τεχνολογία

Ερχεται η νέα τεχνολογία Light Peak!

Light Peak ονομάζεται η φρέσκια τεχνολογία ταχύτατη διασύνδεσης ηλεκτρονικών συσκευών μέσω οπτικών καλωδίων που έρχεται πολύ σύντομα. Τι εννοούμε με το ταχύτατη; Το εύρος ζώνης της συγκεκριμένης τεχνολογίας ξεκινά από τα 10 Gb ανά δευτερόλεπτο με δυνατότητα δεκαπλασιασμού μέσα στην επόμενη δεκαετία! Πως μεταφράζεται το εύρος ζώνης των 10 Gb/δευ. σε απλά Ελληνικά; στο ότι η μεταφορά μίας ταινίας Blu-Ray από συσκευή σε συσκευή, θα διαρκέσει μόνο 30 δευτερόλεπτα.
Η τεχνολογία Light Peak επιτρέπει την διασύνδεση πολλαπλών συσκευών μέσω ενός μόνο καλωδίου ενώ παράλληλα η οπτική φύση του μέσου επιτρέπει μακρύτερα, λεπτότερα καθώς και περισσότερο ευλύγιστα καλώδια μικρότερων επαφών από τα συνηθισμένα.
Η υπάρχουσα τεχνολογία ηλεκτρικών καλωδίων που εφαρμόζεται στους προσωπικούς υπολογιστές έχει φτάσει τα πρακτικά της όρια όσο αφορά το μήκος και την ταχύτητα, υποστηρίζει η Intel. Η βασικότερη αιτία είναι οι ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές αλλά και άλλοι παράγοντες.
Η τεχνολογία οπτικών ινών που εφαρμόζεται σε κέντρα διακομιστών και τηλεπικοινωνίες, έχει ξεπεράσει τους περιορισμούς αυτούς διότι χρησιμοποιεί φως και όχι ηλεκτρισμό προκειμένου να μεταδώσει δεδομένα. Το Light Peak φέρνει την οπτική τεχνολογία στους προσωπικούς υπολογιστές και καταναλωτικές συσκευές με όσο το δυνατόν χαμηλότερο κόστος.
Πως δουλεύει όμως αυτή η τεχνολογία;
Το Light Peak αποτελείται από έναν μικρο-ελεγκτή και ένα οπτικό μετατροπέα, τα οποία θα περιλαμβάνονται στην πλατφόρμα που θα τα υποστηρίζει. Ο μετατροπέας αναλαμβάνει την μετατροπή του ηλεκτρικού σήματος σε οπτικό (και αντίστροφα) χρησιμοποιώντας μικροσκοπικές ακτίνες λέιζερ και ανιχνευτές φωτός.
Στα σχέδια της Intel είναι η διάθεση του μικρο-ελεγκτή, ενώ η κατασκευή/προμήθεια των λοιπών εξαρτημάτων του Light Peak έχει ανατεθεί σε τρίτους κατασκευαστές.
Μία συλλογική προσπάθεια.
Η Intel εκτιμά πως τα απαραίτητα εξαρτήματα που θα ολοκληρώνουν το Light Peak θα είναι διαθέσιμα μέσα στο 2010 και σκοπεύει να συνεργαστεί με την βιομηχανία προκειμένου να βρεθεί ο κατάλληλος τρόπος ώστε η τεχνολογία αυτή να προτυποποιηθεί. Με το Light Peak ως βιομηχανικό πλέον πρότυπο, δεκάδες καταναλωτικές συσκευές και περιφερειακά υπολογιστών θα το υιοθετήσουν και θα διαθέσουν στην αγορά προϊόντα τα οποία θα προσφέρουν εξαιρετικές πλέον ταχύτητες διασύνδεσης.
Πηγή: techresearch.intel.com

About Freegr network

Από το Blogger.