τεχνολογία

AMD Eyefinity: Tερας επιδοσεων επι..6 οθονες

Η διαμάχη μεταξύ των δύο μεγαλύτερων εταιρειών καρτών γραφικών, όπως η nVIDIA και η AMD / ATI, με αρκετή δόση χιούμορ θα λέγαμε ότι κορυφώνεται όσο περνά ο καιρός αφού, σε τακτά χρονικά διαστήματα βλέπουμε πανίσχυρα τσιπ / επεξεργαστές γραφικών από την μία εταιρεία και αμέσως, σε χρόνο σχεδόν «dt», η άλλη εταιρεία παρουσιάζει την δική της επίσης πανίσχυρη (και κατά περιπτώσεις ελαφρώς ισχυρότερη από της αντίπαλης εταιρείας) πρόταση για κάρτα γραφικών. Αφού περάσει λίγος καιρός (της τάξεως των μερικών μηνών) ξεκινά νέος κύκλος «αντιπαράθεσης» και….το πανηγύρι αυτό κρατάει χρόνια (σε λιγάκι οι δύο αντίπαλοι θα φτάσουν την δεκαετία). Το τελευταίο τεχνολογικό επίτευγμα προέρχεται από το «στρατόπεδο» της AMD / ATI και ακούει στο όνομα Eyefinity.
Ο νέος φρέσκος επεξεργαστής γραφικών είναι ένα μικρό σε διαστάσεις μεν, αλλά «τέρας» τεχνικών επιδόσεων δε. Με δύο δισεκατομμύρια τρανζίστορ στο εσωτερικό του και απόδοση της τάξεως των 2,5 δισεκατομμυρίων υπολογισμών το δευτερόλεπτο, ο επεξεργαστής αυτός είναι εφάμιλλος σε «δύναμη» με τους υπερ-υπολογιστές των εκατομμυρίων δολαρίων του 2000, μάλιστα είναι περί τις 250 ισχυρότερο από τον υπερ-υπολογιστή IBM Deep Blue της προηγούμενης δεκαετίας που ήταν ο πρώτος (υπερ-) υπολογιστής που νίκησε τον πρωταθλητή κόσμου στο σκάκι. Το Eyefinity με λίγα λόγια είναι ικανό να προβάλλει εικόνα σε έξη οθόνες ταυτόχρονα, μέσω μιας έξυπνης υλοποίησης κατά την οποία το Λειτουργικό Σύστημα (εν προκειμένω τα Windows) «αντιλαμβάνονται» τις έξη οθόνες ως μια (ενώ με τους σημερινούς επεξεργαστές γραφικών η κάθε οθόνη γίνεται «αντιληπτή» ως ανεξάρτητη οθόνη).
Η παραγόμενη ανάλυση για τις έξη οθόνες σε διάταξη 3x2, είναι (κρατηθείτε) 7680x3200 γραμμές και όλα αυτά από ένα μόνο τσιπ (αντιστοιχεί για τα καλά σε 24,6 MPixel περίπου). Σε περίπτωση δε που βάλουμε τέσσερις Eyefinity κάρτες γραφικών σε ένα PC, τότε το νούμερο εκτοξεύεται στις 24 οθόνες ταυτόχρονα, προσφέροντας ασύλληπτη εμπειρία (άσχετα αν κανένας χρήστης δεν πρόκειται να την βιώσει στον χώρο του – που να χωρέσουν 24 οθόνες – εδώ ακόμα και οι έξη δεν χωράνε!). Όπως και να έχει ένας νέος κύκλος «πολέμου» μεταξύ των δύο μεγάλων εταιρειών καρτών γραφικών έχει ξεκινήσει, αυτό που απομένει είναι να δούμε την κίνηση της nVIDIA καθώς της «πέταξε το μπαλάκι» η AMD / ATI….και τι «μπαλάκι», σκέτος ογκόλιθος!

About Freegr network

Από το Blogger.