Ανησυχητική η λογοκρισία στο Διαδίκτυο!


Η ΜΕΛΕΤΗ του ινστιτούτου Open Net Institute εξέτασε το περιεχόμενο χιλιάδων ιστοσελίδων από 120 πάροχους και βρήκε ότι στις 25 από τις 41 χώρες που εξετάστηκαν εντοπίστηκαν πρακτικές παρέμβασης στο περιεχόμενο. Σε πολλές χώρες η μηχανή αναζήτησης Google αλλά και η πλατφόρμα Διαδικτυακής τηλεόρασης Skype δεν είναι διαθέσιμες στους χρήστες.
Τέτοιας μορφής παρέμβαση ίσχυε μόνο σε δύο περιπτώσεις το 2002, γεγονός που προκαλεί ανησυχία στους ερευνητές για την ραγδαία αύξηση της κρατικής παρέμβασης στο περιεχόμενο του Ίντερνετ. Επιπρόσθετα, παρατηρείται μια πολύ πιο εκλεπτυσμένη μορφή παρέμβασης, αφού πολλές φορές δεν «κόβονται» ολόκληρες ιστοσελίδες αλλά συγκεκριμένα κομμάτια τους.
Οι χώρες στις οποίες παρατηρήθηκε η πιο έντονη παρέμβαση στο διαδικτυακό περιεχόμενο είναι η Μπούρμα, το Ιράν, το Πακιστάν, η Σαουδική Αραβία, η Συρία, η Τυνησία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Υεμένη. Το «φιλτράρισμα» των ιστοσελίδων από τις αρχές έχει τρεις βασικές κατευθύνσεις, σύμφωνα με τη μελέτη: Πολιτικές απόψεις, εθνική ασφάλεια και κοινωνικές δομές.
Ο υπολογισμός των ανθρώπων που εμπλέκονται στη λογοκρισία του Διαδικτύου σε κάθε χώρα δεν είναι εύκολα υπολογίσιμος, αναφέρουν εκπρόσωποι της Open Net. Το σημαντικότερο στοιχείο ωστόσο είναι ότι η λογοκρισία ποτέ δε σταματάει σε ένα πεδίο. Από τη στιγμή που μια χώρα ξεκινήσει τη διαδικασία, σύντομα θα την επεκτείνει σε πολλά θέματα, θέλοντας να αποκτήσει τον απόλυτο έλεγχο των πληροφοριών που οι χρήστες λαμβάνουν από ένα τόσο ευέλικτο μέσο, όπως το Ίντερνετ.
Η μελέτη καταλήγει με τη διαπίστωση ότι ο τρόπος που επιβάλλεται η λογοκρισία είναι πάντα χωρίς προειδοποίηση και με αδιαφανείς διαδικασίες. Οι κρατικές αρχές συνήθως δεν δίνουν εξηγήσεις σχετικά με το ποιο περιεχόμενο επιτρέπεται και ποιο φιλτράρεται.
Πηγή 'Kαθημερινή'

About Freegr network

Από το Blogger.