Μετά από σχεδόν εξάμηνη διαδικασία διερεύνησης υποψηφιοτήτων η Microsoft κατέληξε στην επιλογή του Satya Nadella, για τη θέση του ανθρώπου που θα αναλάβει να επαναπροσδιορίσει το ρόλο της Microsoft στον κόσμο της τεχνολογίας. Ο τρίτος κατά σειρά διευθύνων σύμβουλος της Microsoft θα έχει σίγουρα δύσκολο έργο, ίσως δυσκολότερο από των προκατόχων του. Η εποχή που οι ιδρυτές της Microsoft διατυμπάνιζαν «ένα PC σε κάθε γραφείο και σε κάθε σπίτι», με λειτουργικό Windows φυσικά, έχει παρέλθει. Πλέον βρισκόμαστε στην Post-PC εποχή, στην εποχή του Διαδικτύου και των υπηρεσιών, στην εποχή της φορητότητας, στην εποχή της διασύνδεσης των πάντων και όπως πολύ καλά γνωρίζει ο Nadella, στον εποχή του… cloud computing.
Η Microsoft του Steve Ballmer προσπάθησε να γίνει μια «εταιρεία συσκευών και υπηρεσιών» (devices and services company). Αντίθετα, η Microsoft υπό τον Satya Nadella φαίνεται να αλλάζει προτεραιότητες: «mobile first, cloud first» υποστηρίζει ο νέος διευθύνων σύμβουλος. Όπως και να έχει, οι εποχές που η Microsoft αποτελούσε μονοπώλιο έχουν περάσει και δεν προβλέπεται να επιστρέψουν. Λύσεις όπως η τακτική «ένα λειτουργικό για κάθε πλατφόρμα» (βλέπε Windows 8) της εποχής Ballmer θα πρέπει να γίνονται με καλύτερο σχεδιασμό γιατί πολύ απλά αποδείχθηκε ότι τα Windows 8 δεν σχεδιάστηκαν για να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες της αγοράς, αλλά σχεδιάστηκαν πιο πολύ σαν μια λύση ανάγκης.
Από την επίτευξη του στόχου «ένα PC σε κάθε γραφείο και σε κάθε σπίτι» και έπειτα η Microsoft φάνηκε να επαναπαύεται και να θεωρεί τα πάντα κεκτημένα. Ήταν ακριβώς η εποχή που το Internet αποτελούσε τη νέα επανάσταση και ο Steve Jobs έβρισκε χώρο να υλοποιήσει τα οράματά του και να βάλει την Apple, πραγματικά, στο κλαμπ των ισχυρών της τεχνολογίας. Από κοντά και η Google, η οποία «μάθαινε» από τις κινήσεις των αντιπάλων της και τελικά άρχισε να κάνει και αυτή τις δικές της κινήσεις ματ. Κοινό σημείο και των δύο η καινοτομία, κάτι που φαίνεται να «ξέχασε» η Microsoft. Το γεγονός αποτελεί ειρωνεία καθώς η Microsoft ήταν από τις πρώτες εταιρείες που «έβαλε» λειτουργικό σύστημα σε κινητό τηλέφωνο, χωρίς όμως να πιστεύει ιδιαίτερα στη δυναμική της νέας αγοράς..
Τα παραπάνω φαίνεται να τα έχει αντιληφθεί ο Satya Nadella, καθώς στο πρώτο του βίντεο-υπόμνημα προς τους εργαζόμενους της Microsoft δεν κάνει καμία αναφορά σε συγκεκριμένα προϊόντα, ιδιαίτερα στα προϊόντα σημαίες της εταιρείας: Windows και Office. Αντίθετα, υποστηρίζει ότι θέλει να επικεντρωθεί στην καινοτομία, παραμερίζοντας τα όποια εμπόδια τους εμποδίζουν από το να καινοτομήσουν.
Αμφίσημος θα πρέπει να θεωρείται ο νέος ρόλος που επιφυλάσσεται για τον Bill Gates, συνιδρυτή, πρώην διευθύνοντα σύμβουλο και πρώην πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας. Ο Bill Gates θα αναλάβει να σταθεί στο πλευρό του Satya Nadella, με τον τίτλο του Technology Advisor. Αναφορές θέλουν τον ίδιο τον Nadella να ζητά την εκ νέου ενεργοποίηση του Gates. Ωστόσο, αν και ο Bill Gates ήταν ο άνθρωπος που οραματίστηκε τα πρώτα βήματα της εταιρείας που οδήγησαν στην παντοκρατορία της, είναι επίσης ο άνθρωπος που φέρεται εμμέσως να οδήγησε και σε καθυστερήσεις ή ακυρώσεις συγκεκριμένων projects. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Courier tablet (ή Booklet PC), μια ιδέα για ένα tablet δύο οθονών (σαν βιβλίο), το οποίο ακυρώθηκε το 2010 γιατί θεωρήθηκε μη βιώσιμο λόγω της μη ύπαρξης email client σε αυτό.
Επιπλέον, αν και ο Bill Gates έπαιρνε μέρος στη διαδικασία λήψης αποφάσεων του διοικητικού συμβουλίου, απέχει αρκετά χρόνια από την διαδικασία παραγωγής προϊόντων και ίσως αυτό να είναι ένα μειονέκτημα. Σε κάθε περίπτωση ο ρόλος του Bill Gates στη νέα Microsoft αναμένεται καίριος και θα φανεί σε βάθος χρόνου.
0 Post a Comment:
Δημοσίευση σχολίου