Αρκετοί ερευνητές έχουν καταφέρει εδώ και χρόνια να πετύχουν ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων μέσω οπτικών ινών που μετριούνται σε terabit αλλά δεν έχουν καταφέρει ακόμα να τις πετύχουν σε ρεαλιστικές συνθήκες.
Η "εξωτική" αυτή τεχνολογία είναι δυνατόν να λειτουργήσει σε μεγάλες αποστάσεις αλλά η ταχύτητα μειώνεται σημαντικά όταν εφαρμοστεί σε ένα πραγματικό δίκτυο με ότι αυτό συνεπάγεται. Φαίνεται όμως ότι αυτό πρόκειται να αλλάξει αφού ερευνητές από το Nokia Bell Labs, τη Deutsche Telekom και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου, κατάφεραν ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων 1 Tbps σε δοκιμές στις οποίες υπήρχαν πραγματικές συνθήκες και διάφορα επίπεδα φόρτου δικτύου.
Το μυστικό της επιτυχίας τους είναι η νέα τεχνική modulation "Probabilistic Constellation Shaping".
Mε την νέα αυτή τεχνική αντί να χρησιμοποιηθούν εξίσου όλα τα "σημεία αστερισμού" (constellation points) όπως συνήθως γίνεται με τις οπτικές ίνες, προτιμούνται αυτά με το μικρότερο εύρος, τα σημεία δηλαδή που είναι πιο πιθανόν να επηρεάζονται λιγότερο από το "θόρυβο". Αυτό βοηθάει στη μετάδοση δεδομένων αυξάνοντάς της έως και 30 τοις εκατό αφού ο ρυθμός μετάδοσης προσαρμόζεται ανάλογα με το κανάλι . Η τεχνική αυτή κατέληξε τόσο αποδοτική ώστε οι ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων έφτασαν τις θεωρητικά ανώτατες ταχύτητες που μπορούν να επιτευχθούν μέσω των οπτικών ινών.
Το πιο πιθανό είναι ότι δεν πρόκειται να δούμε οπτικές ίνες με ταχύτητες terabit, στους υπολογιστές μας πολύ σύντομα αφού υπάρχει ένα μεγάλο χάσμα μεταξύ των δοκιμών αυτών και των εμπορικά διαθέσιμων προϊόντων
0 Post a Comment:
Δημοσίευση σχολίου