Το YouTube, το Facebook και άλλες μεγάλες εταιρείες του Διαδικτύου φέρονται να χρησιμοποιούν αυτοματοποιημένα συστήματα που μπορούν να εντοπίζουν φράσεις και βίντεο που υποκινούν την τρομοκρατία.
Αυτό υποστηρίζει σε δημοσίευμά του το Reuters υποστηρίζοντας παράλληλα ότι πρωτεύοντα ρόλο στη συνολική προσπάθεια ελέγχου των ακραίων και ριζοσπαστικών φωνών στο Διαδίκτυο παίζουν οι αναφορές των ίδιων των χρηστών. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι καταγγελίες των χρηστών ελέγχονται από εργαζόμενους των παραπάνω οργανισμών και διαγράφονται άμεσα.
Στο εν λόγω δημοσίευμα δεν αποσαφηνίζεται πώς ακριβώς λειτουργούν τα αυτοματοποιημένα συστήματα ελέγχου και αν υπάρχει σε αυτά ρόλος για τον ανθρώπινο παράγοντα. Ωστόσο, υποστηρίζεται ότι οι εταιρείες χρησιμοποιήσαν σαν βάση τις τεχνολογίες που χρησιμοποιούσαν ήδη για να ελέγχουν τα domains τους για posts με πνευματικά δικαιώματα.
Αυτές οι τεχνολογίες υπέστησαν μία σειρά αλλαγών και από εκεί και πέρα ουσιαστικά άλλαξε ο τρόπος λειτουργίας τους.
Πλέον, οι μηχανισμοί ελέγχου μπορούν να εντοπίζουν άμεσα βίντεο με συγκεκριμένο περιεχόμενο (π.χ. αποκεφαλισμούς), όπως επίσης και εκείνα που υποκινούν τη βία ή που κάνουν εξτρεμιστική προπαγάνδα.
Για να γίνει ο εντοπισμός, χρησιμοποιείται η σύγκριση των μοναδικών ψηφιακών αναγνωριστικών (hashes), τα οποία οι εταιρείες τοποθετούν στα βίντεο τα οποία το κοινό αναρτά, με μία βάση δεδομένων όπου καταχωρείται το περιεχόμενο που έχει ήδη επισημανθεί και απαγορευθεί. Βέβαια στο άρθρο δεν ξεκαθαρίζεται πώς δημιουργείται η συγκεκριμένη βάση δεδομένων και το πιθανότερο είναι ότι αυτό δεν πρόκειται να ξεκαθαριστεί ποτέ.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
0 Post a Comment:
Δημοσίευση σχολίου