ειδήσεις

Η Nissan καινοτομεί συνδυάζοντας τεχνολογία κυψελών καυσίμου με βιοκαύσιμα

Η ιαπωνική φίρμα αποκάλυψε ότι εξελίσσει ένα νέο σύστημα κυψελών καυσίμου με αφετηρία την τεχνολογία κυψέλης καυσίμου στερεού οξειδίου ή SOFC για αυτοκινητιστική χρήση και το οποίο αντί του συνήθους υδρογόνου που έχουμε συνδέσει με τις κυψέλες καυσίμου μπορεί να χρησιμοποιήσει ως καύσιμο βιοαιθανόλη ή ακόμα και φυσικό αέριο, εξαλείφοντας έτσι τα προβλήματα που συνοδεύουν το ανεφοδιασμό με υδρογόνο λόγω έλλειψης των αντίστοιχων υποδομών. Το συγκεκριμένης τεχνολογίας σύστημα κυψελών καυσίμου αποτελεί πρωτιά για τον κόσμο της αυτοκινητοβιομηχανίας και παρόλο που η διαδικασία παραγωγής ενέργειας μέσω της συγκεκριμένης μεθόδου είναι εξίσου πολύπλοκη με την ονομασία της τεχνολογίας που χρησιμοποιεί, όπως εξηγεί η Nissan το σύστημα «e-Bio Fuel Cell παράγει ηλεκτρική ενέργεια με τη συνδρομή κυψέλης καυσίμου στερεού οξειδίου που λειτουργεί εν είδει γεννήτριας αξιοποιώντας ως καύσιμο υδρογόνο που όμως έχει προέλθει από την μετατροπή της βιοαιθανόλης των δεξαμενών του αυτοκινήτου».
Η μετατροπή της βιοαιθανόλης σε υδρογόνο συντελείται με τη συνδρομή του ατμοσφαιρικού αέρα σε έναν επεξεργαστή καυσίμου, ενώ το υδρογόνο που προκύπτει διοχετεύεται στη συνέχεια στις κυψέλες καυσίμου που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια. Αυτή με τη σειρά της αποθηκεύεται σε μπαταρίες και τροφοδοτεί τον ηλεκτροκινητήρα. Σύμφωνα επίσης με την Nissan το συγκεκριμένο σύστημα κυψελών καυσίμου εγγυάται περισσότερη αυτονομία από τα συμβατικά αντίστοιχα συστήματα που χρησιμοποιούν αποκλειστικά υδρογόνο, προσδιορίζοντας την σε περίπου 600 χλμ. δηλαδή όσο και ένα τυπικό βενζινοκίνητο όχημα.
Επιπλέον η αφθονία της βιοαιθανόλης ως καυσίμου σε Ασία, ΗΠΑ και Λατινική Αμερική καθιστά την συγκεκριμένη εκδοχή κυψελών καυσίμου ιδιαιτέρως εύχρηστη στις εν λόγω περιοχές του πλανήτη σε αντιδιαστολή με τα αμιγώς υδρογονοκίνητα οχήματα που «πλήττονται» από την έλλειψη αντίστοιχων σταθμών ανεφοδιασμού

About Freegr network

Από το Blogger.