digital

Το ψηφιακό μέλλον σύμφωνα με την MS!


Στα... μουσεία θα καταλήξουν τα τηλεκοντρόλ, τα πληκτρολόγια και τα ποντίκια που χρησιμοποιούμε τώρα για να χειριζόμαστε τις ψηφιακές συσκευές μας, σε περίπτωση που ο τελευταίος -πριν την αποχώρησή του από τη Microsoft- «χρησμός» του Μπιλ Γκέιτς, προέδρου της μεγαλύτερης εταιρείας λογισμικού παγκοσμίως, βγει αληθινός.Μιλώντας αργά την Κυριακή στην εναρκτήρια κεντρική ομιλία της Consumer Electronics Show (CES), μίας από τις μεγαλύτερες εκθέσεις ψηφιακής τεχνολογίας σε παγκόσμιο επίπεδο που πραγματοποιείται στο Λας Βέγκας, ο κ. Γκέιτς ασχολήθηκε με τη «δεύτερη ψηφιακή δεκαετία» (σ.σ. την πρώτη ξεκίνησε το 2001) όπου εκτιμά ότι κάθε είδους ηλεκτρονική συσκευή, από τις τηλεοράσεις και τα κινητά τηλέφωνα μέχρι τους υπολογιστές και τις παιχνιδομηχανές, θα είναι διασυνδεμένη η μία με την άλλη και η χρήση τους θα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Ο πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη, αναφέρθηκε εκτενώς στους νέους τρόπους χρήσης των ψηφιακών ηλεκτρονικών συσκευών, τις οποίες θα χειριζόμαστε είτε με τη φωνή μας είτε μέσω οθονών αφής. «Οι άνθρωποι θέλουν έναν πιο απλό τρόπο χειρισμού» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Πρόσβαση από παντού
Επιπλέον, η πρόσβαση στο ψηφιακό περιεχόμενο (ταινίες, φωτογραφίες, τραγούδια, δεδομένα, έγγραφα, αρχεία, κ.λπ.) θα είναι εφικτή από οποιαδήποτε συσκευή, οπουδήποτε και αν βρισκόμαστε και, φυσικά, οποιαδήποτε στιγμή.
Για παράδειγμα, ο κ. Γκέιτς έδειξε ένα αυτοκίνητο, όπου οι λειτουργίες του ηχοσυστήματος ελέγχονται φωνητικά, ενώ η μουσική βιβλιοθήκη ήταν συγχρονισμένη με εκείνη του οικιακού υπολογιστή του οδηγού του.
Το συγκεκριμένο τρίπτυχο (anytime, anywhere, anyplace) αποτελεί έναν στόχο για ολόκληρο τον κλάδο της πληροφορικής και των καταναλωτικών ηλεκτρονικών προϊόντων τα τελευταία δέκα χρόνια, πλέον, όμως, βρισκόμαστε -πάντα σύμφωνα με τον κ. Γκέιτς- πιο κοντά από ποτέ στο να επιτευχθεί. Φυσικά, απαιτούνται περαιτέρω βελτιώσεις σε τομείς όπως είναι η ψηφιακή χαρτογράφηση και τα μέσα αποθήκευσης, όμως, ο πρόεδρος της Microsoft έδειξε ιδιαίτερα αισιόδοξος.
Η ομιλία του κ. Γκέιτς προκάλεσε αίσθηση κυρίως επειδή ήταν ουσιαστικά η τελευταία «μεγάλη» παρουσίαση που κάνει πριν την αποχώρησή του από τη διοίκηση της Microsoft. Άλλωστε, όπως επεσήμαιναν αρκετοί αναλυτές, οι συγκεκριμένες προβλέψεις του κ. Γκέιτς είναι μάλλον συντηρητικές και έχουν επαναληφθεί τόσο από τον ίδιο όσο και άλλα μεγάλα στελέχη της αγοράς. Επιπλέον, αρκετές φορές στο παρελθόν έχει διαψευστεί πανηγυρικά. Η αίσθηση του γκραν φινάλε ήταν εμφανής σε μία παρουσίαση, στην οποία συμμετείχαν είτε ζωντανά είτε μέσω βίντεο δεκάδες αστέρια της σόου μπιζ (από τον Μπόνο των U2 και τον Jay-Z μέχρι τον Στίβεν Σπίλμπεργκ και τον Τζωρτζ Κλούνεϊ) αλλά και πολιτικοί όπως ο Αλ Γκορ, η Χίλαρι Κλίντον και ο Ομπάμπα Μπάρακ. Το «πρόβλημα» του κ. Γκέιτς είναι τι θα κάνει μετά την Microsoft. Όπως φάνηκε από τις «αρνήσεις» που έλαβε, η σόου μπιζ και η πολιτική μάλλον αποκλείονται.
Τον Ιούλιο η μεγάλη «αποχώρηση»
Στη «σύνταξη» βγαίνει από τη Microsoft ο 52χρονος Μπιλ Γκέιτς, καθώς φέτος συμπληρώνει 35 χρόνια ενασχόλησης με την πληροφορική, ενώ την εταιρεία την ίδρυσε πριν από 33 χρόνια. Εδώ και μερικά χρόνια, ο κ. Γκέιτς έχει σταματήσει ουσιαστικά να ασκεί τη διοίκηση της Microsoft, διατηρώντας μόνο τον τίτλο του προέδρου. Τον Ιούλιο, όμως, αφήνει και αυτή τη δραστηριότητα προκειμένου -τουλάχιστον μέχρι αποδείξεως του εναντίον- να ασχοληθεί με το φιλανθρωπικό ίδρυμα που έχει ιδρύσει μαζί με τη σύζυγό του.Σε λίγα χρόνια, ο χειρισμός των ψηφιακών συσκευών και η εισαγωγή δεδομένων θα γίνεται εξ ολοκλήρου είτε με τη φωνή είτε μέσω οθονών αφής. Τα πρώτα δείγματα υπάρχουν, κυρίως σε μικρές φορητές συσκευές, όπως το iPhone της Αpple.
*Όι ψηφιακές συσκευές θα είναι δικτυωμένες μεταξύ τους και θα ανταλλάσσουν δεδομένα και πληροφορίες. Κάτι τέτοιο γίνεται ήδη σε κάποιο βαθμό, στο μέλλον, όμως, η σύνδεση θα γίνεται άμεσα και χωρίς παρέμβαση από τον χρήστη.
Τα αρχεία μας (έγγραφα, βίντεο, τραγούδια, φωτογραφίες κ.λπ.) θα είναι αποθηκευμένα σε κάποιο σημείο του Internet -κατά πάσα πιθανότατα- και θα είναι προσβάσιμα από κάθε είδους ψηφιακή συσκευή.

About Freegr network

Από το Blogger.