ειδήσεις

Επαναστατική μνήμη που δεν σβήνει φέρνει η HP

Η Hewlett-Packard ανακοίνωσε ότι ξεκινά συνεργασία με τη νοτιοκορεατική Hynix για τη μαζική παραγωγή των πρώτων memristor, μιας νέας κατηγορίας τσιπ μνήμης που υπόσχεται επανάσταση σε μια ποικιλία εφαρμογών.
Τα memristor (memory resistor ή μνημονική αντίσταση) παίρνουν το όνομά τους από το γεγονός ότι θυμούνται τα αποθηκευμένα δεδομένα ακόμα και διακοπεί η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Αυτό θα τα καθιστούσε ιδανικά για την ανάπτυξη υπολογιστών που ανοίγουν στιγμιαία όπως ένας ηλεκτρικός διακόπτης. Στο απώτερο μέλλον, τα memristor θα μπορούσαν να συνδυάζουν στο ίδιο κύκλωμα τη μνήμη και τον επεξεργαστή, αυξάνοντας την ταχύτητα και περιορίζοντας δραστικά την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.
Σε πρώτη φάση, η νέα τεχνολογία «έχει το δυναμικό να αντικαταστήσει τη μνήμη flash που χρησιμοποιείται σήμερα σε κινητά τηλέφωνα και Mp3 players. Έχει επίσης το δυναμικό να χρησιμοποιηθεί ως γενικό αποθηκευτικό μέσο -δηλαδή μνήμη που μπορεί να συμπεριφέρεται ως flash, ως DRAΜ ή ακόμα και ως σκληρός δίσκος» αναφέρει ανακοίνωση της HP.
Η δημιουργία των memristor είχε προβλεφθεί σε θεωρητικό επίπεδο το 1971 από τον καθηγητή Λίον Τσουά στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ. Η νέα μνήμη θεωρείται το τέταρτο θεμελιώδες δομικό στοιχείο των ηλεκτρονικών κυκλωμάτων μετά τον πυκνωτή, την αντίσταση και τον επαγωγέα.
«Δεν πίστευα ότι θα συνέβαινε όσο ακόμα ζω» είχε σχολιάσει ο Δρ Τσουά τον Απρίλιο, όταν η HP παρουσίασε τα πρώτα memristor με τη δυνατότητα εκτέλεσης λογικών λειτουργιών. Τα πρώτα προϊόντα από τη συνεργασία HP-Hynix προγραμματίζεται να φτάσουν στην αγορά το 2013.
Πηγή: insomnia.gr

About Freegr network

Από το Blogger.