Η αναζήτηση μπαταριών μακράς διάρκειας είναι αντικείμενο εργασιών πολλών επιστημονικών εργαστηρίων σε όλο τον κόσμο. Έτσι ενώ η συμβατική τεχνολογία μπαταριών έχει ήδη φτάσει στο αποκορύφωμά της, οι ερευνητές αναζητούν καλύτερα αποτελέσματα με την χρήση νανοσύρματων σαν τη κύρια δομή των μπαταριών του αύριο.
Τα νανοσύρματα είναι μικροσκοπικά καλώδια, χιλιάδες φορές λεπτότερα από μια ανθρώπινη τρίχα. Είναι εξαιρετικά αγώγιμα, και επειδή μπορούν να ομαδοποιούνται σε μεγάλους αριθμούς σε μικρές περιοχές, προσφέρουν μια πολύ μεγάλη επιφάνεια για τη μεταφορά ηλεκτρονίων και την αποθήκευση ενέργειας.
Το πρόβλημα με νανοσύρματα είναι ότι είναι εξαιρετικά εύθραυστα, και επί του παρόντος δεν παρέχουν μεγάλη διάρκεια ζωής στις μπαταρίες, καθώς σπάνε κατά τη διάρκεια του χρόνου.
Οι περισσότεροι ερευνητές συμφωνούν ότι η τεχνολογία δεν έχει διερευνηθεί αρκετά και ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης.
Οι επιστήμονες από το Irvine της California ανακάλυψαν κατά λάθος εντυπωσιακά αποτελέσματα με νανοσύρματα που είχαν επενδύσει με μια επίστρωση χρυσού σε ένα κέλυφος διοξείδιου του μαγγανίου. Στη συνέχεια, βυθίζοντας ολόκληρο το setup σε Plexiglas gel δημιούργησαν αξιόπιστες μπαταρίες που μπορούν να επαναφορτιστούν πάνω από 100.000 φορές χωρίς να χάσουν στο παραμικρό την ικανότητα αποθήκευσης ή να χαλάσουν από την πολύ χρήση. Στα προηγούμενα πειράματα με μπαταρίες από νανοσύρματα, οι επιστήμονες ήταν σε θέση να χρησιμοποιήσουν τις μπαταρίες για 5.000 κύκλους επαναφόρτισης.
Home / ειδήσεις /
energyeficient /
freegr /
hardware /
news /
tech
/ Πανεπιστήμιο της California: η μπαταρία που κρατάει για πάντα
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
0 Post a Comment:
Δημοσίευση σχολίου