H General Electric παρουσίασε πρόσφατα μία νέα πρόταση στα συστήματα ψύξης των φορητών συσκευών που φαίνεται οτι θα είναι το επόμενο στάδιο στα coolers υψηλών επιδόσεων για τα πολύ λεπτά ultrabooks, laptops και tablets. Παράλληλα εκτός από το μικρότερο μέγεθος που είναι αποτέλεσμα του σχεδιασμού του, καταναλώνει μόλις την μισή ενέργεια από τα συμβατικά ανεμιστηράκια και είναι σχεδόν αθόρυβο.
Η τεχνολογία πάνω στην οποία βασίζεται αυτό, λέγεται DCJ (Dual Piezoelectric Cooling Jets) και λειτουργεί περίπου έτσι: οι δύο πλάκες ανοίγουν και τραβάνε κρύο αέρα ενώ μετά κλείνουν απότομα και διώχνουν τον θερμό αέρα. Η αρχική χρήση αυτής της συσκευής ήταν στους jet κινητήρες των αεροπλάνων αλλά πριν δύο χρόνια υπήρξε η ιδέα να μικρύνει η συσκευή ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί στους υπολογιστές και αυτό είναι το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας.
Όπως φαίνεται στις φωτογραφίες και στο βίντεο το μέγεθος της συσκευής είναι όσο μία πιστωτική κάρτα, αν και στις επίσημες αναφορές γίνεται λόγος για πάχος 4mm. Όπως και να έχει είναι στο μισό μέγεθος από τις κλασσικές λύσεις κάτι που θα φανεί χρήσιμο στα tablets και laptops με μέγεθος κάτω από 8mm. Βέβαια το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό μπορεί να είναι και το γεγονός ότι μπορεί να κατασκευαστεί να είναι εντελώς αθόρυβο, κυρίως γιατί δεν έχει σχέση με τα κλασσικά ανεμιστηράκια οπότε δεν έχει περιστρεφόμενα μέρη που προκαλούν θόρυβο.
Παράλληλα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τοπική ψύξη χωρίς την χρήση heatpipes, με την τοποθέτηση του πάνω στο μέρος του εξαρτήματος που χρειάζεται να κρυώσει.
Για να γίνει πιο διαδεδομένη η χρήση του DCJ, η General Electric έχει δώσει τα δικαιώματα της τεχνολογίας στην ιαπωνική Fujikura που ειδικεύεται σε θέματα ψύξης και προσφέρει και DCJ kits για τους OEM κατασκευαστές ώστε να μπορέσουν να δοκιμάσουν την νέα τεχνολογία στα προϊόντα τους. Αν όλα πάνε καλά ελπίζουμε να την δούμε σε χρήση μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.
General Electric: Αλλάζει τα πάντα για τα laptop coolers
Τρίτη, Δεκεμβρίου 25, 2012
ειδήσεις
,
τεχνολογία
,
freegr.gr
,
hardware
,
laptop
,
news
,
tecn
0 Post a Comment:
Δημοσίευση σχολίου