procesors processlasso processors projectors proxyserver PS3 pspGo PSU Puma Q57 q9100 Qcard QPI quadchannel Quadcore QuadSLI Qualcomm Quanta Quest quicklock quicstart QVGA R800 RadeonHD Radeonhd3650 RadeonHD4830 RadeonHD4870X2 RadeonHD5830 radio radio936 Raid RAM rapidshare RealD3D Realtek recovery registry retail Ribbon riping robot rootkit router RTM RV740 RV770 rv770le RV790 RV870 S3Graphics s60 s60 touch Sabine Safari samsung sandisk Sandy SandyBridge SaoPaolo SAP Sapphire SAS sata sata3.0 SATA3.0Gbps SATA6.0Gbps school SciB science scifi Seagate search searching secure security Server2008 servers serversHTAsist services setfsb setiHome sex sfc shadermodel shaderr sharing sharp Shirt shoutcast sidebar Siemens sites skype SleepnGharge SLI SLI2 Smarconnect smartphone sms SO-DIMM SOAP soccer social networking socket socket775 software SOHO SOI Solaris son sonata Sony sony ericsson Sonyericsson sot sound sp1 sp2 sp3 space speed Speedstep Spider Sports Sprint spyware ssd SSE4.2 SSL start starwars steppinh/ModelSLAEN stream streaming Strike stuff subnotebook subnotebooks suggest Sun superleague superPC SuperRV770 surface suse symantec symbian sytemtray T101H t91 tablet TB TDD9000 TDP tech tech.news tecn Tegra2 Tegra3 Tellas terraflops Tesla tessellation TFT THQ Thuban thunderbolt timeline timings tips Tohiba tomorrow torrent Toshiba touchscreen Touchsmart touchUI Trillian Triple-SLI TriplechannellDDR3 tripleplay tripleSLI trojan truevision Tuning Turboboost turbocore Turbomemory TurboV TurionX2Ulra tutorial TV Tvout tvtuner tweaking twitter U.S.A. ubuntu UE40B6000 UEFA UEFI ugo Ui ultraportable UMPC UMTS Unisus univercity update updates url usa USB 3.0 USB2.0 USB3.0 USBflash VaioF VaioP VaioX VaioZ VDSL VEMUS Venus VIA vibering video Viewsonic virtualDub virtualization virus Vision Vista VistaSP2 visualstudio vivodi VlcPlayer vLite VMD vodafone Voip VoltageTweak Waffer watercooling WD web webcam WebOS websurfing westmere WHDI wi-fi wi-max widescreen widgets WiFi WiGig.wireless Wikipedia WilCharge WiMax Windows windows10 windows7 windows8 WindowsIstaller windowsmobile Windowsresize Windowsvista WindowsXP wireless WirelessHD wirelless WMC wordpress works workshop world worms Wow write WWF x18-m x25-m X380 X49530e X58 xbox360 XD1 Xeon7400 XeonX7460 XFX XML Xnote110 XP XPERIA X1 XPERIA X1 QWERTY XPERIA X10 Xtreme xxx Yahoo Youtube Yukon Z530 zune

2 Column Post

Translate

Mag Posts

Combined Post

Combined Posts 2

Video Posts