Σηφάκης

Σε Ελληνα το «Νόμπελ της Πληροφορικής»

Στο άμεσο μέλλον με ένα... κλικ, θα δίνουμε εντολές στα συστήματα που βρίσκονται στο σπίτι μας και θα μπορούμε να κλείσουμε τα παράθυρα ή να ανάψουμε το θερμοσίφωνο. Μέσα από το Ιντερνετ θα μπορεί να γίνεται η ιατρική παρακολούθηση ασθενών αλλά και ο έλεγχος της παραγωγής σε εργοστάσια...
Η περιγραφή του μέλλοντος στο Διαδίκτυο προέρχεται από τον κ. Ιωσήφ Σηφάκη, τον πρώτο Ελληνα που τιμήθηκε με το διεθνές βραβείο Turing, το οποίο αντιστοιχεί στο «Νόμπελ Πληροφορικής». Ενα κρίσιμο ερώτημα που θέτει όμως είναι αν το Ιντερνετ θα εξακολουθήσει να είναι και στο μέλλον ελεύθερο. Το σύστημα επαλήθευσης είναι κρίσιμο σε μια σειρά από τομείς όπου οι πιθανές βλάβες είναι καταστροφικές, όπως στα αεροσκάφη, στα αυτοκίνητα, στις τηλεπικοινωνίες ή στα πυρηνικά εργοστάσια.
«Πολλοί δεν καταλαβαίνουν ότι πίσω από την ελευθερία που έχουμε σήμερα υπάρχει ένα συγκεκριμένο επιχειρηματικό μοντέλο. Αυτή η ελευθερία είναι δοτή, καθώς εξαρτάται από το οικονομικό καθεστώς της άυλης οικονομίας. Αυτό που πρέπει να αναλογιστεί ο κόσμος είναι ότι η δοτή ελευθερία δεν είναι κατοχυρωμένη, κάτι που πρέπει να γίνει ίσως μέσω κυβερνήσεων και οργανισμών. Σήμερα η δυνατότητα να επικοινωνούμε και να συναλλασσόμαστε εξαρτάται από την καλή θέληση γιγάντων -όλοι τους Αμερικανοί- που ελέγχουν την υποδομή αλλά και τις υπηρεσίες», λέει ο κ. Ιωσήφ Σηφάκης στο «Εθνος της Κυριακής».
Ακριβώς στα σημεία αυτά θα στραφεί και η ομιλία του στην Αθήνα στο πλαίσιο του 1ου Παγκόσμιου Συνεδρίου για την Επιστήμη του WEB, που θα διεξαχθεί 18-20 Μαρτίου στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού. Ο Ελληνας καθηγητής κατέχει περίοπτη θέση ανάμεσα στους ειδικούς που θα συζητήσουν την «Πολιτισμική Σύγκλιση και την Ψηφιακή Τεχνολογία», μαζί με τον καθηγητή Σερ Τιμ Μπέρνερς Λι, τον εφευρέτη του World Wide Web... «Το βραβείο Turing θεωρείται το «Νόμπελ Πληροφορικής» και από το 1956 απονέμεται κάθε χρόνο σε πρόσωπα που είχαν μια ιδιαίτερη συμβολή στη εξέλιξη της επιστήμης.

About Freegr network

Από το Blogger.