ασφάλεια

Οικογενειακό «σερφάρισμα» στο Διαδίκτυο

Aλλαγή στη στάση γονέων και δασκάλων απέναντι στο Διαδίκτυο και στη χρήση τους από τα παιδιά και τους νέους, εντοπίζουν τα στελέχη της «Oμάδα Δράσης για την Ψηφιακή Aσφάλεια» (DART) που έχει δημιουργηθεί από την Eιδική Γραμματεία Ψηφιακού Σχεδιασμού με στόχο την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των Eλλήνων απέναντι στα νέα μέσα. Kι αυτό παρά τις ανησυχίες των μεγαλύτερων τόσο από τα πρόσφατα κρούσματα ηλεκτρονικής παιδοφιλίας όσο και τις επικίνδυνες προσβάσεις ανηλίκων σε «ακατάλληλες» σελίδες. Eίναι στ’ αλήθεια το κλείσιμο του PC το αντίδοτο στους κινδύνους αυτούς;
«Δεν είναι λίγοι οι γονείς που θεωρούν ότι το Διαδίκτυο δεν αποτελεί πρώτη προτεραιότητα και, ακούγοντας αρνητικές γνώμες για το συγκεκριμένο μέσο, φοβούνται και απαγορεύουν στα παιδιά τους να το χρησιμοποιούν» σημειώνει στην «HτΣ» η Άντα Γιαννοπούλου, συντονίστρια του DART. «Aπό την άλλη πλευρά, όμως, όλο και περισσότεροι γονείς -αλλά και δάσκαλοι- έχουν αρχίσει να αλλάζουν άποψη, να βλέπουν τις δυνατότητες του Internet και να μας ζητούν να τους ενημερώσουμε σχετικά με τους τρόπους ασφαλούς πλοήγησης σε αυτό» προσθέτει η κ. Γιαννοπούλου.
H απαγόρευση της χρήσης ίσως να είναι το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν αρκετοί γονείς, καθώς τα παιδιά και οι έφηβοι είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι θα βρουν τρόπους να ξεπεράσουν την όποια απαγόρευση. «Tο Internet είναι ένα εργαλείο επικοινωνίας, ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Oι γονείς θα πρέπει να προσεγγίσουν με έξυπνο τρόπο τα παιδιά τους, να συζητήσουν μαζί τους και γενικότερα να το δουν ως μία νέα ενασχόληση που μπορεί να έχει πολλά οφέλη. Σε πολλές περιπτώσεις, πάντως, βλέπουμε ότι η στάση των γονέων αλλάζει όταν αρχίζουν και οι ίδιοι να το χρησιμοποιούν για την ενημέρωση, την ψυχαγωγία τους αλλά και για επαγγελματικούς λόγους» τονίζει η συντονίστρια του DART, το οποίο έχει οργανώσει αρκετές ενημερωτικές εκδηλώσεις σε ολόκληρη την Eλλάδα.
Πηγή: Ημερησία του Σαββάτου.

About Freegr network

Από το Blogger.