freegr.gr

Οκτώ νέα μέλη στο ελληνικό οικοσύστημα των διαστημικών τεχνολογιών

της Λέττας Καλαμαρά
Παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες σε τροχιά ανάπτυξης βρίσκεται ο κλάδος της Διαστημικής στην Ελλάδα με την ένταξη 8 νέων μελών στο δυναμικό του si-Cluster. 
Το si-Cluster, η πρωτοβουλία για τον κλάδο των διαστημικών τεχνολογιών και εφαρμογών στη χώρα, που συντονίζει το Corallia [www.corallia.org], αριθμεί πλέον συνολικά 48 μέλη, με σημαντική επέκταση σε νέους εξειδικευμένους τομείς της διαστημικής βιομηχανίας ενισχύοντας την ελληνική αλυσίδα αξίας. Η σημαντική διεύρυνση του οικοσυστήματος, τόσο ως προς τα ποιοτικά όσο και ως προς τα ποσοτικά της χαρακτηριστικά, επιτρέπει την ακόμα πιο ισχυρή εκπροσώπηση της Ελλάδας σε ένα αρκετά σημαντικό τμήμα της αλυσίδας αξίας των διαστημικών τεχνολογιών και εφαρμογών.
Οι τεχνολογικοί πόλοι στους οποίους εστιάζει το si-Cluster, και στους οποίους ειδικεύονται συνολικά πλέον τα μέλη του, αναλύονται σήμερα στους εξής πέντε εξειδικευμένους τομείς: Μικροηλεκτρονική, Προηγμένα Υλικά και Δομές, Ρομποτική, Λειτουργία Διαστημικών Υποδομών και Εφαρμογές Τηλεπισκόπησης. Προκειμένου οι τομείς αυτοί να ισχυροποιηθούν περισσότερο, έχουν δημιουργηθεί 13 ομάδες εργασίας (Special Interest Groups) οι οποίες καλύπτουν το σύνολο σχεδόν των θεματικών ενοτήτων της διαστημικής. Οι ομάδες αυτές μελλοντικά θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη νέων τομέων ειδίκευσης για το si-Cluster, καλύπτοντας σταδιακά το σύνολο της Αλυσίδας Αξίας Διαστήματος.
Προσφέροντας μεγάλο φάσμα upstream, midstream και downstream τεχνολογιών για το Διάστημα, τα μέλη του si-Cluster λειτουργούν σε ένα δομημένο πλαίσιο ισχυρών ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων, όπου ενεργοποιείται η Τριπλή Έλικα προς όφελος του συνολικού οικοσυστήματος διαστημικής της χώρας, με τη συνεργασία της βιομηχανίας, της ακαδημαϊκής, της ερευνητικής κοινότητας και δημόσιων/θεσμικών φορέων.

About Freegr network

Από το Blogger.