ειδήσεις

Χαμός με τους «Ασφαλείς στο Νεπάλ» χρήστες του Facebook

Πώς έχουν τα πράγματα από την αρχή. Ο ιδρυτής του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, την επομένη του σεισμού στο Νεπάλ ανακοίνωσε την ενεργοποίηση της εφαρμογής «Safety Check» για τους ανθρώπους που επηρεάστηκαν από τον Εγκέλαδο. Όπως είχε αναφέρει ήταν ένας απλός τρόπος να ενημερώσουν τις οικογένειες και τους φίλους τους ότι είναι ασφαλείς.
«Εάν είστε σε μία περίοχή που επλήγη από το σεισμό, θα δεχθείτε μία ειδοποίηση που θα σας ρωτά αν είστε ασφαλείας και αν θέλετε να κάνετετε τσεκ σε κάποιον από τους φίλους σας. Όταν συμβαίνουν καταστροφές, οι άνθρωποι χρειάζεται να γνωρίζουν αν οι αγαπημένοι τους είναι ασφαλείς. Σε στιγμές όπως αυτή η ικανόητητα επικοινωνίας είναι σημαντική. Η σκέψη μου είναι σε όλους όσους βρήκε η τραγωδία», ανέφερε η ανακοίνωση του Ζούκερμπεργκ. Ωστόσο, αυτή η εφαρμογή φαίνεται ότι έγινε αντικείμενο κατάχρησης από χρήστες του Facebook, τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στην Ευρώπη. Δεκάδες ήταν αυτοί που εμφάνιζαν τους εαυτούς τους «ασφαλείς στο Νεπάλ», ενώ δεν ήταν στο Νεπάλ, κάτι που ίσως οφείλεται και σε άγνοια.
Χαμός με τους «Ασφαλείς στο Νεπάλ» χρήστες του Facebook που δεν είναι στο Νεπάλ
Οι αναρτήσεις αυτές προκάλεσαν την οργή μεγάλης μερίδας των χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, οι οποίοι κατηγορούν αυτούς που κάνουν τα συγκεκριμένα check ότι «κάνουν χιούμορ με τον πόνο των ανθρώπων» ή «προσδίδουν μία ελαφρότητα στην τραγική κατάσταση που βιώνουν αυτοί οι άνθρωποι στο Νεπάλ μετά και το δεύτερο χτύπημα του Εγκέλαδου».
Πώς επήλθε η σύγχυση
Η ανακοίνωση του Μαρκ Ζούκερμπεργκ για το Safety Check έγινε στις 25 Απριλίου. Στις 27 του ίδιου μήνα ο ίδιος ανήρτησε ένα άλλο στάτους στο οποίο εξηγούσε ότι στους χρήστες του Facebook θα εμφανίζεται στην κορυφή της αρχικής τους σελίδας μία επιλογή για δωρεές στους πληγέντες.
Στις 12 Μαΐου ένας δεύτερος ισχυρός σεισμός χτυπά ξανά το Νεπάλ. Το Facebook ενεργοποιεί εκ νέου την εφαρμογή safety check. Παρόλα αυτά η χρήση της προκάλεσε σύγχυση για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους. Μία ημέρα μετά, το BuzzFeed δημοσίευσε ένα άρθρο με τίτλο «Άνθρωποι που ζουν στην Αμερική και τη Βρετανία τσεκάρονται ως ασφαλείς από τους σεισμούς του Νεπάλ». Το κομμάτι περιείχε screenshots και αναφορές με οργισμένους χρήστες που κατηγορούσαν για κατάχρηση όσους έκαναν τσεκ στο Νεπάλ ενώ δεν ήταν εκεί.

About Freegr network

Από το Blogger.