ειδήσεις

1 δισ. ευρώ τζίρος από το εμπόριο προσωπικών δεδομένων

«Υπάρχουν ακόμη και μεμονωμένες ''παραγγελίες'' για τα πλήρη στοιχεία πολιτών, που το ''τιμολόγιο'' κυμαίνεται ανάλογα την ιδιότητα, το προφίλ και τη δυσκολία κατοχής τους. Ο ''αγοραστής'' των στοιχείων μπορεί να είναι… αόρατος, ενώ ο λόγος κτήσης τους άγνωστος, αφήνοντας ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα, που μπορεί να είναι είτε ανταγωνιστικά, είτε όμως και εκδικητικά.
Ο τζίρος των κυκλωμάτων που πωλούν προσωπικά δεδομένα πολιτών σε διαφημιστικές, εισπρακτικές, ιατρικές και άλλες εταιρείες,ξεπερνά το 1 δισεκατομμύριο ευρώ τον χρόνο. Βρισκόμαστε στην ''κοινωνία της πληροφορίας'', η οποία πλέον πληρώνεται ακριβά για την παροχή της» δηλώνουν υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σχετικά με την «φάμπρικα» πώλησης προσωπικών δεδομένων πολιτών, αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, στην οποία συμμετέχουν επίορκοι υπάλληλοι υπουργείων.

Τα «ύποπτα» υπουργεία

Ονοματεπώνυμα πολιτών, αριθμοί κινητών τηλεφώνων, ταχυδρομικές διευθύνσεις και διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, βρίσκουν αποδέκτες διαφημιστικές εταιρείες, που αγοράζουν έναντι υψηλού αντιτίμου, λίστες πολιτών ανά εργασιακό κλάδο και νομό, ανάλογα με το εμπορικό κομμάτι ενδιαφέροντος για την  πώληση προϊόντων και εργασιών, υποστηρίζουν αξιωματικοί της αρμόδιας υπηρεσίας. Αυτάτα κυκλώματα, σύμφωνα με αρμόδιους αξιωματικούς, είναι υπεύθυνα και για την παροχή τέτοιων δεδομένων σε εισπρακτικές εταιρείες, που αφόρητα παρενοχλούν τους ήδη πιεσμένους πολίτες, οι οποίοι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στην αποπληρωμή των οφειλών τους. 
Γιατροί, δικηγόροι, ιερείς, αγρότες, επιχειρηματίες, και άλλοι εργαζόμενοι και επαγγελματίες βρίσκονται «φακελωμένοι» στα αρχεία κυκλωμάτων, τα μέλη των οποίων φαίνεται να έχουν υποκλέψει τα προσωπικά τους στοιχεία από τις βάσεις δεδομένων υπουργείων, όπως αυτά του Οικονομικών ή Μεταφορών, με τη «συνεργασία» επίορκων υπαλλήλων, όπως ισχυρίζονται αξιωματικοί της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.  
Τα κυκλώματα βάζουν και διαδικτυακές «αγγελίες» αναζητώντας πελάτες, στους οποίους διαφημίζουν ότι μπορούν να παρέχουν πληροφορίες και προσωπικά δεδομένα πολιτών από όλο το εργασιακό φάσμα για στοχευμένες διαφημιστικές καμπάνιες και μεμονωμένων πολιτών που ενδιαφέρονται να αναζητήσουν για άγνωστους λόγους.

Ζευγάρι πρώην διαφημιστών

Οι συλλήψεις ενός 53χρονου και μία 52χρονης με την αυτόφωρη διαδικασία, κατηγορούμενοι για παράβαση της νομοθεσίας «περί προσωπικών δεδομένων», κατ’ εξακολούθηση και κατά συναυτουργία, φοροδιαφυγή και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα χρήματος), αποτελούν ένα μικρό «κομμάτι» των μεγάλων κυκλωμάτων πώλησης προσωπικών δεδομένων, υποστηρίζουν οι αρμόδιοι αξιωματικοί.
Η διαδικτυακή έρευνα για τον εντοπισμό τους, που διήρκεσε τέσσερις μήνες, ξεκίνησε μετά από τις καταγγελίες πολιτών, πως άγνωστοι θέλοντας να κάνουν γνωστή την δραστηριότητά τους, έστελναν μαζικά emails, με τα οποία προσκαλούσαν ιδιοκτήτες επιχειρήσεων να προμηθευτούν επί πληρωμή, ηλεκτρονικό αρχείο που κατέχουν και περιλαμβάνει λίστα με 150.000 θυρίδες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Οι αξιωματικοί της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σε συνεργασία με τις αρμόδιες εταιρείες υπηρεσιών διαδικτύου, τηλεπικοινωνιών και Τραπεζικούς Οργανισμούς, ταυτοποίησαν τα στοιχεία των δραστών, τα ηλεκτρονικά τους ίχνη, τα τηλέφωνα επικοινωνίας μαζί τους, και τους επίμαχους τραπεζικούς λογαριασμούς που χρησιμοποιούσαν, για να κατατίθενται τα χρήματα από τις πωλήσεις προσωπικών δεδομένων.

About Freegr network

Από το Blogger.