ειδήσεις

Παγκόσμια Διάσκεψη για τις Επικοινωνίες

Η Διεθνής Ένωση Τηλεπικοινωνιών ITU συγκάλεσε την Παγκόσμια Διάσκεψη για τις Τηλεπικοινωνίες (WCIT) στο Ντουμπάι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μια διάσκεψη που ξεκίνησε στις 3 Δεκεμβρίου και θα διαρκέσει έως τις 14 Δεκεμβρίου 2012. Το συνέδριο χαρακτηρίζεται ορόσημο, αφού θα επανεξετάσει τους τρέχοντες διεθνείς κανονισμούς τηλεπικοινωνιών. Οι κανονισμοί αυτοί θεωρούνται ως μια δεσμευτική παγκόσμια συνθήκη «που σχεδιάστηκε για να διευκολύνει τη διεθνή διασύνδεση και διαλειτουργικότητα των συστημάτων πληροφόρησης και επικοινωνίας των υπηρεσιών, καθώς και τη διασφάλιση της αποτελεσματικότητας τους και την ευρεία δημόσια χρησιμότητα και τη διαθεσιμότητα».
  Γιατί αλλάζει η Διεθνής Συνθήκη
Σύμφωνα με την ITU, «η Συνθήκη καθορίζει τις γενικές αρχές για την εξασφάλιση της ελεύθερης ροής των πληροφοριών σε όλο τον κόσμο, προωθώντας προσιτή και ισότιμη πρόσβαση για όλους και θέτοντας τα θεμέλια για τη συνεχή καινοτομία και την ανάπτυξη της αγοράς». Η τελευταία διαπραγμάτευση για τους διεθνείς κανονισμούς έγιναν στην Μελβούρνη, στην Αυστραλία το 1988. Η ITU υποστηρίζει πως υπάρχει ευρεία συναίνεση ότι το κείμενο πρέπει τώρα να επικαιροποιηθεί ώστε να αντικατοπτρίζει τις δραματικά διαφορετικές τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνιών στο τοπίο του 21ου αιώνα. «Ποια είναι η ITU;» και τι σημαίνει αυτό για το Διαδίκτυο Μια πρόταση που φέρεται να περιλαμβάνεται στην ατζέντα του Συνεδρίου αφορά στην διεύρυνση των εξουσιών της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών, της ITU στην διακυβέρνηση του Διαδικτύου, γεγονός το οποίο μεταφράζεται ως προσπάθεια μεταβίβασης του ελέγχου στις κυβερνήσεις.
Αρκετές έχουν χαρακτηριστεί ως «εχθροί του Διαδικτύου», είτε επειδή έχουν γίνει γνωστές οι προσπάθειές τους να κλείσουν τα στόματα αντιφρονούντων χρηστών του Διαδικτύου, είτε γιατί συχνά επιχειρούν να επιθεωρούν και να ελέγξουν το περιεχόμενο των επικοινωνιών ή ακόμα και να στήσουν το δικό τους, ελεγχόμενο Ίντερνετ. Έτσι, πολλοί μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί και μεμονωμένοι χρήστες μιλούν για τους φόβους τους και έχουν φτιάξει ένα βίντεο με τίτλο Ποια είναι η ITU; για να μεταφέρουν τις δικές τους εκτιμήσεις για το τι μπορεί να σημαίνει η διεύρυνση των εξουσιών των κυβερνήσεων με τις οποίες ταυτίζουν την ITU. Μπορείτε να το δείτε:

About Freegr network

Από το Blogger.