athens

H ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ MADE IN GREECE ΠΟΥ ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΙ ΣΤΗΝ Δ.Ε.Θ.

Ένα ρομπότ που μπορεί να εκτελέσει τις πιο «λεπτές» εργασίες, μία εφαρμογή που «βάζει» τον χρήστη σε ψηφιακά τοπία, τρία «θαλασσινά» παιχνίδια για παιδιά (και μεγάλους) και μία συσκευή που μετατρέπει το υγραέριο σε ηλεκτρική ενέργεια είναι μερικά μόνο από τα τεχνολογικά εκθέματα στο περίπτερο της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) στην 81η ΔΕΘ.

Οι φορείς που υπάγονται στη ΓΓΕΤ δίνουν την ευκαιρία στους επισκέπτες του περιπτέρου 15 να γνωρίσουν τα εντυπωσιακά επιτεύγματα των Ελλήνων ερευνητών και τεχνικών, στέλνοντας το μήνυμα ότι παρά τα προβλήματα, τα ερευνητικά κέντρα της χώρας παράγουν αποτέλεσμα και δεν έχουν σε τίποτα να ζηλέψουν αντίστοιχα του εξωτερικού.
Μη ξεχνάτε ότι στο περίπτερο 15 βρίσκεται και η Voriaη οποία γιορτάζει τη συμμετοχή της στα 90α γενέθλια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, μοιράζοντας πλούσια δώρα στους αναγνώστες της (περισσότερα εδώ).

SARAFun: Το ρομπότ που γράφει και συναρμολογεί μόνο του

Σε συνεργασία με την εταιρεία ABB, οι ερευνητές και τεχνικοί του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) δημιούργησαν το SARAFun, ένα ρομπότ με δύο βραχίονες που μπορεί να εκτελέσει από απλές έως ιδιαίτερα σύνθετες εργασίες.

Για τον σκοπό της παρουσίασής του στη ΔΕΘ, οι προγραμματιστές του το έχουν προγραμματίσει να γράφει «ΔΕΘ 2016», ενώ, όπως λένε, με τις σωστές εντολές μπορεί να αναγνωρίσει αντικείμενα στον χώρο και να τα συναρμολογήσει, εξυπηρετώντας με αυτόν τον τρόπο ποικίλες εργασίες στη βιομηχανική και όχι μόνο παραγωγή.


Be There Now: Ένα ταξίδι στον ψηφιακό κόσμο

Το Ινστιτούτο Πληροφορικής παρουσιάζει στη ΔΕΘ το «Be There Now!» ένα διαδραστικό σύστημα που επιτρέπει σε έναν ή πολλαπλούς χρήστες να βλέπουν ζωντανά την εικόνα τους να ενσωματώνεται σε ψηφιακά τοπία ή ακόμη και σε πίνακες ζωγραφικής, την οποία μπορούν να «φωτογραφήσουν» ψηφιακά και να αποστείλουν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Όπως εξηγεί η Ειρήνη Κοντάκη, μέλος της ομάδας του ΙΠ που δημιούργησε το «Be There Now!», το εν λόγω σύστημα, με τη χρήση ενός αισθητήρα βάθους και την τεχνολογία της υπολογιστικής όρασης, δίνει τη δυνατότητα σε έναν ή περισσότερους χρήστες να «μπουν» μέσα σε ένα ψηφιακό περιβάλλον και να περιηγηθούν σε αυτό. 

Το «Be There Now!» έχει εγκατασταθεί σε πολλούς δημόσιους χώρους πολιτισμού και πληροφόρησης (μουσεία, αεροδρόμια, γραφεία ενημέρωσης, εκθέσεις, ακόμη και σε κινούμενο όχημα) και έχει χρησιμοποιηθεί από χιλιάδες άτομα, αποτελώντας πόλο έλξης για μικρούς και μεγάλους.


Πόσο κινδυνεύει η Θεσσαλονίκη από τσουνάμι

Στο περίπτερο 15 της ΔΕΘ παρουσιάζονται οι εκπαιδευτικές και επιχειρησιακές δράσεις του Εθνικού Kέντρου Προειδοποίησης για Τσουνάμι (ΕΚΠΤ) που λειτουργεί από το 2012 υπό την αιγίδα του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Το ΕΚΠΤ έχει αναπτύξει ένα δίκτυο παλιρριογράφων σε διάφορες περιοχές της χώρας και εκδίδει άμεσα ανακοινώσεις για τον κίνδυνο πρόκλησης τσουνάμι μετά από κάποιον σεισμό.

Όπως εξηγεί η Χρύσα Βεντούζη, μέλος του ειδικού επιστημονικού προσωπικού του ΕΚΠΤ, το «στοίχημα» που καλούνται καθημερινά να κερδίσουν είναι αυτό της άμεσης ενημέρωσης, καθώς, όπως λέει, «έχουμε μόλις 2-3 λεπτά καιρό μετά από έναν σεισμό για να ενημερώσουμε τις αρμόδιες Αρχές». 

Η ίδια σημειώνει πως ο κίνδυνος να χτυπηθεί από τσουνάμι η Θεσσαλονίκη είναι μικρός, αλλά όχι ανύπαρκτος, καθώς ένας σεισμός της τάξης των 6-6,5 Ρίχτερ, εάν έχει επίκεντρο ένα «καλό» σημείο μπορεί να προκαλέσει μεγάλο τσουνάμι. «Οι μεγάλου μεγέθους υποθαλάσσιοι σεισμοί στην Ελλάδα και την Αν. Μεσόγειο μπορεί να προκαλέσουν καταστροφικά κύματα τσουνάμι», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Το πιο πρόσφατα καταγεγραμμένο τσουνάμι ήταν στη Ρόδο το 2002, ωστόσο το ύψος του ήταν μόλις 10-15 εκ. (έχουν καταγραφεί τσουνάμι άνω των 500 μέτρων με ταχύτητα της τάξης των 800 χλμ την ώρα). Το 1956 ένας σεισμός στην Αμοργό προκάλεσε τσουνάμι άνω των 20 μέτρων, το οποίο ωστόσο χτύπησε μη κατοικημένη περιοχή του νησιού. Το μεγαλύτερο τσουνάμι που έχει σημειωθεί στη χώρα μας ήταν αυτό που προκάλεσε την καταστροφή του Μινωικού Πολιτισμού από την έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης (τη δεύτερη μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί στην ιστορία) περί τα 1600 πΧ.

Στο σταντ του ΕΚΠΤ παρουσιάζεται ένας προσομοιωτής τσουνάμι, που δείχνει πώς χτυπάει τις ακτές και τις καταστροφές που προκαλεί ανάλογα με τη μορφοποίηση του εδάφους.


«Φρέσκες» και «θαλασσινές» εφαρμογές από το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ)

Τέσσερις εφαρμογές για τα παιδιά παρουσιάζει το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών. Πρόκειται για «φρέσκα» projects που αναπτύχθηκαν το τελευταίο τρίμηνο και έχουν στόχο να γνωρίσουν και να αγαπήσουν τα παιδιά τη θάλασσα και τους θαλάσσιους οργανισμούς.

Psaroneis:

Το «Psaroneis» είναι μία εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας που αναπτύχθηκε από το Ενυδρείο Κρήτης, το οποίο, μαζί με τα κτηριακά συγκροτήματα των ερευνητικών ινστιτούτων του ΕΛΚΕΘΕ στην Κρήτη απαρτίζει τον «Θαλασσόκοσμο», το μεγαλύτερο κέντρο θαλάσσιας επιστήμης και ανάδειξης του θαλάσσιου κόσμου στην Μεσόγειο.

Με τη χρήση smartphone ή tablet ο παίκτης, αφού έχει κατεβάσει τη σχετική εφαρμογή από το Play Store ή το AppStore, σκανάροντας τις ειδικές κάρτες βλέπει στην οθόνη να «ζωντανεύουν» οι χαρακτήρες, οι οποίοι αρχίζουν να κινούνται. Μπορεί ακόμη να τους ζωγραφίσει όπως θέλει και να δει «ζωντανή» τη δημιουργία του.


ΑκουΑΠΕΛΑ:

Η εφαρμογή αΚουΑΠΕΛΑ καταφέρνει με τον πιο διασκεδαστικό τρόπο να συνεπάρει τους φίλους του Ενυδρείου και να προβάλει αγαπημένα ζώα μικρών και μεγάλων! Η αΚουΑΠΕΛΑ περιλαμβάνει ανίχνευση προσώπων και προβολή τους σε οθόνη με τη συνοδεία κινουμένων σχεδίων από την εφαρμογή «Psaroneis».


Ψαρολογία:

Η εφαρμογή Ψαρολογία έχει εκπαιδευτικό σκοπό και με διασκεδαστικό τρόπο μαθαίνει σε μικρούς και μεγάλους τα ζώα του Ενυδρείου. Σε μία οθόνη αφής, σε ένα όμορφο σκηνικό βυθού, “κολυμπάνε” ψάρια και ζώα που φιλοξενούνται στο Ενυδρείο. Επιλέγοντας κάποιο από αυτά μπορεί ο καθένας να μάθει ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τη ζωή του και τις συνήθειές του σε 9 διαφορετικές γλώσσες.


360° Θάλασσα:

Η εφαρμογή 360° Θάλασσα δίνει τη χαρά στον χρήστη με την τεχνολογία των γυαλιών εικονικής πραγματικότητας VR (Virtual Reality) να βρεθεί μέσα στις δεξαμενές του Ενυδρείου της Κρήτης και να δει από κοντά τους καρχαρίες, τις χελώνες και πολλά άλλα ζώα που φιλοξενούνται στον Θαλασσόκοσμο. Οι εφαρμογές του ΕΛΚΕΘΕ έχουν συμμετάσχει – εκτός από τη ΔΕΘ – και στη «Βραδιά Ερευνητή» σε Αθήνα, Κρήτη και Ρόδο, όπως και στο Athens Science Festival, κερδίζοντας μεγάλη ανταπόκριση.

HyPower: Αυτόνομο σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από υγραέριο
To Εργαστήριο Ανάπτυξης Ολοκληρωμένων Συστημάτων Διεργασιών (ΕΑΝΟΣΥΣ) του ΕΚΕΤΑ/ΙΔΕΠ έχει αναπτύξει το HyPower ένα αυτόνομο σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιεί υγραέριο (LPG) ως πηγή ενέργειας. Επεξεργαστής υγραερίου μετατρέπει το υγραέριο σε υδρογόνο για χρήση σε κυψέλες καυσίμου οι οποίες παράγουν  την ηλεκτρική ισχύ. Το σύστημα διαθέτει μπαταρίες λιθίου για αυτονομία και λειτουργεί χωρίς σύνδεση στο ηλεκτρικό δίκτυο. Είναι πλήρως αυτοματοποιημένο, μπορεί να λειτουργήσει χωρίς εποπτεία και παρέχει τη δυνατότητα απομακρυσμένου ελέγχου. Ενδεικτικές χρήσεις: εξυπηρέτηση μικρών τοπικών φορτίων ή μικρών οχημάτων (π.χ. περονοφόρα ανυψωτικά, οχήματα αθλητικών σταδίων, ξενοδοχείων και αεροδρομίων).

About Freegr network

Από το Blogger.