κινητά

Η μεγαλύτερη έκθεση gadget στο Λας Βέγκας


Ο Κέβιν Κόστνερ, η Γιόκο Όνο, η Mary J. Blige και η Danica Patrick παρουσίασαν προϊόντα στην έκθεση τεχνολογίας «Consumer Electronics Show» (CES) στο Λας Βέγκας την περασμένη εβδομάδα, αλλά η παρουσία τους στην έκθεση πέρασε μάλλον απαρατήρητη.
Ως συνήθως, το μεγαλύτερο δέλεαρ της έκθεσης CES είναι το τεράστιο πλήθος των νέων γκάτζετ που θα κάνει τους «σπασίκλες» της τεχνολογίας να τρέχουν τα σάλια τους για ολόκληρο το χρόνο. Αντί για την πασαρέλα των διασημοτήτων ή το χάσιμο χρόνου σε κουλοχέρηδες και τραπέζια του Blackjack, 140.000 άτομα που μοιράζονται το ίδιο ενδιαφέρον για τέτοια μηχανάκια θα περιφέρονται στον εκθεσιακό χώρο έκτασης 158.000 τ.μ. για να εντοπίσουν πρωτοεμφανιζόμενα τηλέφωνα, οθόνες τηλεόρασης, ολοκληρωμένα κυκλώματα και άλλες συσκευές που υπερβαίνουν τη συνηθισμένη ταξινόμηση των γκάτζετ σε κατηγορίες. Τα πιο περιζήτητα προϊόντα της έκθεσης, η οποία διεξάγεται από τις 7 έως τις 10 Ιανουαρίου, θα είναι κατά πάσα πιθανότητα τα μοντέλα και πρότυπα προϊόντων που απέχουν λίγα χρόνια από το να καταλάβουν τη θέση τους στα ράφια των καταστημάτων. Ένα τέτοιο ακριβοθώρητο είδος είναι το τηλέφωνο στο οποίο θα εκτελείται λογισμικό Android, δηλαδή της νέας πλατφόρμας λογισμικού κινητών τηλεφώνων της Google (Nasdaq: GOOG - νέα - άνθρωποι). Υπάρχουν φήμες ότι πολλοί Ασιάτες κατασκευαστές λογισμικού τρίτων μερών ασχολούνται με αυτό το λογισμικό και οι εταιρείες αυτές ενδέχεται να ρίξουν μια πρώτη ματιά στους σημαντικούς συνεργάτες. Οι βετεράνοι της CES γνωρίζουν επίσης ότι κάθε χρόνο διεξάγεται πραγματική μάχη ανάμεσα στους κατασκευαστές τηλεοράσεων όπως η Panasonic, η Mitsubishi (άλλο-εξωχρηματιστηριακή: MSBHY - νέα - άνθρωποι), η Samsung και η Sony (NYSE: SNE - νέα - άνθρωποι). Οι εταιρείες αυτές ανταγωνίζονται μεταξύ τους στο μέγιστο βαθμό για να καταρρίψουν «πρώτοι» τα υπάρχοντα ρεκόρ, με οθόνες με απίστευτες διαστάσεις και προηγμένες τεχνολογίες. Στους φετινούς διαγωνισμούς περιλαμβάνεται η μεγαλύτερη οθόνη πλάσματος όλων των εποχών (150 ιντσών), η μεγαλύτερη τηλεόραση με οργανική δίοδο εκπομπής φωτός (μια νέα φωτεινή οθόνη με μικρή κατανάλωση), η πρώτη λειτουργική τηλεόραση με λέιζερ και οι πρώτες τηλεοράσεις με ασύρματους δέκτες εκπομπών συνεχούς ροής (streaming) ανώτατης ποιότητας από σήματα υψηλής ανάλυσης.
Μεγάλη ζήτηση αναμένεται να έχουν και οι αποκωδικοποιητές και οι συσκευές Media Extender που εκπέμπουν σήματα εικόνας υψηλής ανάλυσης σε τηλεοράσεις. Πολλοί κατασκευαστές συνεργάζονται για τη δημιουργία προτύπων στην τεχνολογία αυτή και έχουν δημιουργήσει μια ομάδα, η οποία ονομάζεται WirelessHD, για την αντιμετώπιση ορισμένων από τις προκλήσεις που παρουσιάζει η αποστολή μαζικών δεδομένων εικόνας μέσω κυμάτων στον αέρα, ενώ οι τέλειες εικόνες εντυπωσιάζουν ακόμη και τους επιλεκτικούς αγοραστές συστημάτων Home Τheater. Πολλές εταιρείες ενδέχεται να φέρουν μαζί τους στο Λας Βέγκας λειτουργούντα μοντέλα συσκευών προηγμένης τεχνολογίας, αλλά δεν θα τα παρουσιάσουν σε βιτρίνα ούτε θα τα αφήσουν σε πρόχειρα εκθετήρια για να τα περιεργαστούν οι επισκέπτες. Αντί να διακινδυνεύσουν κακές κριτικές για ένα προϊόν που δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, οι εταιρείες αυτές θα διεξάγουν συναντήσεις κεκλεισμένων των θυρών με επιλεγμένη ομάδα δυνητικών συνεργατών και αναλυτών, αφού υπογράψουν μαζί τους συμφωνίες περί εχεμύθειας και μη αποκάλυψης. Αντί να περιεργαστείς ένα μοντέλο με σφάλματα, είναι πολύ πιο σημαντικό να ακούσεις ένα εχέμυθο εκτελεστικό στέλεχος να σου αποκαλύπτει τα σχέδια της εταιρείας του για το μοντέλο αυτό. Ορισμένες από αυτές τις ομιλίες θα πραγματοποιηθούν επίσης κεκλεισμένων των θυρών. Στους βασικούς ομιλητές της φετινής χρονιάς περιλαμβάνεται ο Bill Gates, Πρόεδρος της Microsoft (Nasdaq: MSFT - νέα - άνθρωποι), ο Brian Roberts, Γενικός Διευθυντής της Comcast (Nasdaq: CMCSA - νέα- άνθρωποι) και ο Paul Otellini, Γενικός Διευθυντής της Intel (Nasdaq: INTC - νέα - άνθρωποι). Ο Otellini είναι οικείο πρόσωπο στην CES, αλλά φέτος η διάλεξή του θα αποκτήσει επιπλέον σημασία επειδή οι παραβρισκόμενοι αναρωτιούνται εάν θα αποκαλύψει τυχόν στοιχεία σχετικά με την εμφάνισή του στη διάσκεψη Macworld της Apple (Nasdaq: AAPL - νέα - άνθρωποι) στο Σαν Φρανσίσκο την επόμενη εβδομάδα. Η Intel αναμένεται ότι θα προβεί στα αποκαλυπτήρια μιας ποικιλίας κινητών τηλεφώνων και άλλων φορητών συσκευών αποθήκευσης καθώς και τσιπ επεξεργασίας, ορισμένα από τα οποία θα καταλήξουν αναπόφευκτα σε μελλοντικά προϊόντα της Apple.
Ακόμη, για πρώτη φορά στα χρονικά της CES, στους ομιλητές θα περιλαμβάνεται ένας Γενικός Διευθυντής μιας αυτοκινητοβιομηχανίας. Ο Rick Wagoner, Γενικός Διευθυντής της General Motors (NYSE: GM - νέα - άνθρωποι), σύμφωνα με το πρόγραμμα της έκθεσης, θα καταλάβει την έδρα του ομιλητή στις 8 Ιανουαρίου. Η General Motors δεν έχει αποκαλύψει σχετικά με ποια θέματα ή νέα προϊόντα σκοπεύει να ασχοληθεί ο Wagoner στην ομιλία του, αλλά ελπίζουμε ότι θα αφορά τις προθέσεις τις εταιρείας σχετικά με το πώς θα κατορθώσει να ενσωματώσει με ασφάλεια μουσικό περιεχόμενο, βίντεο και ειδήσεις στα αυτοκίνητά της. Είναι κοινή απαίτηση των καταναλωτών. Το Bluetooth, οι φωτογραφικές μηχανές, τα GPS και άλλες δορυφορικές τεχνολογίες βρίσκονται στο προσκήνιο και εταιρείες όπως η Ford, η Apple και η Sirius έχουν ήδη κάνει κάποια πρόοδο. Την έκθεση CES θα παρακολουθήσουν και οι Γενικοί Διευθυντές της Palm (Nasdaq: PALM - νέα - άνθρωποι) και της Motorola (NYSE: MOT - νέα - άνθρωποι), αλλά δεν θα πραγματοποιήσουν δημόσιες ομιλίες. Ωστόσο, οι επισκέπτες θα ήθελαν πάρα πολύ να μάθουν πώς σχεδιάζουν να δώσουν και πάλι ώθηση στις εταιρείες τους που αυτή τη στιγμή περνούν δύσκολες ώρες. Ο Greg Brown, νέος Γενικός Διευθυντής της Motorola, θα αντιμετωπίσει τα πλήθη των επισκεπτών της CES κατά τη διάρκεια της πρώτης του εβδομάδας στη νέα του θέση την 1η Ιανουαρίου αντικατέστησε τον Ed Zander και σε κάθε τυχόν συζήτηση στην οποία θα συμμετάσχει θα αναφέρεται αναμφίβολα στην πτώση των εσόδων της εταιρείας και τις προοπτικές του νέου τηλεφώνου του επιπέδου του Razr.
Από την άλλη μεριά, ο Ed Colligan της Palm πρέπει να πείσει επενδυτές και αναλυτές ότι η εταιρεία του μπορεί να ανανήψει και να επανασχεδιάσει τη σειρά των smart phones, αντιμετωπίζοντας το αεράτο iPhone της Apple και το BlackBerry με τις κορυφαίες πωλήσεις της Research in Motion (Nasdaq: RIMM - νέα - άνθρωποι).

About Freegr network

Από το Blogger.