Σύμφωνα με τον επιχειρηματία Kristoffer Lawson, οι προσωπικοί υπολογιστές έχουν μείνει απαράλλακτοι τα τελευταία 20 χρόνια, εφόσον αποτελούνται από την κεντρική μονάδα, την οθόνη και το πληκτρολόγιο.
Για τον λόγο αυτό, μαζί με άλλους δύο, επίσης φιλόδοξους, μηχανικούς από τη Φινλανδία σκοπεύουν να αλλάξουν ριζικά τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.
Συγκεκριμένα, θεωρούν ότι η εποχή του cloud computing που διανύουμε, οφείλει να διαθέτει καινούριο είδος υπολογιστή που θα είναι φορητός, όμως ισχυρότερος από τα smartphones, συμβατός με κάθε οθόνη και με νέο λειτουργικό σύστημα. Αυτό τον υπολογιστή λοιπόν παρουσίασε ο Lawson μαζί με την υπόλοιπη ομάδα του Solu στις 15 Οκτωβρίου στο Σαν Φρανσίσκο.
Το Solu έχει τετράγωνο μέγεθος 10 εκατοστών, πάχος 12 χιλιοστών και διαθέτει ξύλινο περίβλημα, επαναφορτιζόμενη μπαταρία, συνδεσιμότητα WiFi και edge-to-edge οθόνη αφής. Ο επεξεργαστής του είναι χρονισμένος στα 2,3 GHz. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί φορητά ή να συνδεθεί με πληκτρολόγιο και οθόνη ανάλυσης μέχρι και 4K. Δεν είναι απαραίτητη η σύνδεση με ποντίκι, καθώς το ίδιο το Solu μπορεί να λειτουργήσει σαν touchpad.
Ο ίδιος ο Lawson δηλώνει ότι πρόκειται για ένα project που σκεφτόταν εδώ και 15 χρόνια. Ωστόσο, η υλοποίηση του εγχειρήματος τότε ήταν αδύνατη, εξαιτίας του υψηλού κόστους και της πολυπλοκότητάς του. Επίσης, χαρακτηρίζει το Solu τον μικρότερο υπολογιστή γενικής χρήσης που έχει κατασκευαστεί ποτέ.
Η ομάδα του Solu, μαζί με τον Lawson, εργάζονται εδώ και 12 μήνες πάνω στην κατασκευή και το λειτουργικό σύστημα του Solu. Για το συγκεκριμένο project, ο Lawson αξιοποιεί την εμπειρία που απέκτησε κατά τη δημιουργία του Holvi, μιας διαδικτυακής τραπεζικής και λογιστικής υπηρεσίας.
Στη συνέχεια, επισημαίνει ότι το πρόβλημα των σημερινών υπολογιστών είναι ότι δεν ενσωματώνουν πλήρως τις δυνατότητες του internet. Εξακολουθούμε να βασιζόμαστε σε backups, στη χωρητικότητα σκληρών δίσκων και στο κατέβασμα και την εγκατάσταση εφαρμογών και έτσι, το internet δεν αποτελεί φυσικό κομμάτι του υπολογιστή. Αντίθετα, το Solu συνδέεται άμεσα με την cloud υπηρεσία της εταιρίας (τα κέντρα δεδομένων είναι στη Φινλανδία) και λειτουργεί ως smart cache με χωρητικότητα 32 GB.
Αρκετοί, σπεύδουν να συγκρίνουν το Solu με τα Chromebooks, ωστόσο ο Lawson απορρίπτει τη σύγκριση αυτή, λέγοντας ότι το Chrome OS είναι απλά ένας browser.
Αντίθετα, το Solu μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς σύνδεση στο διαδίκτυο και, οι αλλαγές που πραγματοποιούνται, συγχρονίζονται αυτόματα με το που συνδεθεί online η συσκευή.
Αρκετά πρωτοποριακό είναι το σύστημα διεπαφής του Solu, το οποίο διαφοροποιείται σημαντικά από τα Windows και το OS X, εφόσον, παραδείγματος χάρη, τα emails, οι παρουσιάσεις, οι εικόνες και οι συνεργάτες παρουσιάζονται ισάξια, συνδεδεμένα σαν νευρώνες. Δεν υπάρχουν καθόλου παράθυρα, μπάρες ή εικονίδια. Το σύστημα διεπαφής έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να διευκολύνει τη συνεργασία μεταξύ των ατόμων.
0 Post a Comment:
Δημοσίευση σχολίου